“Biz partilerle değil, devletle yarışıyoruz”

BDP Van Belediyesi Eş başkan adayları Kaya ve Çoban IMC TV’ye konuk oldu:

VAN 12.02.2014 13:52:56 0
“Biz partilerle değil, devletle yarışıyoruz”
Tarih: 01.01.0001 00:00

IMC TV'de yayınlanan 'Gündem Müzakere' programına katılan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları seçim çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Canlı yatında konuşan Kaya, haram yöntemlerle hakka ve halka hizmet edilemeyeceğini belirterek, “Kime soruyorsak 'Van'a 2 milyar TL gönderdik' diyorlar. Sanki kendi ceplerinden, para kasalarından ve ayakkabı kutularından çıkarıp göndermişler” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Hatice Çoban ve Bekir Kaya IMC TV'de yayınlanan Gündem Müzakere programının canlı yayınına konuk oldu. Çoban ve Kaya kent ile ilgili yapılacak çalışmalar ve seçim çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Yaklaşık 1 buçuk saat süren programda Kaya ve Çoban gündemi de değerlendirdi.

ÇOBAN: KADINLAR YEREL YÖNETİMLERE DOKUNACAK

İlk olarak Eşbaşkanlık sistemi ile ilgili konuşan Eşbaşkan adayı Hatice Çoban, partinin kadın kurullarında yaptıkları tartışmalarda eşbaşkanlık fikrinin doğduğunu belirterek, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın eşbaşkanlık sistemini önermesi ile birlikte bu sistemin hayata geçtiğini söyledi. Kadınlar olarak yaşamın damarı olan yerel yönetimlere dokunacaklarını aktaran Çoban, kadınların artık kent kimliğine dokunacağını ve bununla birlikte radikal bir çıkış yapacaklarını belirtti. Van'da BDP adına kadın vekillerin seçildiğini bu açıdan kentin kadın siyasetçilere karşı bir ön yargısının olmadığını söyleyen Çoban, “Eşbaşkanlık sistemini erkeklere anlattım. Biliyoruz aynen Gülten Kışanak gibi dediler bana. Toplantılarda umut verici bir tablo çıkıyor karşımıza. Kadınlar kentlerin oluşumundaki tüm alanlara bizzat katılacaklar. Kadınlar bundan çok heyecan duyuyor. İlk kez belediyeye geleceğim diyen kadınlar var. Eşbaşkanlık ile ilgili en heyecanlı beklenti kadınlarda” Dedi. Eş Başkanlık sisteminin kolay olmayacağını ifade eden Kaya ise 5 yıl boyunca belediyelerde buna dönük çalışmalar yaptıklarını, bu sistemin uygulanma olanağının bundan sonra çok daha iyi yürüyeceğini söyledi.

KAYA: VAN’DA EKONOMİK DEPREM YAŞANIYOR

Van'da deprem sonrası yaşanan duruma değinen eşbaşkan adayı Bekir Kaya ise, “Van'da şuan ekonomik bir deprem yaşıyor. Bu daha da devam edecek gibi görünüyor. İşsizlik artmaya ve kent ekonomisi düşmeye başladı. Deprem döneminde ertelenen birçok borç bugün artık alınmaya başlandı. Bu nedenle insanlar büyük zorluk yaşamaya başladılar” dedi. Deprem döneminde 'kudretli devlet mantığı' ile mücadele ettiklerini aktaran Kaya, “Her şeyi ben biliyorum diyen bin mantık var. Hatta bir bakan çıkıp 'biz gücümüzü görmek istedik' dedi. Büyük miktarda para buraya geldi. Bunun nereye harcandığını kimse bilmiyor. Devlet bu kadar kapalı olunca hiçbir şey yapamazsınız.” diye konuştu. Deprem sürecinde belediye çalışmalarının kente pozitif bir etki yarattığını söyleyen Çoban ise böyle devam etmesi durumunda kentin pozitif bir noktaya geleceğini söyledi.

KAYA: SEÇİM SONUÇLARI BİZİM AÇIMIZDAN NETTİR

Deprem sonrası seçim sonuçlarının halkın takdiri olduğunu söyleyen Kaya, yapılan bunca şeye rağmen hala birilerinin sokağa çıkıp oy isteme yüzlerinin olmaması gerektiğini belirtti. Sınırda her ay iki insanın öldürüldüğü bir kentte yaşadıklarını söyleyen Kaya, “Van afet bölgesi olsun' dediğimizde Başbakan ve Hükümet sözcüsünün 'Biz ödenekleri arttıralım da BDP'li belediyeleri mi gitsin? diyen bir hükümet var. Bu açıdan seçim sonuçları bizim açımızdan nettir” dedi. Temel felsefelerinin demokrasinin yerelden gelişmesi olduğunu söyleyen Kaya, yerel yönetimleri demokrasinin okulu olarak algıladıklarını belirtti. Toplum mühendisliği yapmadıklarını söyleyen Kaya, “Halkla birlikte karar aldığınızda yaptığımız hiçbir şeyde zorlanmıyorsunuz. Katılımcı belediyeciliği uygularken hiç zorlanmadık” dedi.

