Bölge Hastanesi yönetiminden örnek davranış

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yönetimi, Kanser Haftası nedeniyle hastanede tedavi gören kanser hastalarını ziyaret ederek, moral verdiler.

VAN 4.04.2014 23:26:06 0
Bölge Hastanesi yönetiminden örnek davranış
Tarih: 01.01.0001 00:00
Türkiye’de özellikle mide ve yemek borusu kanserlerinde ilk sırada yer alan Van’da, Kanser Haftası nedeniyle örnek bir davranış sergileyen Bölge Hastanesi yönetimi, hastanelerinde tedavi gören kanser hastalarını ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundular.



Hastane Başhekimi Op. Dr. Özcan Öktem, Başhekim yardımcısı Uzman Dr. Özlem Yazıcıoğlu ile Onkoloji Uzmanı Dr. Ali Murat Tatlı’nın yaptığı ziyaretin ,ardından bir açıklama yapan Başhekim Öktem, tüm hastalara Allah’tan hayırlı şifalar dileyerek, son yıllarda bölgemizde kanser hastalarında belirgin bir artış gözlemlendiğini ve bunun sebeplerinin iyi irdelenip halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.



“Kanserojen medde ve sigaradan uzak durun”

Özellikle kanserojen maddeler ve sigara uzak durulması uyarısında bulunan Başhekimi Op. Dr. Özcan Öktem, “Cep telefonlarının sık kullanılması, güneşli havalarda çok uzun süre durulmaması konusuna dikkat edilmeli Bölge Hastanemizde kemoterapi alan hastalarımıza kanser haftası dolayısıyla geçmiş olsun dileklerinde bulunduk” dedi.



“Van’da en fazla Mide ve Yemek Borusu kanserleri görülüyor”

Hastalığın nedenleri ve özellikle ilimiz ve bölgemizde yoğun bulunmasının altında yatan nedenlerden söz eden Onkoloji Uzmanı Dr. Ali Murat Tatlı, yaklaşık olarak bir yıldır burada hizmet verdiğini belirterek, “Van bölgesinde biraz daha farklı bir hasta popülâsyonu var. Yani Türkiye’nin batı bölgelerine nazaran Mide Kanseri ile Yemek Borusu kanserlerinde ilk sırada yer alıyoruz. Hastalarımıza elimizden geldiğince daha farklı nasıl yaklaşabiliriz neler yapabiliriz buradaki insanlarla ilişkilerimiz nasıl olabilir konularına yoğunlaşıyoruz. Ayrıca bu hafta kanser haftası olması nedeniyle insanlara bir farkındalık oluşturmak gerekiyor” şeklinde konuştu.



Kanser ile ilgili bilgi kirliğine dikkat!

Toplumda kanser hastalarına yaklaşım noktasında ciddi bir bilgi kirliliği olduğuna dikkat çeken Dr. Ali Murat Tatlı, Hastaların sosyal desteğinin önemine işaret ederek, “Son dönemde en fazla bizlerin uğraştığı sıkıntı tüm Türkiye’de olduğu gibi kanser hastalarının evde bakım konusudur. Bu gerçekten de çok önemli bir konudur. Burada başhekimimize de teşekkür ediyorum. Bu konuya zamanında evde bir hasta ziyaretimiz oldu bundan sonra bu konuda ciddi bir eğilim olduğunu gördük. Bunun insanlarla paylaşılması oldukça önemli. İnsanlar bunu düşünmeye başladı” şeklinde konuştu.



“ ‘Her kanser türü tedavisi olmayan bir hastalıktır’ anlayışının önüne geçilmeli”

‘Her kanser türü tedavisi olmayan bir hastalıktır’ anlayışının önüne geçilmesi gerektiğini aktaran Dr. Tatlı, hastaların çekingen davranmaması gerektiğini anlatarak, “Bir bayan göğsünde bir kitle serlik olduğunu fark ettiğinde çekinmeden bunu doktorlara aktarabilmesi gerekir. Bu anlamda kanser hastalarının erken teşhisleri sağlanmalıdır. Yutma güçlüğü çeken bir hasta 2-3 ay sonra bizlere gelmemeli şikâyetlerini olan hasta erken bir şekilde doktora ulaşmalı ki erken tanı hastalıktan tamamen kortumla şansı tanıyor. Bunun yanında bu haftalarda özellikle bizim bu hastalara bu hastalığı ömür boyu devam edecek olan kişilere de hep birlikte destek olacağımızın mesajını vermek istiyoruz” diye konuştu.



“Kanser, tek başına bir hastalık ve tek başına bir tedavi olarak düşünülemez”

Tedavi olanaklarında da söz eden Dr. Tatlı, “Kanser tedavisi nedir? Nasıl olmalı diye baktığımızda bu tek başına bir hastalık ya da tek başına bir tedavi olarak düşünülemez. Şurası da çok önemli bir nokta hastanın yaşam süresinin uzaması tek başına kalite değildir. Önemli olan bu hastanın yaşadığı sürenin kalitesidir” ifadelerini kullandı.



“Kanserden korkmayın erken tanı ve tedaviye dikkat edin”

Daha sonra konuşan, Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Özlem Yazıcıoğlu ise kanserden korkmamamız gerektiğini ifade ederek erken tanının önemine işaret etti.



Yazıcıoğlu, “Burada önemli olan erken tanı ve tedavidir. Onun için de hastanemizde özelikle KETEM merkezimiz mevcuttur. Bununla ilgili de eğer aile öyküsü olan erken tanı için başvurabilirler. Bir de şüpheli kitlesi olan hastalar, burada hem bilgi almak hem de erken tanı amaçlı Erken Tanı Teşhis Merkezimize başvurabilir. Buradaki hekim arkadaşlarımız hem bilgi vermekte hem de tedavi sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.



Hastanede tedavi gören Kanser hastaları ise kendilerini unutmayan hastane yönetimine teşekkür etti. (Murat Dalgın-İLKHA)