Birini görsek, öbürünü görmesek...

Her yıl 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında yumurtalarını bırakmak üzere tatlı sulara göç etmeye başlayan ve bu tarihler arasında avlanması yasak olan Van Balığı (İnci Kefalı) göçü müthiş bir görselliği de beraberinde getiriyor

VAN 24.05.2016 12:08:48 0
Birini görsek, öbürünü görmesek...
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Mürsel ÖNER

MÜTHİŞ BİR GÖRSELLİK
Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali, 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakıyor. Suyun akışının tersine göç eden ve zorlu engelleri adeta uçarak geçen Van Balığı bu mucizevi yolculuğuyla hayran bıraktırıyor. Müthiş bir görsellik oluşturan ve Türkiye'de de sadece Van'da izlenebilecek olan bu manzara dolayısıyla son yıllarda festivaller de düzenleniyor. İnternet ve televizyondan Van Balığı'nın uçtuğunu görenler de, "Gitsek de yerinde görsek" diye adeta iç geçiriyor.

MADALYONUN ÖBÜR YÜZÜ
Bir tarafta Van Balığı ile ilgili bu güzellik yaşanırken öbür taraftan ise olmaması gereken bir durum söz konusu. Yasak olmasına rağmen kimi noktalarda avlanan ve şehrin ara sokaklarında satılan Van Balığı'nın bu durumuna yıllardır beklenen ölçüde çözüm bulunamıyor. Tatlı sulara göç esnasında kaçak olarak avlanan Van Balığı maalesef alıcı da buluyor. Duyarlı vatandaşlar ise böyle bir tablo ile karşılaşınca; "Keşke yasak boyunca böyle şeyler görmesek. Bu süreçte balığı sadece seyredelim, kaçak olarak avlandığını ve satıldığını görmeyelim." demekten kendilerini alamıyor.
Tedbirlere rağmen balığın kaçak olarak avlanıp satılabilmesi ise tedbirlerin yetersiz arttırılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Prestij Haber Merkezi - Mürsel Öner