Bir Doktorun Sunumuyla Van Depremi

Ankara`da düzenlenen '9. Ulusal Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Kongresine Van`dan katılan Dr. Sebahattin Çelik, 'Afet Tıbbı ve Van Depreminde Yaşananlar' adlı bir sunum yaptı. Çelik Van depremini bir doktor gözüyle değerlendirdi.

VAN 8.12.2012 12:04:40 0
Bir Doktorun Sunumuyla Van Depremi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisi doktorlarından Sebahattin Çelik, Van`da geçtiğimiz yıl yaşanan ve 644 vatandaşın hayatını kaybettiği 7,2 ve 5,6 şiddetindeki depremlerden sonra yaşananları Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği tarafından Ankara`da bu yıl 9 uncusu düzenlenen `Ulusal Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Kongresi`nde anlattı.

 

2002 Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile "Yoğun Bakım"ın bir uzmanlık alanı olarak tanımlanmasının 10. yılında düzenlenen kongre yoğun bir katılımla gerçekleşti.

 

Kongreyi İlke haber Ajansına değerlendiren Çelik, sunumunda depremi 3 üç aşamada değerlendirdiğini belirterek, bunların deprem öncesi durum, şok anı(depremden itibaren geçen saatler günler) ve deprem sonrası olduğunu ifade etti.

 

Bir Doktorun Bakışıyla Depremden Sonra Hastaneler
Van`da yaşanan ilk depremin ardından hastanelerde tam bir çaresizlik halinin yaşandığını aktaran Dr. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü. " Van merkezde hizmet sunabilen tek hastane Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesiydi. Erciş ilçesinde ise durum farklı değil. Hatta daha kötüydü. Acil servisler tıklım tıklımdı. Ameliyathaneler ise dağılmış vaziyette ve her artçıdan sonra boşaltılan yoğun bakımlarının durumlar içler acısıydı."

 

3 Bin Hastanın Yüzde 80`ni Yollarda Hayatını Kaybetti
Çelik, ilk 6 ay içerisinde yaklaşık 3 bin hastanın çeşitli illere taşındığını ve bunların yaklaşık yüzde 80`ninin hayatlarını kaybettiğini söyledi.

 

Van Depreminde 644 Kişi Hayatını Kaybetti 4 Bin 182 Kişi Yaralandı
Depremlerin bilançosundan söz eden Dr. Çelik, "7,2 şiddetindeki depremde 604 kişi hayatını kaybetti ve 4 bin 152 kişi yaralandı. 5,6`lık depremde ise 40 kişi hayatını kaybetmiş ve 30 kişi de yaralanmıştır." diye konuştu.
(Murat Dalgın-İLKHA)