Bir meslek bitiyor

Televizyon tamirciliği mesleği, teknolojinin gelişmesi ve LCD ekran televizyonların yaygınlaşmasından sonra bitme noktasına geldi.

VAN 25.02.2013 14:16:49 0
Bir meslek bitiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Bir çok TV tamircisi mesleğini bırakarak başka işlere yönelirken, kalanlar ise artık gün sayıyor.
Tüplü televizyonların yaygın olduğu dönemde vatandaşın en çok rağbet ettiği esnaflar TV tamircileriydi. Özellikle Alçekiç pasajında hizmet veren TV tamircileri gelişen teknolojiye yenik düştü. Kolay kolay bozulmayan ve bozuldukları taktirde ise uzun yıllar garantisi olduğu için servislerinde tamir edilebilen LCD ekran televizyonlarla birlikte artık TV tamircileri mesleklerini bırakmak zorunda kalarak başka işlere yöneliyor. Kalanlar ise ucuza buldukları televizyonları satarak, uydu tamiri yaparak geçimlerini temin etmeye çalışıyor.

"VATANDAŞ LCD EKRAN TV´LERE YÖNELİYOR"

30 yıldır TV tamirciliği yaparak geçimini sağlayan Aziz Çakır isimli esnaf, " Artık kıt kanat geçiniyorum. Umutsuz bir biçimde gün sayıyorum. İlk fırsatta bu işi bırakmayı düşünüyorum. Çünkü teknoloji gelişti. Tüplü TV´ler piyasada 100 TL´ye satılıyor. Bu tür televizyonların tamir maliyetini söylediğimizde vatandaş ´Zaten TV´nin fiyatı bu kadar. Sana niye o kadar para vereyim´ diyerek bize tepki gösteriyor.  Vatandaşlar tamir maliyetlerini yüksek buluyor. Marta TV´lerin içini açtığında hepsinin çin malı parçalar olduğunu görüyoruz. Bu yüzden vatandaş artık tüplü TV´leri çöpe atarak LCD TV´lere yöneliyor. Onlarıda zaten servisleri tamir ediyor. Bir çok meslektaşım bu işi bıraktı, ben hala sürdürüyorum ama ilk fırsatta bu işi bırakıp dükkanımı kapatacağım" dedi.

"TV TAMİRCİLİĞİ BİTMİŞTİR"

Alçekiç Pasajında TV tamirciliği yapan Emrah Çakır ise 15 yıl önce TV tamirciliğine başladığını ve zamanında iyi olan işlerinin teknolojinin gelişmesi ile durduğunu belirterek, "Teknolojinin gelişmesi en çok bizleri etkiledi. Tüplü TV´ler artık kullanılmıyor. HD sistemi ile birlikte artık tüplü TV´ler tamamen piyasadan kalkacak. Artık meslektaşlarımız birer birer tamirciliği bırakıyor. Ben şimdi burada TV ve kumanda satıyorum, uydu anten tamirciliği yapıyorum. Şehir içinde açılan Teknosa ve Migros gibi işyerleriyle birlikte bizim meslek bitmiştir." diye konuştu.
Haber: Oktay CANDEMİR