BİR NESİL GELDİ GEÇTİ DÜNYA’DAN

Hayrunnisa AKÇA

VAN 29.06.2015 14:50:16 0
BİR NESİL GELDİ GEÇTİ DÜNYA’DAN
Tarih: 01.01.0001 00:00
Cihad eden nesilden, yasin dağıtan nesle doğru adım adım ilerlenirdi eskiden taa eskiden. Şimdi ise koşa koşa ilerleniyor. “Yasin” lerin dağıtılışı daha da rutinleşiyor. Bu nesil, sizin “dindar” nitelendirmeniz olsa dahi uzun bir sızı gibi gelip geçiyor.

                                                                        

Hep geçmişi anlattılar, uzun soluklu sohbetlerde. Hep “eski”den bahsettiler unutulmaz hasbıhallerde. Bize yıllardır “biz şu zaman böyleydik” dediler, bu zamanı bilmezcesine.

“Siz bu zaman nerdesiniz?” diyemedik. Yaşımız küçük geldi çünkü. Bizde bilirdik 28 Şubat’tan bahsetmeyi (eğer o günler dünyada olsaydık). Biz de bilirdik kallavi cümleler kurmayı. Yalnız siz iyi beceriyorsunuz, geçmişten bahsetmeyi. Gördüğünüz zorlukların bugün nede cesurca (!) giderildiğini zikretmeyi. Hep geçmişten örnek vermek size rahat geldi çünkü, yoksa nasıl da bugünün (sözde) rahatlığını anardınız? Bugünü nasıl överdiniz?  Bize, “kazanımları”  görmediğimizi nasılda söylerdiniz? “Biz şu durumlardan, bu ahvallere geldik” diye nasıl ümitli konuşurdunuz? Farkına varamadığınız bir şey, hem de ne büyük bir şey var!  O da şu ki, bu neslin nasılda değiştiği. Siz birilerini eğitiyorum sandınız, aslında bir nesil sizin hikâyeleri dinledi.

Hikâye dedim ya şimdi kızmak istediniz. Yapılanı hiçe saymaktan çekinirim yalnız yapılan güzeldi(-imiş) ancak artık hikâye oldu gibi… Cihad eden nesilden, yasin dağıtan nesle doğru adım adım ilerlenirdi eskiden taa eskiden. Şimdi ise koşa koşa ilerleniyor.”Yasin” lerin dağıtılışı daha da rutinleşiyor. Bu nesil, sizin “dindar” nitelendirmeniz olsa dahi uzun bir sızı gibi gelip geçiyor. Alınları pak bir şekilde dağıtılan yasinlerin,  toplanması güç cüzleriyle uğraşıyoruz.

Bu çağ gücünü böyle harcıyor. Gücümüz eskidi hiçbir şey yapmamaktan. Tıpkı eski silahlar gibi sinemizden bakar olduk. Gitmek yok artık. Yine ruhlar ak, umudumuz çok, bu sağanak yağmur bir gün diner diye. Umut etmekten kime zarar gelir ki. Bu büyük bir umut yada hayal. Olsun varsın hayal desinler. Neslin düzelişini hayallemekte bir başkadır elbet. Biz, cihad eden neslin şuan için yapılanları hoş görmesini istemiyoruz. Ortada hoş olan bir şeyde yok zaten, biz istiyoruz ki dillerden “dindar nesil” kelimesi boş çıkmasın. Bir dönem evlere hapsedilen kelimeler şimdi meydanlarda diye nesil ıslah oldu denmesin. Nesil eskisinden de farklı. Nesil uyumakta çünkü nesil uyutulmakta.

Toplumun bu denli rahatlığıyla mutlu olmakta ve daha önceden dinlediği öyküvari şeylerle şükür bulmakta. Çünkü şükür etmek böyle zamanlarda gerekirdi ya! Evet, biz şuan için umut ettik. Evet, biz artık şükür ettik, bizim için şükür bu zaman gerekir. Cihad eden nesille yolumuzun bir olması için umudu yeğledik. Kendi gevşek ilmeklerimizi sıkı sıkı sağlamlaştırdık. Ördüğümüz bilgilerin iplerini berkiştirdik. Daha da berkiştirebilmek için niyet ettik. Allah’ın adını andık ya umudumuz bir değil bin kat daha güvende oldu.

Dünyaya daha farklı bakmakta oldu. Yapacaklarımız için bir kez daha besmele diyelim. Ve yolumuz açılsın Allah’ın izniyle. Hikâyelerimiz geldi geçti şimdi ise oyuncu bizim ta kendimiz. Vakti çabuk tutup, nesli değiştirelim. Hadi, bir vakit daha geçmeden safları sıklaştıralım umudumuzda…
İktibas Dergisi/Haziran 2015/438- Hayrunnisa AKÇA       
- See more at: http://www.iktibasdergisi.com/bir-nesil-geldi-gecti-dunyadan/#sthash.rZ9e5U4W.dpuf