BİK Şubesi'nin eğitim seminerleri sürüyor

Basın İlan Kurumu Van Şubesi'nin, ilde yayın yapan yerel gazetelerin daha kaliteli hizmet vermeleri için verdiği haftalık eğitim seminerleri devam ediyor. İkinci seminerde gazetecilerle bir araya gelen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ö

VAN 18.03.2015 16:21:43 0
BİK Şubesi
Tarih: 01.01.0001 00:00
            Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürlüğü ve Vangölü Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle yerel basın çalışanlarına yönelik haftada bir gün ve verilen meslek içi eğitim seminerleri sürüyor.
VGC'nin toplantı salonunda gerçekleşen seminerin ikincisinde Van YYÜ Öğretim Görevlisi Bilal Akköprü gazetecilere 'Genel İletişim' ve 'Beden Dili' konusunda tecrübelerini aktardı. Çeşitli örnekler vererek bilgilerini gazetecilerle paylaşan Akköprü, iletişimin önemine vurgu yaptı. 
İletişimin tanımını yaparak eğitimine başlayan Akköprü, "İletişim; duygu, düşünce, haber veya bilgilerin her türlü yolla, başka kişilere veya merkezlere iletilmesi, aktarılması, haberleşme, komünikasyon veya iletişim olarak geçmektedir. İletişim; kısaca, bilgi üretmek, aktarmak ve anlamlandırma sürecidir" dedi.

            'İletişimin Temel Özellikleri' konusunda da bilgi veren Akköprü, "İletişim insan davranışlarının sonucu gerçekleşen bir süreçtir. Tüm topluluklarda iletişim bir ihtiyaç olarak var olmuştur. İletişim statik bir olgu değildir. İletişim dinamik bir olgudur. Maddi ve manevi kültür yapısındaki değişmeler birlikte değişir. İletişim kalıplara bağlıdır. Bu kalıplar, toplumsal kültüre bağlı olarak sosyal guruplarca oluşturulur ve bireylerin kabullenmeleri oranında devamlılık kazanır" ifadelerini kullandı.

              İletişimin önemine de işaret eden Öğretim Görevlisi Bilal Akköprü, "Bireylerin birbirlerini daha iyi anlayabilmeleri ve tanıyabilmeleri, bir örgütte işlerin daha iyi yapılabilmesi ve sorunların daha iyi çözülebilmesi sağlıklı bir iletişime bağlıdır. Bireyler, toplumsal yaşam için kendilerine gerekli bilgiyi, beceri ve tutumları ancak iletişim yolu ile öğrenebilir. İletişim, insani ilişkilerin temel unsuru ve gerçek hayatın temel parçasıdır" şeklinde konuştu. 

            Çeşitli hayat hikayelerinden ve yaşanmış olaylardan örnekler vererek seminerdeki eğitimi renkli kılan Akköprü, iletişimin en önemli unsurlarından biri olan 'Beden Dili' konusunda da gazetecilere bilgi verdi. Beden dilinde göz temasının önemine vurgu yapan Akköprü, "Beden dilinde mutlaka göz teması kurun, ama gözbebeğine bakmayın. Yine iletişim esnasında mahrem alana dikkat edilmeli. Yani 0-25cm uzaklık korunmalıdır. Ayrıca başınız ve vücudunuz dik olmalı. Ama sürekli örnek veririz, Zeus heykeli gibi dik durulmamalı. İletişim esnasında ara sıra başınızı yukarıdan aşağıya sallayın. Burada da aşırıya kaçılmamalıdır. Yani emme basma tulumba gibi olmamalıdır. İletişim esnasında iyi bir beden dili için el sıkma olayı 2-3 saniyeyi geçmemeli" ifadelerini kullandı. 

            İletişimde %55 Beden dili, %38 Ses tonu ve sesin biçimi, %7 Sözcüklerin önemli olduğunu anlatan Akköprü, "İnsanlar çevrelerindeki olguları, olayları ve nesneleri algılarken; %87 Görme,% 9 İşitme ve % 4 dokunma ve koklama duyularından yararlanırlar. Beden dili kullanılırken; yüz ifadeleri, jestler, mimikler, baş hareketleri, dokunma duyusu ve giyim kuşamdan yararlanılır" diye konuştu. 

             Eğitimin ardından söz alan Basın İlan Kurumu Van Şube Başkanı Yahya Öylek, seminerlerin haftalık olarak devam edeceğini belirtti. 
Eğitim seminerinin ikincisine ildeki gazetecilerin yanı sıra; Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş ve muhabirler; Salih Deniz ile Fehmi Tekdur da katıldı.

 Bölge: Burhan Ergin