“Bin 677 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi”

Van Tutuklu yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUYAD-DER) ‘Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Günü’ dolayısıyla kitlesel olarak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, “T?

VAN 18.03.2015 16:53:18 0
“Bin 677 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Komünist Enternasyonal’in 1923 yılında kurduğu Uluslararası Kızıl Yardım örgütü tarafından ilan edilen 18 Mart ‘Uluslararası Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Günü’ dolayısıyla Van Tutuklu yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUYAD-DER) Sanat Sokağı’nda  bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Barış Anneleri Meclis üyeleri ile bazı STÖ temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını okuyan Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, AKP hükümetine yüklendi.
“KÜRT OLDUKLARI İÇİN TUTUKLANDILAR”

Dünyanın her tarafında siyasi tutsak sayısının her geçen gün arttığını belirten Aygün, “Zulme, baskıya ve sömürüye karşı insanlığın özgürlük tutkusu ağır bedeller ödenerek gelişmiştir. Emperyalist kapitalist sistemin hüküm sürdüğü tüm kıtalarda bağımsızlık, demokrasi ve özgürlük mücadelesi cevherleri zindanlarda tecrit edilmişlerdir.  Türkiye cezaevleri birer işkence merkezi konumundadırlar. F tipi cezaevlerinde yaşanan işkence kötü muamele hak ihlalleri AKP hükümeti tarafından 12 Eylül’ü aratmayacak şekilde devam ediyor. AKP hükümeti devrimci muhalefeti yok etmek için tecrittin tüm biçimlerini devreye koymuştur. Ayrıca tekçi şovenist politikasının sonucu olarak Kürt ulusuna yönelik saldırganlığı tepe noktasına varmış durumdadır. Sadece Kürt oldukları için 9 bin insan tutuklanmıştır. Onlarca hasta tutsağın bulunduğu F tipi cezaevlerinde yüzlerce devrimci tutsak ölüm kalım mücadelesi vermektedirler”dedi.

“MÜCADELEMİZİ YÜKSELTELİM”

Demokratik Türkiye toplumunu siyasi tutsaklarla dayanışmaya çağıran Aygün, şunları kaydetti:

“Adalet Bakanlığı verilerinde bile 2002-2012 yılları arasında cezaevlerine bin 677 tutuklu ve hükümlü çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdi. Türkiye ve Kuzey Kürdistan cezaevlerinde 2 bini aşkın çocuk, 120’si ağır yüzlerce hasta, 4 bin 530 kadın tutuklu durumdadır. Cezaevlerinde çoğu Kürt 9 binin üzerinde siyasi tutsak bulunmakta. F tipi tecrit saldırısı 16 yıldır sürmektedir.  İmralı’da Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki 3 yılı aşan avukat görüşü yasağı halen devam ediyor. Bu tecrit uygulamasının bir ayağını da sürgünler oluşturuyor. 2013-2014 yılları arasında 2 bin tutuklu ve hükümlü avukat ailelerinin ulaşımı zor şehirlere sürgün edilmiş durumda. Demokratik Türkiye toplumunu siyasi tutsaklarla dayanışmayı yükseltmeye, tutsakların sorunlarına karşı duyarlı davranmaya ve dünyayı bizlere zindan edenlere karşı mücadelemizi yükseltmeye davet ediyorum.”

Basın açıklamasının ardından merkez postahanesine kadar kitlesel olarak yürüyen grup cezaevindeki tutsakların Newroz Bayramı’nı kutlamak için mektup gönderdi.