Bir çoban üç pazar

Van'da bahar aylarının gelmesiyle birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da, Hacı Osman Camii yanında oluşturulan çoban pazarında hareketli günler yaşanıyor. Çoban pazarı sayesinde bir de baston ve şalvar pazarı oluştu.

VAN 28.04.2014 10:10:02 0
Bir çoban üç pazar
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Adil HARMANCI

Yıllardır tek çoban edinme yeri olarak bilinen Hacı Osman Camii yanını mekân edinen köylüler, her sabah burada toplanarak çoban arıyor. Merkez ilçelere bağlı köylerin yanı sıra Çatak, Başkale, Bahçesaray, Özalp gibi ilçelerden de gelen hayvan sahipleri kış aylarına kadar hayvanlarına bakacak olan çobanlarla sıkı bir pazarlığa girişiyor.
Çobanlar ile hayvan sahipleri 6 aylık süre için makul bir fiyat belirlemeye çalışıyorlar. Anlaşmaya varılan hazırlığını yaparak köye doğru yol alıyor.

AYDA 3 BİN TL

Yapılan pazarlık sırasında ilginç diyaloglar da yaşanıyor. Çobanlar yırtıcı hayvanlardan, askeri bölgelerden ve mayınlardan dolayı hayvan bakımının zor olduğunu ileri sürerken, hayvan sahipleri de çobanları uygun bir fiyata ikna etmek için saatlerce dil döküyor.
Çoban fiyatlarından yakınan Mehmet Selim Tekin, çobanların çok yüksek rakamlar istediğini söyledi.
Kimsenin 3 bin TL'nin altına inmediğini belirten Tekin, "Bin adet koyunum var. İki çobana ihtiyacım vardı. Zar zor 2 bin 300 liraya indirmişim. Şimdi bu iki çobana ayda 4 bin 600 TL para vereceğim" dedi.
Mustafa isimli çoban da, fiyatın uygun olduğunu belirterek, "Dağda gece gündüz bulunmak kolay değil. Altı ay dağda kalacağım. Yırtıcı hayvan var, mayın var, yasak bölgeler var, her türlü tehlike var, can güvenliğimizin garantisi yok. Geçimimiz de bu şekilde oluyor, mecburuz bu işi yapmaya" şeklinde aldığı ücreti savundu.

BASTON VE ŞALVAR PAZARI

Çoban pazarı bir de çobanların ihtiyaçlarından dolayı iki tane de pazarın oluşmasına yol açmış. O da baston ve şalvar satılan iki pazar.
Çoban pazarının farkına varan amatör baston üreticileri, kendi imkânlarıyla ürettikleri bastonları getirerek burada satıyor. Bastonu satın alan ise, çoban değil, çobanı tutan hayvan sahipleri. Yani aylığın yanı sıra bir-iki tane de baston satın alınıyor. Ekrem İşbilir isimli esnaf, kalitesine göre bastonları 7 ile 10 TL arasında sattığını söyledi. Ayrıca şalvar, el feneri gibi ihtiyaçları da sattığını, çoban pazarından dolayı etraftaki birçok esnafın bu gibi ihtiyaçları bulundurduğunu ve bazılarının da özel hazırlık yaptığını belirtti.

ZABITA MÜDAHALE EDİYOR

Tabi bu durum zabıtanın dikkatini çekince de baston satıcıları zor anlar yaşıyor. Zabıta görevlileri bastonların uygunsuz yerde satıldığını belirterek, şehir merkezi dışında bir bölgede satmalarını istiyor.
Hüseyin Gürbulak isimli baston satıcısı, "zaten birkaç gün sürüyor bu çoban alışverişi, biz de bir ekmek kazanmak için geliyoruz, birkaç günlüğüne müsaade edebilir" diye yakındı.

CİVAR ESNAFI MEMNUN

Çoban pazarı, cami civarındaki esnafa da hareketlilik kazandırıyor. Çobanlar kendileri için gerekli olan ihtiyaç malzemelerini esnaftan temin ederken, hayvan sahipleri de, tırpan, orak, keser, eğe gibi malzemeleri buradaki esnaftan satın alıyor. Ayrıca çevredeki kahve ve lokantalarda da ciddi bir hareketlilik yaşanıyor.


Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Adil Harmancı