Bir hamalın pişmanlığı:‘Modernleşeyim derken yoksullaştım’

Hamal aracını motorlu taşıta dönüştürerek şehir içi taşımacılık yapan Mehmet Çetin isimli vatandaş, “Motorlu olursa hem insanlar tercih eder, hem ben rahat ederim dedim, ama modernleşeyim derken şimdi yoksullaştım. Çünkü bu sefer

VAN 2.12.2019 10:23:53 0
Bir hamalın pişmanlığı:‘Modernleşeyim derken yoksullaştım’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da yıllarca ayakla çalıştırılabilen üç tekerlekli hamal arabalarının yerini bu sene yine üç tekerlekli olan ancak akülü ya da benzinle çalışan motorlu araçlar almaya başladı.

Motorlular ile motorsuzlar arasında müşterinin tercihi motorlulardan yana olunca, birçok hamal eski aracını elden çıkararak motorlu olanlarını satın aldı.

MASRAF ARTINCA

Araçlarını 8 bin TL karşılığında motorluya çeviren hamallar ise, bu kez de artan masraflar karşısında zor duruma düştüğünü söylüyor. 
Her zaman iş bulamayan bazı hamalların yeniden eski üç tekerlekli araç edinmek için motorlu araçlarını satışa çıkardıkları öğrenildi. 

HAMAL ARABASINI DEĞİŞTİRDİ, PİŞMAN OLDU!

Eski üç tekerlekli hamal aracını satarak üç tekerlekli motorlu araca dönüştürenlerden biri de yıllardır hamallık yaparak ailesini geçindiren Mehmet Çelik.

Piyasada hamal araçlarının sayısı fazla olduğu için her zaman taşıma yapamadığını ve benzine fazla masraf yaptığını belirten Çelik, “Ben buradaki bir tanıdığın dükkânına gelen müşteriye göre çalışıyorum. Eğer eşya taşımamı isterlerse taşıyorum, onun dışında rastgele taşıma işi bulamıyorum. Bazen hiç para kazanmadan evime geri dönüyorum. Motorlu olursa hem insanlar tercih eder hem ben rahat ederim dedim, ama modernleşeyim derken şimdi yoksullaştım. Çünkü bu sefer de benzine harcama çok ama iş yok” dedi. 

ARACINI SATIŞA ÇIKARDI

Bir yandan da şehir içi taşımacılık yapan büyük araç sahiplerinin kendilerinden yakındığını anlatan Çelik, “Hem eski araçlar çok piyasada hem de motorlular, o nedenle şehir içi sahipleri de bize kızıyor, ‘sizin yüzünüzden iş bulamıyoruz’ diye. Hâlbuki bizim araçlarla fazla bir şey taşınmıyor zaten küçük eşya taşıyoruz. Hem bu tartışmalardan dolayı hem de artık eskisi gibi iş bulamadığım için fazla masraflı olan aracımı satacağım, belki yeniden eski bir üç tekerlekli ile devam ederim” diye konuştu. 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi