Birleşmiş Milletler'den açlık uyarısı!

Güney Sudan'da 50 binden fazla çocuk hastalık ve yetersiz beslenme sebebiyle ölüm tehlikesi ile karşı karşıya. Açıklama Birleşmiş Milletler'den.

VAN 15.06.2014 10:32:12 0
Birleşmiş Milletler
Tarih: 01.01.0001 00:00

Güney Sudan'da çocuklar açlık ve hastalıkla savaşıyor. BM, 50 binden fazla çocuğun ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve bölgeye derhal 1 milyar dolarlık yardım gönderilmesinin gereğine vurgu yapıyor.

BM'nin Güney Sudan yetkilisi Toby Lanzer, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bölgedeki 3,8 milyon kişiye yardım için harekete geçildiğini söyledi.

Savaşın binlerce kişinin ölümüne sebep olduğuna ve 1,5 milyon kişiyi evinden ettiğine değinen Lanzer, "Şimdiye kadar 740 milyon dolar toplandı ancak halen 1 milyar dolardan fazla açığımız var" dedi.

Lanzer, "Bölgede, kolera ve sıtma gibi hastalıklar başgösterdi. Milyonlarca kişi, temiz su, gıda, hijyen ve barınacak yer ihtiyacı var" diye ekledi.

Anlaşmalar kağıt üstünde kaldı

Yaklaşık 94 bin kişi süren çatışmalar ve şiddet olayları sebebiyle, BM'ye ait yerleşkelerde barınıyor.

Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

Krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3 Ocak'ta başlayan ve IGAD'a bağlı arabulucu heyetin gözetiminde yürütülen müzakerelerin ilk turu kapsamında, 23 Ocak'ta çatışmalara son verilmesini öngören anlaşma imzalanmış ancak bu anlaşma kağıt üstünde kalmıştı.


AFP