Biz kazandırırken kazanan bir ekibiz

Türkiye genelinde yapılanmış 6 ayrı bölümden oluşan ve yaklaşık 18 yıldır bu sektörde faaliyet gösteren bir hizmet sektörü olan ESKİDJİ Gayrimenkul Van temsilcisi ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şubesi Yö

VAN 8.04.2014 09:46:38 0
Biz kazandırırken kazanan bir ekibiz
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye genelinde yapılanmış 6 ayrı bölümden oluşan ve yaklaşık 18 yıldır bu sektörde faaliyet gösteren bir hizmet sektörü olan ESKİDJİ Gayrimenkul Van temsilcisi ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Baynal, Van Ekonomist Dergisi’ne samimi cevaplar verdi.

ESKİDJİ Gayrimenkulle tanışmazı anlatır mısınız?

2007’de Van’a geldiğimizde ESKİDJI olarak geldik. Nasılsa emlak işi yapıyoruz diye öylesine bir isim düşündük. Ama bir insanın hayatında alışveriş yapabileceği en pahalı sektör olarak görmeliyiz diye düşündük. Bazen 50 yıl çalışan bir insan biriktirdiği parayı getirip bize teslim ediyor ve bizlerde bilirkişi olarak bunu değerlendiriyoruz. Müşteriyi ihyada edebiliriz, imhada edebiliriz. Eğer işi bilirsek ihya ederiz, bilmezsek imha ederiz.

O insanın geleceğini %100 etkileyebilecek büyük bir sektörde olduğumuzun şuurundayız. Biz kurumsal şartları belli, prensipleri belli, yaptığı işi belli bir kuruluşuz. Anayasası olan ender gayrimenkul şirketlerinden biriyiz. Bu yüzden bu işi düzgün yapmak istedik. Ben, bir gayrimenkul danışmanının çok iyi bir eğitim alması gerektiği inancındayım.

Bir gayrimenkul danışmanının bir kere imar ve tapu ile ilgili iyi bir eğitim alması lazım. İkincisi, bir vizyonu olması lazım. Yani bir yere baktığı zaman o yerin 2 yıl sonra ne olacağını bilmesi lazım. Üçüncüsü, iyi koku alması gerekiyor. Çünkü spekülatiflerin çok fazla yaşandığı bir sektör. Bir bakıyorsunuz bir günde onlarca daire satılıyor, bir bakıyorsun aynı projede aylarca daire satılmıyor. Bunun dışında önemli olduğuna inandığım bir konu daha var. Emlak ve gayrimenkul yapan kişinin çok iyi bir ahiret inancına sahip olması lazım. Bugün ben bir malı satmak için çok güzel cümleler kullanabilirim. Ama sattıktan sonra mal kötüyse öbür dünyada da hesap vermek gerektiğini unutmamam gerekiyor.

ESKİDJi’nin vizyon ve misyonu nedir?

ESKİDJ Gayrimenkul olarak 4 madde içeren Anayasamız var. Maddelerimiz ise şöyle. 1.Müşterilerimize gerçekte olduğunuzdan daha dürüst olun. Dürüstlük birinci esas.

2.Bugünü değil yarınları düşünerek hareket edin. Yani bugün mal sattımsa yarını da düşünmeliyim. O müşteri bir daha gelmeli. Kazanan her müşteri yeni bir müşteri demek. Kaybedilen her müşteri de bazen on bazen yirmi müşteriyi götürebiliyor.

3. ESKİDJ soyadınız gibi olmalı. Çalışma prensiplerimize uyun diyor.

4.Biz gayrimenkul satıyoruz, prensiplerimizi asla. Böyle bir anayasası olan bir şirketin temsilciliğini yapıyoruz.

ESKİDJ’nin hizmet açılımını anlatır mısınız?

Van’da hizmet sektörü olarak görev yapıyoruz. Biz satıcı değil, sunucuyuz. Biz müşterimizin gayrimenkulüne bakıyoruz. Bunun bir tapu fotokopisini alıyoruz. Bu gayrimenkulün bütün fiziki ve mimari özelliklerini tespit ediyoruz. Yer özelliklerine göre fiyat biçiyoruz. Eğer biçilen bu fiyat satılabilir fiyat dahilindeyse satış için portföyümüze alıyoruz. Çünkü hak edilmeyen bir fiyat doğru bir fiyat değildir. Satmıyoruz, ısrar etmiyoruz. 8 yıldır kimseyle mal satışı konusunda el sıkışmadık. Bu kadar yıl içinde hiçbir müşterimizi zarara uğratmadık. Bir müşterimiz ‘Sizin sayenizde aldığımız evden çok memnunuz, hiç sıkıntı yaşamadık’ diye bana defalarca teşekkür etti.

Bizi mutlu eden de bunlar. Aracılık hizmeti bizim işimiz. Satıcının parasının alıcının da alışını verinceye kadar biz devredeyiz. Bir kere doğru yeri tespit ediyoruz, doğru müşteriyi buluyoruz, doğru ticaret yapıyoruz. Eğer satışı yapılacak arsa ve tarla ise, yerin tespiti ve koordinatlarına kadar tespit edip o şekilde teslim ediyoruz.

Eğer daire veya işyeri ise, bunun geçmişe dair bütün dosyalarını temizleyip öyle teslim ediyoruz. Yani bir yerin tapusu, bir yerin ödemesi bittikten sonra kendi hizmet bedelimizi de alıp hayırlar diliyoruz.

Türkiye geneli yapılanmanızı anlatır mısınız?

Şu an Türkiye’de 110 yerde hizmet vermekteyiz. Mesela buradan gidip Edirne’den bir ev alacaksınız. Gitmeden buradan evin resimlerini, özelliklerini, oda sayısını, planını size sunarak sizlere yardımcı oluyoruz. Eve yakın okul, alışveriş merkezi, ulaşım araçları vs. bilgileri de sizinle paylaşıyoruz. Nerde ESKİDJİ kafanızda emlak alımı ile ilgili soru işareti kalmaz. ESKİDJİ Gayrimenkul bir ortaklık şeklidir. ESKİDJİ bir şube temsilciliği değil. Mesela müşteri burada, satıcı ise Edirne’de. Edirne’deki ESKİDJİ oradaki satıcının temsilcisi ben ise burada alıcının temsilcisi rolündeyim.

Her iki temsilci de komisyonunu bu kişilerden temin ediyor. 250 ofisimiz var ama yaklaşık 10 tanesinin vergi levhası bulunuyor. ESKİDJİ Gayrimenkul kurulduğundan bu güne kadar bir tane Bölge Onur Ödülü vermiştir. Bu ödülü de Van bölge ortaklığına vermiştir. Temsilcilik noktasında biz çok iyiyiz. Emanet olarak aldığımız ismin hakkını vermeye çalışıyoruz. Saha çalışmalarımız da var, ismimiz de var. Doğru iş yaptığımız için bu noktadayız. Bir söz var, derler ki ‘Ekmeği ekmek yapana verin ki iki ekmek fazla olsun.’ diye. İnsanlarımız böyle düşündüğü için biz hep doğru yerlerdeyiz.

Biz ekmeği iyi pişiriyoruz. Gayrimenkul çok önemli bir iştir. Ama Van’da bu iş amatörce yapılıyor. İyi bir gayrimenkulcünün imar bilgisi, ticaret bilgisi, iyi bir öngörüsünün olması lazım. Van’da herkes her işi yapıyor. Nisan ayına kadar gerçekleştireceğimiz büyük bir projemiz var. ESKİDJİ Gayrimenkule ait büyük bir yer düşünüyoruz. Burası bir market gibi olacak. Bu markete girildiğinde gayrimenkulle ilgili bütün ihtiyaçlarınızı giderip çıkacaksınız. Bunun sonrasında Van’da artık herkes her işi yapamayacak.

Türkiye dışında da hizmet alanlarınız var mı?

Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Biz kimseyi kandırmıyoruz. İnsanlara hizmet götürmenin derdindeyiz. Irak bölgesini ziyaretlerimiz oldu. Orda para var, çok güzel projeler var. Hizmet sektörü yok. Çok büyük projeleri var ama hayata geçiren bir aracı yok. Çok büyük alışveriş merkezleri var ama kime satacaklarını bilmiyorlar. Müşteriyi nasıl karşılayacaklarını bilmiyorlar.

