Beşir Atalay Van'da

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bugün bakıldığında kardeşliğin temelini Çanakkale’de gördüklerini belirterek, “O zaman aramızda fitne yok, milletimizi birbirine düşüren unsurlar yok. Düşmanla savaşılıyor ve şehitlerimiz dü?

VAN 18.03.2014 16:04:41 0
Beşir Atalay Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bugün bakıldığında kardeşliğin temelini Çanakkale'de gördüklerini belirterek, "O zaman aramızda fitne yok, milletimizi birbirine düşüren unsurlar yok. Düşmanla savaşılıyor ve şehitlerimiz düşmana karşı veriliyor. Bugünden farkı o" dedi.

Öğle saatlerinde Van'a gelen Beşir Atalay, Ferit Melen Havaalanı'nda Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras ile bazı kurum müdürleri tarafından karşılandı. Atalay, daha sonra Rescate Otel'de Van Valiliği tarafından şehit ve gazi aileleri onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Burada konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bütün şehitleri rahmetle yad ederek konuşmasına başladı. Şehitlere çok şey borçlu olduklarını ifade eden Beşir Atalay, "Dinimizde, geleneğimizde şehitlerimizin hiçbir şeyle mukayese edilemeyecek bir yerleri vardır. Millet olarak, devlet olarak onlara daima minnet duyuyoruz. Yapabileceğimiz, onların hatıralarına sahip çıkmak; ailelerine, çocuklarına devletin güvencesi altında yaşamlarını sağlamaktır. Ülkemizde şehitlik mertebesi büyük bir mertebe. Bugün Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü, aynı zamanda şehitlerimizi anma haftasıdır. Bugün şehitlikler ziyaret ediliyor. Şehitlerimiz yad ediliyor" dedi.

Bu sabah Çanakkale'de olduğunu ifade eden Atalay, haftanın en üst seviyede kutlandığını kaydetti. Atalay, "Başbakanımız Çanakkale'deler. Orada kutlama yapıyorlar. Ben de bugünü Van'da sizlerin arasında kutlamak istedim. Çanakkale bir uçta, Van da ülkemizin diğer uçunda. Burada bulanan şehit yakınlarını büyük bir saygıyla selamlıyorum. Onlar bize emanetler, devlete emanetler, hepimiz onların emrindeyiz. Hizmetlerde bazı eksiklikler olsa bile niyetlerde, hükümetimizin politikalarında gerek istihdam gerek çocuklarının eğitimleri gerek konut edinmede çok ciddi işler yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yeni bir birim kuruldu. Daha önce bir olan istihdam oranını 2'ye çıkardık. Gelirleriyle konut edinme konularında öncelik veriliyor. Onlar için ne yapsak karşılamayız" diye konuştu.

Van'da şehit aileleri arasında bugünü kutlamanın kendisi için güzel olduğunu ifade eden Atalay, "Çanakkale, Şehitler Günü'nün bir anlamda sembolü. Hükümetimiz döneminde Gelibolu Yarımadası'nı ele aldık. Yabancılar kendi askerleri için güzel düzenleme yapmışlardı ama biz yapamamıştık. 2003 yılında bana bir görev verildi ve Gelibolu Yarımadası yeniden düzenlenerek şehitlerimizi daha rahat anacağımız bir mekana dönüştürüldü. Yılda 2-3 milyon öğrencimiz oraya ziyarete götürülüyor. 63 bin şehidimizin isminin yazıldığı bir sembolik şehitlik yaptık. Osmanlı coğrafyasının her yerinde orada şehidimiz vardır. Van'dan vardır, Yemen'den, Şam'dan, Trabzon'dan gelen kardeşler savaşmış ve yan yana yatıyorlar. Bugün baktığımızda kardeşliğin temelini orada görürüz. O zaman aramızda fitne yok, milletimizi birbirine düşüren unsurlar yok. Düşmanla savaşılıyor ve şehitlerimiz düşmana karşı veriliyor. Bugünden farkı o ama daha sonra bu birlikteliği zedeleyen, terör üreten gelişmeler olmuş. Kendi insanımız kendi arasında bu mücadeleleri vermeye başlamış. Acı olan bu. Tabii bir yandan Van'da yaşayan kardeşlerimize bunu anlatmak isterim. Bir yandan şehitlerimizin yakınlarına görevlerimizi yaparken, bir yandan da, 'Bu fitne, bu kavga bitsin artık, şehitlerimiz olmasın ve güzel ülkemizde eski kardeşliğimizle huzur içerisinde yaşayalım' mücadelesini veriyoruz. 1-1,5 yıl içerisinde insanlar çocuklarını askere gönderirken her gün korkuyla, endişeyle beklemiyor. Bu fitneyi bitirmek için bölge insanına çok iş düşüyor, Kürt kardeşlerime çok iş düşüyor. Bu güzel ülkede kardeşlik içerisinde, fitneden uzak, birlikte yaşayalım istiyoruz" şeklinde konuştu.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan'ın da bir konuşma yapmasının ardından Atalay tarafından şehit yakınlarına övünç madalyası verdi.