BİRÇOK ÖNEMLİ DÜŞÜNCE VAR!

Van'ın Gürpınar ilçe Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız, ilçe genelinde önemli projelere imza atacaklarını söyledi. Kollardı sıvadıklarını ve birçok ilke imza atacaklarını iddia eden Yıldız, verdikleri sözü fazlasıyla tutacaklar?

VAN 13.04.2015 09:39:31 0
BİRÇOK ÖNEMLİ DÜŞÜNCE VAR!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van'ın Gürpınar ilçe belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız, ilçe genelinde önemli projelere imza atacaklarını söyledi.
1954 yılından bu yana belediye olan Gürpınar, yüzölçümü bakımından Van'ın en büyük ilçesi. Nüfusu ise, yaklaşık 40 bin.
Şimdiye kadar imar planı yapılmadığı için kanalizasyon sistemi de olmayan ilçede belediye başta imar sorunu olmak üzere diğer birçok sorunla ilgili olarak önemli projeler hazırladı.

SULAMA KANALLARI
İlçede yürüttükleri ve bundan sonra yürütecekleri projelerle ilgili gazetemize bilgi veren Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız, ilçenin önemli oranda sulama sorunu bulunduğunu söyledi. 
Bunun için sulama kanallarına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yıldız, şunları söyledi:
"Sulama için kanallar gerekiyor. Doğayı bu su ile beslememiz gerekiyor. Kurda kuşa da yarasın istiyoruz. Biz burada seracılık başlatıyoruz. 100 dönümlük bir arazi tespit ettik. Bu arazide domates, lahana, kavun, salatalık gibi ürünler yetiştirilecek."

GÜNEŞ ENERJİSİ 
Güneş enerjisi ile ilgili de bir projelerinin olduğunu belirten Yıldız, bu konuda da şu bilgileri verdi:
"Diğer yandan güneş enerjisi ile ilgili bir projemiz var. Belediyenin tüketimi var bir de sokak lambalarıyla ilgili bir tüketimimiz var. Bu projemiz yaklaşık 200 KW'lik ve 1 milyon vat'lıktır. Projemizi açıkladığımızda DAKA'ya vereceğiz, burası kabul etmese biz kendi imkânlarımızla yapacağız. Güneş enerjisiyle ilgili olarak ilgili yerlerle gerekli görüşmelerimizi ve araştırmalarımızı yaptık. Bu konuda bankalarla görüştük, olmasa banka kredisi ile yapacağız."

GÜMÜŞ ATÖLYESİ
Yıldız, uygulamaya konulan ve önümüzdeki dönem uygulanacak olan diğer projeleri de şöyle dile getirdi:
"Diğer taraftan halı kilim atölyesi yaptık. Bir tanesi Gürpınar merkezde, diğeri Hoşap'ta. Kilimleri satabilecek ortamlar oluşturduk. Her ay burada çalışanların ücretlerini ödüyoruz. 
Kültür merkezleri açıyoruz, kadın yaşam merkezimiz var, çeşitli kurslar düşünüyoruz, mesela bir gümüş atölyesi projemiz var. Bunun dışında köylerin temizlik sorunu var. Köylerin içi çok kötü, o kirli suyun akıtılması gerekir."

OKULLAR SIKINTILI
"5 okul bahçesine çocuk oyun grubu kurduk. Bu yıl da 20 okula kuracağız. Biraz daha çocuklara yönelik çalışmalarımız olacak. Mesela Kolan köyünde okul yapmışlar hiçbir şeyi yok. Gittik, çocuklar yerde yemek yiyor. Masa yok, bilgisayarı yok, kütüphanesi yok. Fotokopi makinesi yok."

İMAR-KANALİZASYON
Belediye ilçede ilk kez imar planı yapacak, ardından da kanalizasyon şebekesi. Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız, bu konuda da şunları anlattı:
"Gürpınar'da şimdi kanalizasyon yapıyoruz. İlçe ilk kez kanalizasyona kavuşuyor. Bir defa imar yok. Bunu yaygınlaştırıyoruz. Zaten kanalizasyonun olması için ilk önce imarın yapılması gerekiyor. İmarı tüm mahallelere yayacağız. Bunu projelendirdik ve kısmen de ihale ettik. Parkları yaygınlaştırıyoruz. Burası 1954 yılından beri belediyedir. Ama 54 yılından beri de sadece bu bina yapılmıştır."

BELEDİYE BİNASININ DURUMU
Belediye binasının üst ve alt katlarının önceki yönetim tarafından kiralandıklarına da dikkat çeken Yıldız, "Bizden önceki yönetim belediye hizmet binasının üstünü TEDAŞ'a ve TRT'ye vermişti. Alt katın tamamını kiraya vermişti, bunları boşaltıp tahliye edene kadar epey zamanımızı aldı. Tahliye ettik, hepsinin de 5 yıllık kontratları yapılmıştı." diye konuştu.

'HALK EKMEĞİ PROJESİ'
Gürpınar ilçesinde uygulanacak bir diğer önemli proje ise Halk Ekmek.
Daha önce tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Gürpınar'da 90lı yıllarda göçler nedeniyle bölgedeki üretim tamamen durdu.
Ancak son birkaç yıldır bölgede çatışmaların ve operasyonların durması vatandaşta da bir güvene yol açtı.
Bu nedenle de bölgedeki halk yeniden tarım ve hayvancılığa yönelmiş durumda. Hoşap ve Nodduz'da gözle görülür bir kıpırdama var.

BELEDİYE DESTEK SUNUYOR
Gürpınar Belediyesi, hayvancılığın yanı sıra tarım konusunda da bölge halkına destek sunuyor. Belediye, Norduz koyun türünün devam etmesi ve yaygınlaşması için üreticiye destek sunarken, buğday ve ekmek üretiminde de kolaylık sağlama yollarını arıyor.
Belediye bunun için de "Halk Ekmeği" projesi geliştiriyor. 
Projeyle ilgili gazetemize konuşan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız, önümüzdeki 1-2 ay içinde projeyi başlatacaklarını söyledi.

Üç bölgeye ekmek fabrikası kuracaklarını belirten Yıldız, "Hoşap, Kırgeçit ve Gürpınar merkeze halk ekmeği kuracağız. 2 ay içinde faaliyete girecek. 
Üretimden düşmeyi kırmak gerekiyor. Bu aynı zamanda göçe de neden oluyor, bu bir felaket olur. Ve bunu kırmak adına tarıma hayvancılığa yönelmek gerekiyor" diye konuştu.

ÜRETİCİDEN BUĞDAY ALINACAK
Belediye, bölgedeki üretici ve tüketici için de kolaylık sağlıyor. 
Üreticiden buğday satın alacak olan belediye, ekmekleri de karşılıksız yapacak. Vatandaşlar da, Halk Ekmeği projesinin bölgedeki buğday üretimi üzerinde etkili olacağını ve teşvik edeceğini düşünüyor.