Bizler de dedik ki Kürt kardeşlerimizin bize ihtiyacı var. ESKİDJİ olarak Erbil’de bir ofis açtık. Burada kendi personelimiz görev alıyor. Erbil’de yaklaşık 440 bağımsız bölüm olan ofis, rezidans ve Hand Houselarımız bulunmaktadır.

Şu anda Hand House denilen özelliklerdeki bir projenin tanıtımını yapıyoruz. Kısa bir zaman içerisinde en az 5 tane ofis açmayı planlıyoruz. Erbil’de işi bilen bir arkadaşımızla koordineli olarak çalışıyoruz. Bu sektörde önemli olan işin takibidir. Şubeler arası koordine sağlanırsa sorun kalmaz. Türkiye-Kürdistan bölgesi arasındaki koordineyi sağlayacak arkadaşımız olacak. Biz de ayın en az 5 günü orada olacağız. 3 ortağız, üçümüzde aynı anda 5 gün Kürdistan’da olacağız. Van ortaklık, Kürdistan ise temsilciliktir. Duhok’ta da yapılanmamız söz konusu.

Erbil’i 2 ofise belki 3’e çıkarmayı planlıyoruz. Ama Duhok ve Süleymaniye’de 1 ofis olacak. Biz üçüncü şahıslara şube açtırabiliyoruz. Sorumlusu biziz. Aslında orası bizim şahsımızda Kürdistan temsilciliğidir. Ama biz yürütüyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Biz kazandırırken kazanan bir ekibiz. Bizim kazancımız müşterimizin kazancıyla eş değerdir. O kazanmadıktan sonra ben kazanmışım bu bir şey ifade etmez. Yıllar önce kurulduğumuz zaman bir tanıtım filmi hazırlamıştık. Halen geçerli bir sloganımız var. Kazandırırken, kazanacağız diye. Bizimle bakış açısı farklı olan bir sürü personelle yollarımızı ayırdık.

Bu sektör çok fazla paranın döndüğü bir sektör ama piyasadaki en kötü sektördür diyebiliriz. İnandırıcılığı çok az olan bir sektör. Bununla ilgili olarak Amerika’da 3 danışmaya çok önem verilir. 1. Hukuk danışmanı 2. Sağlık danışmanı 3. Gayrimenkul danışmanı. Ama bizde eğer kişiler birbirini tanıyorsa ‘biz kendi aramızda hallederiz’ diyor.

Hallediyorlar evet ama bir bakıyorlar aldıkları arsanın yolu yok. Cephesi şu kadar vs. sorunlar. Ama gayrimenkul hizmetinde bu sorunlar yaşanmıyor. Hepsi araştırılıyor. Ama vatandaşımız Gayrimenkul danışmanına vereceği 3-5 liradan kaçtığı için sonrasında milyonlar kaybedebiliyor. İnsanlar bu ücretlerden kaçmasın. Zaten biz öncesinde pazarlığımızı yapıyoruz ve verilen değerde olmayan bir malı portföye almıyoruz. Buna inanmaları çok önemli.

Van Ekonomist Dergisi’nin çalışmaları hakkında neler düşünüyorsunuz?

Van Ekonomist Dergisi ilk çıktığında biraz kuşkulu bakmıştım. Acaba ne kadar istikrarlı olur diye, ama istikrarlı ilerleyişiniz bizleri kuşkularımızdan arındırdı. Bu yüzden size çok teşekkür ederiz. Van’da çok önemli bir boşluğu doldurduğunuza inanıyorum.

Şu anda çoğu siyasinin yapamadığını yapıyorsunuz. Van’da düzenlemiş olduğunuz 1.Van Ekonomi Forumu’da çok başarılıydı. Çok ciddi, seviyeli bir çalışma oldu. Bugüne kadar çok toplantı oldu, çok yatırımcı geldi ama yatırım konusunda ciddi adımlar atılmadı. Bu toplantılar sonunda 150 kişiden 3 kişi bile yatırım yapsa %2 demektir.Bu rakamda bizim için çok ciddi bir rakamdır. Başarılarınızın devamını diliyorum.




 Biz kazandırırken kazanan bir ekibiz