BİLSEM, başarıya doymuyor

BEYİN TAKIMI İYİ KORUNMALI'

VAN 20.08.2015 11:34:14 0
BİLSEM, başarıya doymuyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Yusuf Gökçenay Bilim Sanat Merkezi, her yıl olduğu gibi 2014-2015 eğitim öğretim yılında da birçok başarı elde etti. Bu Benim Eserim yarışmasında 5 eseri bölge sergisine kalan ve bir eseri de finallerde derece alan BİLSEM, birçok ülke öğrencisinin katıldığı Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması'nda da yine başarı elde etti. BİLSEM'in iyi bir noktaya gelmesinde fedakâr tutumları ile bilinen Okul Müdürü Lütfü Aydın, ülkedeki üstün zekâlı çocuklara sahip çıkılmasını istedi.
Bölge: Bişar Ulutaş
Üstün zekâlı çocukların eğitim-öğretim gördüğü okul olan Van Bilim ve Sanat Merkezi'nin başarıları sürüyor.
Daha önce kendi öğrencilerinin hazırladığı projelerin Türkiye'de önemli dereceler elde ettiğini dile getiren BİLSEM Müdürü Lütfü Aydın, "Bizim 2008-2010 arası 'Bu Benim Eserim' ile TÜBİTAK proje geliştirmesinde Türkiye birinciliği alan projelerimiz oldu. Yine birçok yarışmada para ödülü alan öğrencilerimiz oldu" dedi.
Aydın, 2014-2015 eğitim öğretim yılında 'Bu Benim Eserim' yarışmasında 5 eserlerinin bölge sergisine kaldığını belirterek, "Sekiz ilin katıldığı yarışmalarda bir projemiz Ankara'daki finallere kalarak ödüle layık görüldü. Yine her yıl ülkemizde düzenlenen Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması'nda Antalya'da finallere katıldık. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sadece biz katıldık. Yurt dışından Almanya, Japonya, Rusya, Amerika, Türki cumhuriyetler ve birçok ülkeden öğrenciler katılmıştı. Van'dan da öğrencilerin katılması bizim adımıza onurdur. Birçok yarışmada öğrencilerimizin tüm ödülleri toplaması, özellikle Van'da bazı okul idarecilerinin dikkatini çekti ve bize diyorlar ki, 'Bütün ödülleri siz alıyorsunuz, bazı yarışmalara katılmayın'. İnanın o yüzden biz Bilim Sanat Merkezi olarak bazı yarışmalara katılmıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
BİLSEM'E YENİ PLANETARYUM…
Okuldaki öğrencilere yeni bir planetaryum (gökevi-uzay çadırı) oluşturduklarını ve öğrencilerin bu çadırda kendini uzaydaymış gibi hissettiğini, burada filmler izlendiğini anlatan Lütfü Aydın, "Bu uzay çadırımızda 85 bin TL maliyetli bir makine bulunuyor. Çocuklar burada film izliyor. Bu yıl bine yakın öğrenci bizim okula gelerek bu filmleri izledi. Bu filmlerin adedi 2 bin 500 TL civarındadır. Ama öğrenciler için büyük bir fayda sağlıyor" dedi.
Okul müdürü Lütfü Aydın, yeni sezonda 250 öğrencilerinin olmasını beklediklerini belirterek, "Geçtiğimiz yıl 197 öğrencinin kayıtlı olduğu okulumuzda bu yıl bakanlık öğrencileri belirleyecek. Bu yıl zihinsel açıdan üstün olan öğrencilerin yanı sıra, bireysel yeteneği olan öğrenciler de kayıt edilecek. Büyük ihtimalle 250 öğrencimiz olmuş olacak" şeklinde konuştu.
Aydın, ülkedeki üstün zekâlı çocuklara sahip çıkılmasını isteyerek, "Türkiye eğer geleceğini garantiye almak istiyorsa, bu beyin takımına sahip çıkmalı. Mutlaka üstün zekâlıları farklı okullarda eğitmeli ve geleceğin bilim adamı yapmalıyız" şeklinde konuştu.
 
"BEYİN TAKIMI İYİ KORUNMALI"
Van Bilim ve Sanat Merkezi'nin 14 Kasım 2003 tarihinde bakanlık onayı ile hizmete açıldığını söyleyen BİLSEM Müdürü Lütfü Aydın, "20 Ocak 2004 tarihinde ise ben atandım. Ben BİLSEM'in bir nevi kurucusuyum diyebilirim. Daha önce 13 yıl boyunca işitme engelliler okulunda öğretmenlik yaptım. BİLSEM'e gelmeden önce üstün zekâlılarla ilgili çeşitli seminerlere gittim. Bana kurucu müdür olarak görev verilirken, benim yanımda da 10 öğretmen görev aldı. O dönemler Van Endüstri Meslek Lisesi'nin karşısında üç katlı bir binada hizmet verdik. 2006 yılına kadar orada görev aldık. 2006 yılında Vankulu İlköğretim Okulu'nun yanındaki binayı tadilattan geçirerek oraya taşındık" diye konuştu.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in bilim sanat merkezi okullarının artmasında büyük payı olduğunu anlatan Lütfü Aydın, "Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu okullara büyük önem verdi. Çünkü bakın bazı bölgeler eğitime bizlerden çok daha fazla önem veriyor. 2003 öncesi, yani Hüseyin Çelik Milli Eğitim Bakanı olmadan önce Türkiye genelinde sadece 8-9 adet bilim sanat merkezi vardı. Bunlar da Marmara, Karadeniz, Ege gibi bölgelerdeydi. Ancak Sayın Çelik, Milli Eğitim Bakanı olduktan sonra 63 adet bilim ve sanat merkezi açıldı" ifadelerini kullandı.
Üstün zekâlı çocukların bilgi yönünden normal çocuklardan 2-3 yıl ileride olduğunu belirten Aydın, "Türkiye eğer geleceğini garantiye almak istiyorsa, bu beyin takımına sahip çıkmalı. Mutlaka üstün zekâlıları farklı okullarda eğitmeli ve geleceğin bilim adamı yapmalıyız" şeklinde konuştu.
Okulda yapılan işlerde bizzat kendisinin de yer aldığını anlatan Aydın, "Geçtiğimiz günlerde okulun bir işi vardı, bir işçi çağırdık, 500 TL para istedi. Üç-dört saatte yapılacak bir iş için bu kadar ücret istemesi zorumuza gitti ve o işi biz yaptık. Yine okuldaki birçok işi arkadaşlarımızla birlikte biraz fedakarlık göstererek bizler yapmaya gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.