Bölgede hayvancılık can çekişiyor!

Türkiye'de yanlış politikalar sonucu hayvancılık bitme aşamasına geldi. 1980 yılında 80 milyon olan büyük ve küçükbaş hayvan sayısı 30 milyona kadar düşerken, son yıllarda bölgede tesis kurarak hayvancılığa başlayan onlarca kiş

VAN 9.02.2013 14:55:05 0
Bölgede hayvancılık can çekişiyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Türkiye'de yanlış politikalar sonucu hayvancılık bitme aşamasına geldi. 1980 yılında 80 milyon olan büyük ve küçükbaş hayvan sayısı 30 milyona kadar düşerken, son yıllarda bölgede tesis kurarak hayvancılığa başlayan onlarca kişi ise iflas etti. Artık yanlış politikalardan vazgeçilerek, hayvancılığa doğru yönde destek verilmesi gerektiğini belirten Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak, Van'ın hayvancılık merkezi yapılmasını istedi.

Bölgede Kürt sorununun çözümsüzlüğü nedeniyle 30 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar, köylerin boşaltılması ile birlikte yaşanan yoğun göç, tarım ve hayvancılığı da bitirme noktasına getirdi. Hükümet tarafından geliştirilen "Köye dönüş" projeleri altyapı ve yeteri desteğin sağlanmamasından dolayı hayata geçirilmezken, verilen krediler de doğru yerde ve uzun vadeli olarak verilmemesinden dolayı, hayvancılık üzerinde proje hazırlayan veya işletme açarak çalışma başlatan üreticilerin büyük bölümünün iflas etmesine neden oldu. Türkiye'de 1980 yılında 44 milyon nüfusa göre, 80 milyon büyük ve küçükbaş hayvan sayısı, 2013 yılında ise 75 milyon nüfusa göre 30 milyona kadar düştü. Geçmişte kişi başına iki hayvanın düştüğü Türkiye'de, yanlış uygulamalarla iki kişi başına dahi bir hayvan düşmez duruma getirildi. Türkiye'de hayvancılığın içinde bulunduğu çıkmazı çözme yerine ithal hayvancılığa verilen izin ile hayvancılık tamamen bitirilme noktasına getirildi.

Yeni kurulan işletmeler kapanıyor!

AKP hükümeti döneminde özellikle hayvancılığın geliştirileceği ve gerekli bütün desteğin verileceği açıklamaları üzerine başta Van olmak üzere bölgede onlarca yurttaş, büyük işletmeler kurarak, hayvancılık yapmaya başladı. Ancak verilen desteklerin düzenli olmaması ve gelen ithal et ve canlı hayvandan dolayı hayvan fiyatların artmamasından dolayı işyeri açarak, büyük yatırımlar yapan esnafların büyük bölümü iflas etti. İflasların en büyüğü ise geçtiğimiz yıl kuraklıkla mücadele eden ve büyük bir deprem yaşayan Van oldu. Van'da, hayvancılık için açılan işletmelerin büyük bölümü iflas etti. Hayvancılığın gelişmesi için doğru yöntemlerle yapılması gerektiğini belirten Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, hayvancılığa vurulan en büyük darbenin yanlış politikalar ve et ithalatına izin verilmesi olduğuna işaret etti. 1980 yıllarından sonra sürdürülen yanlış politikalardan dolayı hayvancılığın yok olmakla yüz yüze kaldığını dile getiren Irak, hayvancılığın gelişimi için doğru yerde, doğru temelde hayvancılığın yapılması gerektiğini dile getirdi.

80 milyon olan hayvan sayısı 30 milyona düştü

Türkiye'de 1980 yılında 44 milyon nüfusa göre 80 milyon büyük ve küçükbaş hayvan sayısı olduğunu hatırlatan Irak, "Bu dönemden sonra hayvancılık alanında uygulanan yanlış politikalarla birlikte hayvancılıkta büyük bir düşüş yaşandı. Şuan 75 milyon nüfusa göre, 30 milyon büyük ve küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Hayvancılık stratejik bir meslektir. İnsanların en temel gıda maddeleri olan süt, peynir, yoğurt hayvanlardan elde edilmektedir. Ancak yanlış uygulamalar ve et ithaline izin verilmesi hayvancılığa büyük bir darbe vurdu" dedi.

Van hayvancılık için en uygun yer

"Son zamanlarda bu bölgede büyük yatırım yapan işletmelerin büyük bölümü işyerini kapatmak zorunda kaldı" diyen Irak, şunları dile getirdi: "Bunun için yapılması gereken doğru yerde doğru yatırımların yapılmasıdır. Dünyada hayvancılıkta vazgeçilmez iki kural vardır. Birincisi yayla ve meraların olması, ikincisi ise eksi 20 ile artı 30 iklim değerlerin olmasıdır. Bunun olduğu tek yerde Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Eksi 20 ile artı 30 hava sıcaklığın bulunduğu tek kent ise Van'dır. Bunun için eğer hayvancılık geliştirilmek isteniyorsa yatırımlar bu çerçevede yapılmalıdır. Bu gelişmemiş bölgemizi geliştireceği gibi hayvancılıkta da büyük bir gelişme yaşatacaktır. Bunun için hükümet Türkiye genelinde verdiği destekleri bu bölgeyle sınırlandırarak, uzun vadeli olarak sürdürmelidir. Bu yapılmadığı sürece hayvancılığın gelişmesi imkansızdır."