BİK Şubesi'nin seminerleri sürüyor

Basın İlan Kurumu Van Şubesi'nin, ilde yayın yapan yerel gazetelerin daha kaliteli hizmet vermeleri için verdiği haftalık eğitim seminerlerin üçüncüsü gerçekleşti. Anadolu Ajansı'nın Baş Muhabiri Levent Harman, seminere katılan gazetec

VAN 25.03.2015 10:51:40 0
BİK Şubesi
Tarih: 01.01.0001 00:00
              Basın İlan Kurumu Van Şubesi'nin üç hafta önce başlattığı yerel gazetecilere yönelik meslek içi eğitim seminerleri devam ediyor. Vangölü Gazeteciler Cemiyeti toplantı salonunda gerçekleşen üçüncü seminerde Anadolu Ajansı Bölge Müdürlüğü'nde Baş Muhabir olarak görev yapan Levent Harman, gazetecilik mesleğindeki tecrübelerini ve bilgilerini meslektaşları ile paylaştı. 

       "HABER YAZIMINDA DİLBİLGİSİ KURALLARINA UYULMALI"
      Harman'ın sunumundan önce söz alan BİK Van Şube Başkanı Yahya Öylek, söz konusu seminerdeki konuların çok önemli olduğunu belirterek, "Gazetecilik mesleğinde haber yazımı büyük bir önem arz ediyor. Yazılan haberin iyi, etkili ve okunur olması için dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bunun için de haber yazımındaki dil bilgisinin önemi büyük bir etkendir. İnşallah bu tür haftalık seminerlerimiz devam edecek" şeklinde konuştu.
   
            Daha sonra söz alan Levent Harman,  gazetelerdeki haberlerin okunur olması için başlık, spot ve içeriğin büyük önem arz ettiğini belirterek, "Zaman zaman bazı gazetelerde rastlıyoruz; haber başlıkları çok kelimelerden oluşuyor. Başlıkların altı kelimelerden fazla olması, dizgiyi bozduğu gibi, görselliği de olumsuz etkiliyor. Bir nevi spotla aynı oluyor. Yine spotların özet şeklinde olması ve haberin içeriğinde ise detaylara yer verilmesi gerekir. Ayrıca haberde aynı ifadelere tekrar tekrar yer verilmemesi lazım" ifadelerini kullandı. 

              İyi haber yazılabilmesi için okumanın şart olduğuna işaret eden Harman, "Eğer iyi bir haber yazmak istiyorsak, mutlaka okumamız lazım. Kitap okumalıyız, gazete okumalıyız, dergi okumalıyız. Bol bol haber okuyarak da kendimizi geliştirebiliriz. Yine Van'daki yerel gazetelerin bazen gereksiz kelimelerine rastlayabiliyoruz. Örneğin bir Van gazetesinin, Van'ın Gürpınar İlçesi ifadesi yerine, Gürpınar İlçesi demesi yeterlidir. Çünkü bu gazeteler zaten bu şehirde okunduğu için, Gürpınar'ın nerenin ilçesi olduğunu bilmeyen yoktur. O yüzden o kelime sırıtabiliyor" ifadelerini kullandı.

             Doğru kelime kullanılması için mutlaka Türk Dil Kurumu'ndan faydalanılması gerektiğini de belirten Harman, "Bazen birçok gazeteci arkadaşımız yazdığı haberde yanlış kelime kullanabiliyor. Ayrı yazması gereken kelimeyi bitişik, bitişik yazması gereken kelimeleri de ayrı yazabiliyor. Bu yüzden mutlaka Türk Dil Kurumu'nun sözlükleri veya sitesinden faydalanılabilir. Yine ajanstan alınan haberler aynen 'kopyala-yapıştır' yerine, başlıklar veya spotlar değiştirilerek, haberin özü korunarak değiştirilirse daha iyi olur. Çünkü işte Van'da eğer altı günlük gazete varsa, ertesi gün o gazetelerin tümünde aynı başlık ve haber çıkmamış olur. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

              Haberlerde kullanılan 'Özel Haber' etiketine de değinen Levent Harman, "Muhabirin yaptığı ve başka ajans veya gazetelerde yayınlanmayan haberlere 'Özel' logosunun bırakılması, o haberin özel olduğu anlamına gelmez. Örneğin bir muhabir bir haber yapmışsa, araştırılmadan öylesine yapılmış ve bu rutin bir haber ise, bunun 'özel' olduğunu savunamayız. Biz Anadolu Ajansı olarak bu tür haberlere kesinlikle özel demiyoruz. Yerellerin de buna dikkat etmesi gerekir" ifadelerini kullandı. 

             Yaklaşık bir buçuk saat süren seminer, soru-cevap şeklinde ve gazetecilerin geçmişte yaşadıkları olayları anlatması ile devam etti. Seminere; VGC Başkanı Fatih Sevinç, Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş, muhabirimiz Fehmi Tekdur ve ildeki gazeteciler katıldı. 
BİK Şube Başkanı Yahya Öylek, haftalık seminerlerin süreceğini ifade etti.    

   Bölge: Burhan Ergin