“BÖLGE POTANSİYEL AÇIDAN İNANILMAZ BİR YAPIYA SAHİP”

Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım ve İstişare Toplantısı’na katılmak üzere Van’a gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sanayicilerle bir araya geldi.

VAN 11.11.2016 19:34:00 0
“BÖLGE POTANSİYEL AÇIDAN İNANILMAZ BİR YAPIYA SAHİP”
Tarih: 01.01.0001 00:00


Van programı kapsamında Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı'nda sanayicilerle biraraya gelen Elvan, “Bu bölge potansiyel açıdan inanılmaz bir yapıya sahiptir. Beraber hareket ettiğimiz takdirde biz gerekli her türlü desteği vereceğiz.” dedi. 

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve sanayicilere yapacakları desteklemelerle ilgili bilgiler veren Elvan, gelecek dönemde Van başta olmak üzere Muş, Bitlis ve Hakkâri illerini cazibe merkezi haline getireceklerinin altını çizdi. 

Bir otelin konferans salonunda gerçekleşen toplantıya, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan yanı sıra, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Muş Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, AK Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve sanayiciler katıldı.

“YERLİ MAKİNE TEÇHİZATINI ÖZENDİRMEK İSTİYORUZ”

Cazibe merkezi teşvik paketleri hakkında bilgi veren Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yerli makine teçhizatını özendirmek istediklerini dile getirerek, “Eğer yerli makine teçhizat kullanırsanız sıfır faizli verdiğimiz kredi ile ilk 3 yıl ödemesiz ve 10 yıl vade yapacağız. Eğer ithal makine teçhizatını kullanırsanız ilk 2 yıl ödemesiz 7 yıl vade olacaktır. Yerli makine teçhizatını özendirmek istiyoruz. Eğer yerli kullanırsanız vadeyi 7 yıldan, 10 yıla çıkarıyoruz. İlk ödeme tarihini de 2 yıldan, 3 yıla çıkarmış oluyoruz. 3 yıl makine teçhizatını kullanırsanız, 3 yıl boyunca hiç ödeme yapmayacaksınız. 3’üncü yıldan sonra kalan 7 yılda ödemeyi gerçekleştireceksiniz. Ayrıca istihdam edeceğiniz elemanların eğitim masrafını yine biz karışılacağız.” dedi. 

“TESİSİNİZİ VAN’A GETİRMEK İSTERSENİZ CİDDİ TEŞVİKLER VERECEĞİZ”

Kalkınma Bakanlığı’nın imalat sanayiye yönelik olarak cazibe merkezleri kapsamındaki destek mekanizmaları hakkından da bilgi veren Elvan, Batı bölgesinden, bölgeye getirilen tesislerde ciddi teşvik paketleri vereceklerini ifade etti. 

Elvan, “Diyelim ki İstanbul’da çalışan bir tesisiniz var, bu tesisinizi eğer Van’a getirmek isterseniz yine ciddi teşvikler vereceğiz. Taşıyacağınız fabrikanın taşıma maliyetini bir milyon liraya kadar biz karşılayacağız. Eğer burada bedelsiz yatırım yeri istiyorsanız, sizlere bedelsiz yatırım tahsisini sağlayacağız. Eğer siz taşıdığınız fabrikayı büyütmek istiyorsanız, büyüteceğiniz kesime yönelik teşvik mekanizmalardan yararlanabilirsiniz. Bu kapsamda sıfır faizli kredi alabileceksiniz.  Ama bina yapımı taşıma desteğinde yatırımcının kendisine ait olacaktır. Taşımada önemli bir teşvik mekanizması ise diyelim ki İstanbul’dan Van’a taşıdığınız tesis sanki yeni yatırımmış gibi kabul edilecek ve 6’ıncı bölge teşvikleri verilmeye başlanacaktır.” diye konuştu. 

“ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN YAPILAN TÜM MASRAFLAR BAKANLIĞA AİT”

Çağrı merkezlerinin binasından, fiber altyapısına kadar birçok masrafı karşılayacaklarını belirten Elvan, “Destek vereceğimiz başka bir alan çağrı merkezleridir. Çağrı merkezleri için de 200 kişiden fazla eleman istihdamı edilmesi haliyle biz çağrı merkezlerine yönelik arsa tahsisi yapabileceğiz, binayı yapabileceğiz, fiber altyapısını çağrı merkezine getirebileceğiz. Personelin ise sadece eğitim masrafını üstleneceğiz. Bu durumunda sadece ve sadece yatırımcıya kalan şey oraya alacağı yazılım ve donanımdır. Onun dışında çağrı merkezleri için yapılan tüm masraflar bizler tarafından karşılanacaktır.” şeklinde konuştu. 

“YARIM KALMIŞ TESİSLERE DESTEK VERECEĞİZ”

Yarım kalmış ve atıl tesislere de destek vereceklerini aktaran Elvan, “Bu bölgede yarım kalmış tesisler var. Yarım kalan tesislerin de tamamlanması ve bu tesislerin faaliyete geçirmeye yönelik destek vereceğiz. Ve yahut tesis tamamlanmış, makineleri var tesis bir bütün olarak hazır ama işleme sermayesi yetersizliği nedeniyle çalıştırılamayan bir fabrika var ise o fabrikalara da yine işletme sermayesi desteği vereceğiz. Mevcut atıl olan, yarım kalmış tesislere de destek vereceğiz.  Bu bölge potansiyel açıdan inanılmaz bir yapıya sahiptir. Samimi olduğumuz takdirde beraber hareket ettiğimiz takdirde biz gerekli her türlü desteği vereceğiz.” diye belirtti.(Yılmaz Sönmez-İLKHA)