ÇOBAN: ÖNGÖRDÜKLERİMİZİ YAPTIK

Belediyecilikte 15 yıllık bir deneyimlerinin olduğunu aktaran Çoban, “BDP belediyeciliğinde kadınlara yaşam alanları açtık. Bu nedenle eş başkanlık sistemini zaten başlatmıştık. Kadın meydanlarını planladık, kadın parklarını planladık. 2009 beyannamemizde belirlediğimiz çoğu noktayı biz hayata geçirdik. Biz bir çalışma yapacaksak mutlaka orada oturan halkın görüşlerini alıyoruz. Biz kentin kimlik dokusuna ilişkin önümüzdeki 5 yılda önemli çalışmalar yapacağız” dedi.

KAYA: BÜYÜKŞEHİR’E HAZIRIZ

Uzun bir süreden beri kentin ulaşımı üzerinde çalıştıklarını aktaran Kaya, “Kentte bu yönlü büyük bir sıkıntı var. 2010 yılı sonunda kent ulaşım mastır planı üzerinde çalışma yaparken deprem oldu. Bu konuda ciddi mesafe kaydettik” dedi. Van Belediyesi'nin Büyükşehir Belediyesi'ne hazır olduğunu söyleyen Kaya, kurum açısından tüm hazırlıkları yaptıklarını, toplumun ihtiyaçları dahilinde sorunları çözüme kavuşturacaklarını ifade etti.

KAYA: KONUTLAR VAN İÇİN BİR MİNNET DEĞİLDİR

TOKİ'nin inşa ettiği konutlara ilişkin konuşan Kaya, “TOKİ burada bir ticaret yaptı ve çok karlı bir biçimde bu evleri halka sattı. Bunlar sosyal konut yada afet konutları değil. Bu gerçeği yansıtmıyor. Bu büyük bir karla satılmış konutlar. Bu konutlar mağduriyet ve zorunluluktan kaynaklı insanların tercih ettiği evler. Bir konutun bir kişiye maliyeti 100 bin TL'dir. Bu konutların normal fiyatı 40-45 bin TL'dir ama bunu iki katına depremzedeye satıyorsunuz. TOKİ toplumun cebinden çaldığını, topluma çok büyük fiyatlara satıyor. TOKİ ihaleleri gece yarısı yapıldı ve istedikleri firmaları çağırdılar. Bu firmaların büyük çoğunluğu iktidara yakın firmalar. Buradan da görülüyor ki, bu TOKİ'ler bir çevreyi zengin etmiştir. Bu konutlar Van için bir minnet değildir. Kime sorarsanız 'Biz Van'a 2 milyar TL harcadık' diyorlar. Sanki kendi ceplerinde ve kendi ayakkabı kutularından çıkarıp bizimle paylaşmışlar gibi. Bu parayı Van halkına minnet olarak gören hükümet, Atatürk Orman Çiftliği'nde Başbakan'ın konutu olan Ak Saray'a baksınlar” diye konuştu.

“ONLARIN RÜYALARINI KAÇIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Seçimleri referandum olarak gördüklerini ifade eden Çoban, “İnşa süreci diye bir sürece girdik. Belediyeler bu inşa sürecinin başlangıcıdır. Kentlerimizin inşası için bu seçim çok önemlidir. Bugüne kadar olan kazanımlarımızı artık iki-üç katına çıkarmalıyız. Belediyeleri kazanmak halkımız açısından çok önemli ve anlamlıdır” dedi. Kaya ise “2009 seçimleri birilerinin rüyalarını kaçırmıştı. Bu seçimde uykuları biraz daha fazla kaçacak. Biz her seçimi referandum olarak görüyoruz. Çünkü bu halkın hala dili yasaklı yasaklayan da bu sistemin bekçileri. Parti önemli değil, kim gelirse gelsin bu sisteme bekçilik yapıyor. Siz kime oy verirseniz onun politikalarını benimsiyorsunuz” dedi.

“BİZ PARTİLERLE DEĞİL, DEVLETLE YARIŞIYORUZ”

Seçim çalışmaları ile ilgili konuşan Çoban, “Oldukça pozitif bir noktadayız. Halk, 'Büyükşehir'de hiç kuşkumuz yok' diyorlar. Ama 13 ilçeye de bunun ruhunu taşımamız gerekiyor. 13 İlçemizle birlikte hizmet vermemiz gerekiyor. Bunun için 13 ilçemiz üzerinden yoğunlaşıyoruz. Halkın ilgisi çok iyi gördük. Moral olarak çok yüksek bir noktadayız. Beklentimiz 13 ilçeyi de almaktır. BDP burada devletle seçime giriyor. Kürt partisinden ve Kürt yurttaşından daha mağdur biri mi var burada? Hangi kentlerde tank ve top yürüyor? Hangi kentlerde seçim çalışmaları bu şekilde yürüyor? Her gün seçim çalışmalarımızda tomalar, tanklar yanı başımızda. Halkımız AKP'nin bu sahtekarlığının farkında ve gereken cevabı verecektir” dedi. Kaya ise, “Kürdistan'da kutsal ittifak Kürtler söz konusu oldukça kolay kolay bozulmaz. Biz partilerle değil, devletle yarışıyoruz. Partilerin bir çalışması var birde bizim çalışmamız var. Haramla halka ve hakka hizmet edilmez” dedi.