Botan, hasta mahpusları sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, Van M Tipi cezaevi ile ilgili hazırladığı soru önergesini Tür-kiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sundu. Milletvekili Botan, Adalet Bakanı Kenan İpek'in cevaplaması istemiyle so

VAN 8.08.2015 10:11:17 0
Botan, hasta mahpusları sordu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Botan hazırladığı önergede; "Cezaevlerinde yaşanan önemli sorunlardan biri olan hasta mahpusların durumu gündemdeki yerini korumaktadır. Uzun bir süredir mahpus yakınları ve insan hakları örgütlerinin hasta mahpusların cezalarının ertelenmesi ve tedavilerinin yapılması yönündeki çağrılarına rağmen; bu konuda kamuoyunu tatmin edici adımlar bir türlü atılmadığı gibi; aksine her gün yeni uygulamalarla zaten zor koşullarda yaşam mücadelesi veren mahpusların hayatı daha da zorlaştırılmaktadır. Son günlerde toplumsal barışı zedeleyen savaş politikalarının tekrar devreye sokulması en çok cezaevlerinde yansımalarını hissettirmektedir. Bu kötü uygulamaların hissedildiği yerlerden biri de Van M tipi cezaevidir. Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUYAD-DER) Van Şubesinin geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada; 'Van M tipi cezaevinde bulunan 22 hasta mahpusun tedavilerinin yapılmadığı, koğuşların kalabalık olduğu, mahpus yakınlarının ziyaretlerde çıplak arama, sözlü taciz vb. uygulamalara tabi tutuldukları' iddia edilmiştir." dedi.

Milletvekili Botan, iddialar doğrultusunda aşağıdaki soruların Adalet Bakanı İpek tarafından cevaplanmasını istedi;

* Van M tipi cezaevinde kaç hasta mahpus bulunmaktadır? Mahpuslarda teşhisi konulan hastalıklar nelerdir? Hastalıklara uygun hangi tedavi hizmetlerinden ne periyodla yararlandırılmaktadırlar?

* Van M tipi cezaevinde yakınları bulunan ailelerin ziyaretlerde uğradığı kötü muamele iddiaları doğru mudur? Konu ile ilgili yürüttüğünüz bir soruşturma var mıdır?

* Van M tipi cezaevinde özellikle hasta mahpusların kalabalık sayıda koğuşlara konulduğu iddiası doğru mudur? Bu uygulamanın nedeni nedir?

* Son günlerde toplumsal barışı zedeleyen politikaların hız kazanmasıyla cezaevlerindeki hak ihlallerinin artmasının bir bağı var mıdır?

* Geçtiğimiz aylarda da Van ilinde bulunan cezaevlerinde kötü muamele iddiaları gündeme gelmişti. Bu iddiaların süreklilik arz etmesinin nedeni nedir? Van cezaevlerinde yaşanan sorunların araştırılması için yaptığınız bir çalışma var mıdır? Yoksa bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?

Türkiye cezaevlerinde ağır hasta durumda olan kaç mahpus bulunmaktadır? Ulusal ve uluslararası hukuka göre ağır hasta mahpusların cezalarının ertelenerek tedavilerine öncelik verilmesi öngörülürken; bu konuda herhangi bir adımın atılmamasının nedeni nedir? Bu sorunun kamu vicdanını rahatlatacak bir şekilde çözümü için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?"

/ Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -