BİDAV: DİYALOGLA ÇÖZÜLMEYECEK KONU YOK

Van Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısında Türkiye'de yeniden başlayan çatışmalar ve yaşanan ölümlere dikkat çekildi. Meclis, çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini belirterek, hiç bir insanın öl

VAN 11.08.2015 20:40:05 0
BİDAV: DİYALOGLA ÇÖZÜLMEYECEK KONU YOK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısı Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (VANTSO) toplantı salonunda DBP ve AK Parti'li meclis üyelerinin katılımıyla başladı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay ve İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav, Suruç katliamı ve yaşanan süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, yaptığı konuşmada seçimden sonra ülkede ciddi bir beklentinin olduğunu, bu beklentinin bir koalisyon hükümeti kurulması şeklinde olduğunu belirterek, seçim sonuçlarına yansıyanın da çözüm sürecinin devamı konusunda olduğunu söyledi. 

Bozbay, bu tutumun yeni hükümette de devam edeceği beklenirken geçici hükümet üye ve bakanları tarafından çeşitli sebeplerle sürecin bitirildiği, ve bunun da Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından dile getirildiğini ifade etti. Bozbay, "HDP yüzde 13 oy alınca ve Cumhurbaşkanına da 'seni başkan yaptırmayacağız' dedikten sonra çözüm süreci bitmiştir' sözlerini en yüksek yerlerden sürekli duymaya başladık. Yine aynı kişinin 'bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini çekerler' söylemleriyle süreç bitirildi. Süreç nasıl bitirildi? 32 gencimizin Suruç'ta katledilmesinden sonra IŞİD barbarlığına karşı bir operasyon beklentisinde bulunan halkımız gördü ki, Türkiye, göstermelik olarak IŞİD üzerine bir iki bomba bıraktı daha sonra yönünü PKK ve Kürt siyasi hareketine çevirdi. PKK'ye sınır içi ve sınır dışı operasyonlar düzenlendi. Siyasal yapılanmalara ise tutuklamalar, gözaltılar yapıldı, bu şekilde çözüm sürecini bitirdiler. Bu hükümete göre süreç bitmiş olabilir ancak Kürt siyasi hareketi süreci henüz bitirmiş değildir." dedi.

BOZBAY: SÜREÇ ANLAMINI YİTİRDİ
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın geçtiğimiz cumartesi Van'da açıkladığı 'Kürtler için süreç bitmiş değil' sözünü hatırlatan Bozbay, sürecin bitmediğini, fakat anlamını yitirdiğini söyledi. Bozbay, "Birilerinin koltukları, gemicikleri, hayalleri için her gün yeni canlar toprağa düşüyor" diyerek, bu gençlerin Kürt, Türk olması ya da üzerindeki üniformanın ne olduğunun bir öneminin olmadığını, önemli olanın yürütülen barış sürecinin bitirilmiş olması ve cenazelerden medet umulması olduğunu vurguladı.
Bozbay, "90'lar diye tabir edilen o kirli geçmişi ne yazık ki arar duruma geldik. Faşist, yok sayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Çözüm sürecini bitirip erken seçime giderken bir kaos ortamının yaratılacağını hepimiz biliyorduk. Bu sık sık dile getiriliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir kaos yaratacağı ve bu kaosla da erken seçime gideceğini biliyorduk. Bunu kendisi de direk olmasa da defalarca ima etti. Bizler hep şunu söyledik. Bir kişinin, bir yurttaşımızın, bir insanımızın, bir gencimizin bir damla kanı makamlarımızdan da, koltuklarımızdan da, iktidarlarımızdan da çok çok daha değerlidir. Bir damla kana bütün koltuklarımızı, iktidarımızı feda etmeye hazır olduğumuzu, kamuoyuyla paylaştık. Bu gün de aynı şeyi söylüyoruz. Nasıl Erdoğan'a 'seni başkan yaptırmayacağız' deyip yaptırmadıysak aynı şekilde 'sana savaş yaptırmayacağız' deyip savaş yaptırmayacağız. Gençlerimizin kanının daha fazla dökülmesine izin vermeyeceğiz. Bunun mücadelesini geçmişte nasıl verdiysek aynı şekilde vermeye devam edeceğiz. Bedeli de varsa hepimiz ödemeye hazırız. Barışın bedeli ağırdır bu ülkede ama biz bu bedeli geçmişten bu güne kadar ödediğimiz için bedelin nasıl ödeneceğini iyi biliyoruz. Barış için bu bedeli ödeyeceğiz. Savaş olmasın diye bizler yerelde ve genelde siyaset yapan arkadaşlar olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Ben bu sürecin bir an önce bitmesi dileğinde bulunuyorum. Çözüm sürecine geri dönülmesi gerektiğini, bunu da en yüksek sesle hepimizin bağırması gerektiğini vurgulamak istiyorum." dedi.

BİDAV: DİYALOGLA ÇÖZÜLMEYECEK KONU YOK
Bozbay'dan sonra konuşan İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav, "Geçtiğimiz süreç bir ateş çemberidir. Ölen evlatlar hepimizin evlatlarıdır. İster Batı'da ister burada ağlayan annelerin hepsi bizim annemiz, hepsi bizim evlatlarımız, hepsi bizim gözyaşlarımızdır. Bu kanın durması için, var olan katliamların, tutuklamaların, doğa tahribatlarının bitmesi için ortak bir tavırla buna 'dur' dememiz lazım. Tüm mitinglerde bedel ödeyen aileler, bu savaş dursun, müzakereler başlasın, Sayın Abdullah Öcalan'la kaldığı yerden görüşülmeye devam edilsin gibi on maddelik bir görüşme tüm kamuoyuyla paylaşıldı. Bir an önce bu savaşın durması ve diyalogun gelmesi için her şeye hazırız. Gerçekten mesele makam, koltuk ve rütbe ise biz şuan her şeyden vazgeçelim. Yeter ki bu süreç bu tarzda yürümesin. Sözle, diyalogla çözülmeyecek hiç bir şey yoktur. Yıllardır bu şekilde sürüyor. Artık yeter diyoruz. Biz hep beraber, başta kadınlar olarak bu süreç için ne gerekiyorsa elimizi taşın altına koymaya hazırız" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından meclis gündem maddeleri görüşüldü. / Haber MerkeziKaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -