Birincilik ödülü alan Vanlı Gazeteci Adnan Deniz gururlu…

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu 31. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'nda birincilik ödülüne layık görülen Vanlı Gazeteci Adnan Deniz söz konusu başarın

VAN 19.03.2021 10:43:30 0
Birincilik ödülü alan Vanlı Gazeteci Adnan Deniz gururlu…
Tarih: 01.01.0001 00:00

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu 31. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'nda Vanlı Gazeteci Adnan Deniz büyük başarıya imza attı. Adnan Deniz ve Deniz Zeybek’in Vanlı yazar Yaşar Kemal ile ilgili yaptıkları Belgesel Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler yarışmasında ‘Yaşar Kemal” Röportaj kategorisinde birinci olurken yine “Mavi Ülkenin İnsanları” adlı belgeselle 2. olmayı başardı. Türkiye'nin en prestijli yarışmalarından, 31. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması Belgesel Kategorisinde, Yaşar Kemal'i anlatan 'Mavi Ülkenin İnsanları' adlı belgeselleriyle 2. olan Van Adnan Deniz ve Deniz Zeybek'i sevenleri de kutladı.

“YAŞAR KEMAL VE AİLESİ ÇUKUROVA’YA GÖÇ EDERKEN YÜREKLERİNİ VAN’DA BIRAKARAK GİDİYORLAR”

Duygularını gazetemizle paylaşan Vanlı Gazeteci Deniz, “Böyle bir çalışmaya sahip çıkıp, değerli görüp, takip ettiğiniz için sizlere minnettarım. Bu ödül yaklaşık 7-8 ay boyunca çalışmalarını yaptığımız, gerek Ünseli’de Yaşar Kemal’in köyünde, gerek İstanbul’da, Yaşar Kemal’in kendi evinde hanımıyla yapmış olduğumuz röportajda, Yaşar Kemal’in birçok dostuyla, akrabalarıyla, arkadaşıyla yapmış olduğumuz genel değerlendirmeler neticesinde Yaşar Kemal’in ailesinin Van’dan Çukurova’ya göçünü ele alan bir çalışma yaptık.

Burada bir göç olayı var ama biz tepeden tırnağa Yaşar Kemal’in edebiyat malzemesinin yine Van’dan olduğunu kanıtlamaya çalışıyoruz. Evet, Yaşar Kemal, ailesiyle birlikte bir şekilde Van’dan göç etti. Ama eserlerinde, romanlarında yaklaşık 200 sayfanın üzerinde dünya edebiyatında Van’ın yücelten, Van’ın anlatan, Van’ın caddeleriyle, sokaklarıyla, her yönüyle anlatan ve ayrıca Yaşar Kemal’in ailesi Van’dan Çukurova’ya göç ederken, Yaşar Kemal’in ninesinin, yani Sadık Beyin annesinin Van’dan bir türlü gitmek istememesi, Yaşar Kemal’in ailesinin Van’da ciddi şekilde bağlılığını zaten ortaya koyuyordu. Bizde madem böyle büyük bir değimiz var ve gerçekten Van’dan Çukurova’ya göç ederken yüreklerini Van’da bırakarak gidiyorlar.

Bir bakımdan zorunlu bir göç oluyor. Bizde bu göçü ele aldık. Her ne kadar bir göç olsa da, bu değer Van’ın değeridir. Ona sahip çıkalım, onun bilinmeyen gerçek hayatını yansıtalım istedik. Bu bağlamda İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi’nden birçok değerli hocalarımızın katkılarını, desteklerini alarak yaklaşık 7-8 ay süren bu çalışmanın neticesinde bir belgesel hazırladık.

Bu belgeselimiz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü. Bu ödülü önce Yaşar Kemal’in ruhuna, sonra Van halkına armağan ediyoruz. Yaşar Kemal’in kendisi de röportaj dalında ilk ödülünü 1955 yılında yine bu kurumdan almıştı. Ben de tam 65 yıl sonra yine onun adına aynı kurumdan bu ödülü aldım. Niçin böyle bir çalışmaya gerek duyduk. Yaşar Kemal’in iki tane özelliği var. Yaşar Kemal hem büyük bir edebiyatçıdır, hem aynı zamanda büyük bir gazetecidir. Yaşar Kemal’de bizim gibi bir gazeteciydi. Hem Vanlı olması, hem gazeteci olması hem de edebiyatçı olması, Yaşar Kemal gibi bir değeri ele aldık ve işledik. Bu ödülü ayrıca Van basını camiasına da armağan ediyorum” ifadelerini kullandı