'Bir Çözüm Önerisi Olarak Federasyon' Paneli Yapıldı

Düzenlenen panelde Kürt sorununun çözümünde federasyon önerisi tartışıldı HAK PAR Genel Başkanı Burkay: “Biz silahsız, eşitlikçi bir çözüm istiyoruz, 40 yıldır bunun için uğraşıyoruz.

VAN 8.06.2014 11:43:17 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

Alternatif Düşünce Kuruluşu tarafından organize edilen "Bir Çözüm Önerisi Olarak Federasyon" panelinde Kürt sorunu çözümünde gelinen nokta tartışıldı.

"SİLAHLA BİR ÇÖZÜM OLMAYACAĞI ANLAŞILDI"

Federasyonun kalıcı çözümü beraberinde getireceğinin konuşulduğu panelde, Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, "Silahla bir çözüm olmayacağı anlaşıldı" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele çok sayıda kişi katıldı. Kürt sorunu konusundaki çalışmalarıyla dikkatleri çeken siyasiler, silahsız çözüme vurgu yaptı. Yıllardır federasyon düşüncesini savunan HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, "Biz silahsız, eşitlikçi bir çözüm istiyoruz, 40 yıldır bunun için uğraşıyoruz. Silahla bir çözüm olmayacağı anlaşıldı. Devlet ilk olarak Kürt realitesini tanıdığını söyledi ama tanımakla iş bitmiyor, bunun için adımlar atmak gerekiyor" diye konuştu.

FEDERASYONLAR SORUNLAR ÇÖZÜLÜR

Burkay, günümüzde silahların susmuş olmasının hem Türk hem de Kürt tarafına şiddetle sonuca varılmayacağını gösterdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye'deki sorunların federasyon sistemi ile çözüleceğine inanıyoruz. Barışa ulaşmak için federasyonun gerekli olduğunu savunuyoruz. Kürtlere haklarının eksiksiz olarak teslim edilmesi durumunda kimsenin bağımsız bir Kürdistan derdi olmayacaktır. Türkiye bir federasyon sistemine dönüşürse sorunlar çözülür. Diğer milletlerin de kendi dillerini konuşabilme özgürlüğü olur. Biz kürtler çok acı çektik ama kimseye düşman değiliz. Herkesin hakkına ve hukukuna saygılıyız."

HALKLAR ARASINDA BİR SIKINTI YOK

Sosyal Demokrat Parti (SODEP) Genel Başkanı Hüseyin Ergün ise Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başta Kürt meselesini sivil siyaset ile çözme yoluna gitmediğini savundu. Ergün, "Geşmişte silahlı olmayan bir Kürt hareketi vardı. 'Derin Devlet' ve hükümetler sol gençliğe uyguladıklarını Kürtlere de uyguladılar. Bu yüzden Kürt hareketi şiddete dönüştü ve şimdiye kadar 40 bini aşkın insanımız bu yüzden can verdi" dedi.

Ergün, başlatılmış olan 'Çözüm Sürecinin' Türkiye'de yeni bir silahlı mücadeleye gerek olmadığını gösterdiğini aktararak "Türkiye'de toplumlar arası bir çatışma yok, iki gücün yani Türkiye Cumhuriyeti askerleri ile PKK'nin silahlı kuvvetleri arasında bir çatışma mevcut. Halkların arasında bir sıkıntı yok" değerlendirmesinde bulundu.

BÖLGESEL YÖNETİM OLMALI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da Türkiye'de federasyon sisteminin etnik, dini ve mezhepten ari olması gerektiğini ifade ederek federasyon sisteminin sadece coğrafi olarak uygulanabileceğini söyledi. Tan, "Bizde şehirler iç içedir. Bunun için bölgesel yönetim olmalı. Etnik diller serbest olmalı" ifadelerini kullandı.

ISLAH HABER