Bitmeyen çile!

Bu köprünün çilesi yıllardır bitmiyor!

VAN 7.09.2013 11:52:45 0
Bitmeyen çile!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Adil HARMANCI

Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından 1969 yılında inşa edilen ve Devrimci Gençlik Köprüsü adı verilen Van-Hakkari karayolu üzerindeki köprü, PKK´nin geçişini kolaylaştırdığı gerekçesiyle 1996 yılında bir ayağı yıkıldı. Hakkarili gençler tarafından onarılan köprü bir süre sonra da bombalanarak tahrip edildi. 

Köprü, 2010 yılında Deniz Gezmiş´in hayattaki arkadaşları ve 42 sivil toplum örgütünün katılımı ile tekrar onarıldı. Ancak bu süre içinde de iki kez levhası söküldü.  Elle yazılan köprü adının dahi üstü çizilerek silinmesi dikkat çekiyor.

"HALKLARIN BİRLEŞMESİNİ İSTEMİYORLAR" 
Köprüye her defasında zarar verilmesine tepki gösteren 78´liler Derneği Van Şube Başkanı Şemsettin Takva, köprünün siyaseten halklar arası bir köprü anlamına geldiğini belirterek, "Bu köprüye zarar verenler çeşitli bahaneler ileri sürseler de aslında halkların birleşmesini istemeyenlerdir" dedi. 
Günümüzde köprülerin çok gündemde olduğunu ifade eden Takva, şöyle dedi:

"Devrimci Gençlik Köprüsü, hizmete, hoşgörüye, barışa ve birliğe dair bir köprüydü. Türkiye mozaiğinin gençleri 44 yıl önce halklar, kültürler arasında bir köprü oluşturdular. Ama biçilen anlam da ne yazık ki budur.  Bu aslında bir köprünün değil, belki toplumsal belleğimizin, sinir uçlarımızın çilesidir. Bir türlü barışa, hoşgörüye, üretime evrilemeyen garip hallerimizin çilesidir."

"EMANETE İHANETTİR"
Köprünün kardeşliğe, dostluğa ve eşitliğe vesile olsun diye yapıldığını ve sonraki nesillere emanet edildiğini ifade eden Takva, "Ne yazık ki, bu emanete şimdi ihanet ediliyor, koruyamıyoruz. Biz 78´liler de bir köprüyüz ve köprülerin asla yıkılmasını istemiyoruz" diye konuştu.

BİR TANIĞIN
ANLATIMLARI

78´liler Derneği üyesi Bahattin Hallı ise, köprüyü yapan gençlerin o dönem kendilerine misafir olduğunu belirterek, şunları anlattı:

"O sırada Karayollarında çalışıyordum. Köprü yapımı için keşif heyeti gelmişti. Köprünün yapılacağı yerin fotoğraflarını çektiler.

İsimlerini hatırladıklarım arasında Nihat Fındıklı vardı. Hepsi inşaat son sınıf öğrencisiydi. Gece Karayolları misafirhanesinde kaldılar. Çok yürüdükleri için üstleri başları perme perişandı. Köprünün yapıldığı yıl ise ben askerdeydim.

Tabi şimdi köprünün akibetine bakınca garip duygular yaşıyorum. O iyi gençlerin hatırası bu durumda olmamalı. Çünkü kötü bir niyetleri yoktu. Tam tersine ulaşılamayan bir çok köye köprü oldular."