Bomba barış görüşmelerine atıldı

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda düzenlenen saldırı, kendi aralarında uzlaşarak Şam'la görüşme kararı alan Suriyeli muhalifleri hedef aldı.

VAN 13.02.2013 15:07:22 0
Bomba barış görüşmelerine atıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çözüm sürecini İdlip'te başlatan muhalifler, Türkiye'deki kamplarda da görüşme yaptı. Heyet, sınırdan geçeceği sırada bomba patlatıldı. Saldırıdan kılpayı kurtulan liderler, Suriye temaslarını iptal etti

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 14 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının hedefinde Şam rejimine karşı izlenecek yol haritasında uzlaşmaya varan muhalif heyetin bulunduğu öğrenildi. Esed'e karşı isyan bayrağı açan muhaliflerin kontrolünde olan İdlib'e yakın bir bölgede bir araya gelen muhalif grup liderleri, Beşşar Esed'e karşı bundan sonra nasıl hareket edileceği konusunda uzlaşmaya vardı. Suriye'nin daha büyük bir felakete sürüklenmemesi için Esed rejimiyle görüşme kararı alan muhalif liderlerin, bomba yüklü araçla katledilmek istendiği öne sürüldü. Muhalif liderlerin öldürülmesi suretiyle ülkenin tıpkı Afganistan gibi yıllarca sürecek bir iç savaşın içine itilmek istendiği bildirildi.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE BOMBA

İki yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın sona ermesi için barış görüşmeleri başlayacakken, süreci baltalamaya yönelik yapılan saldırının rejim güçleri ve yabancı istihbaratın ortak çalışması olduğu belirtildi. Barış umutlarını söndüren patlamanın hedefinde ise başkanlığını Muaz El-Hatip'in yaptığı Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu'nun gerçekleştirmeyi planladığı barış görüşmelerinin yattığı öğrenildi. Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Apaydın kampındaki bazı muhalif generallerin de söz konusu barış görüşmelerine katıldıkları ve dönüş yolunda oldukları bilgisine ulaşıldı.

YARDIMLARIN DURMASI İÇİN

Bombalı saldırının bir diğer hedefinin de kısa süre önce barış görüşmelerinden dönen üst düzey muhalif yetkililerin olduğu anlaşıldı. Patlamadan önce başka bir sınır kapısından Suriye'ye geçerek görüşmelerini gerçekleştiren yetkililer arasında, Suriyeli muhalif aktivist ve Suriye Ulusal Konseyi Eski Genel Başkanı George Sabra'nın yanı sıra, eski konsey başkanlarından Kürt asıllı Abdülbasit Seyda, Faruk Tayfur, Abdülehad Satifo, Ahmed Ramazan, Salim El Musallat, Cemal El Verd, Beşşar El Hareki, Yasin El Neccar ve Muhammed Sermini'nin yer aldığı belirtildi. Baltalanmak istenen görüşmelerin yanı sıra muhaliflere gelen yardımların arttığı ve bunun önüne geçilmek istendiği belirtildi.

Görüşmeler iptal edildi

Suriye Ulusal Konseyi üyeleri barış görüşmeleri için tek vücut olmayı planlamıştı. İblid'te Özgür Suriye Ordusu'nun Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Selim İdris'le görüşüp barış arayışını başlatma konusunda uzlaşan konsey üyeleri ardından Türkiye'ye geçerek mülteci kamplarında kalan muhalif isimlerle görüştü. Ardından tekrar Suriye'ye geçmeye hazırlanan konsey üyeleri Cilvegözü yakınlarına geldiğinde patlama haberini aldı. Sınıra yarım saatlik mesafede mola veren konsey üyeleri ölümden kılpayı kurtuldu. Saldırının ardından Suriye'de yapılması planlanan temasları iptal edildi. ettikleri belirtildi. 

Kamera görüntüleri netleştirildi

Patlama sonrası olayı çözmek için oluşturulan Terörle Mücadele ve İstihbarat birimlerinden oluşan ekipler, bombalı aracı patlama bölgesine bırakan 3 şüphelinin görüntüsünü kamera kayıtlarından özel bir programla programlarla netleştirdi. Şahısların Türkiye'deki örgütlerden olabileceği ihtimaliyle bu alanda eşkal karşılaştırılması yapıldı. Şahısların fotoğrafları muhalif gruplara da dağıtıldı. Ekiplerin incelediği bir başka detayın ise otomobilin menşei oldu. İlk incelemelerde otomobilin İran yapımı Samand marka bir araç olduğu ifade edildi. Ancak aracın üzerinde Suriye plakasının olması nedeniyle soruşturmanın bu aşamada tıkanabileceği ifade edildi.

Kriminal incelemeye özel ekip

İçişleri Bakanlığı koordinesinde emniyet ve jandarmaya bağlı terör, istihbarat ve kriminal birimleri arasında patlamaya ilişkin soruşturma kapsamında özel ekip oluşturuldu. Kriminal birimleri patlamanın gerçekleştiği otomobilin ve bombanın parçalarını büyük bir titizlikle toplayarak incelemeye aldı. Ancak çok yüksek miktarda bomba kullanıldığı için aracın sadece motor aksamının sağlam kaldığı otomobilin yüzlerce parçaya ayrıldığı belirtildi.

Parçaların Swapları bombanın niteliğinin belirlenmesi amacıyla Adana Bölge Kiriminal Labaratuarı'na gönderildi. Kriminal birimlerin aracın parçalarında parmak izi incelemesi yapacağı öğrenildi. Öte yandan güvenlik kaynakları patlamanın sınırda olması nedeniyle şüphelilerin telefon kullandığı ihtimalini masaya yatırdı. Savcılığın zanlıların olay öncesi irtibatlarını belirleme adına bölgedeki telefon HTS kayıtlarını da incelemeye alacağı belirtildi