Beşir Atalay siyasi hayatta önemli bir aktör,

7 Haziran 2015 seçimlerinde Abi rolünü üslenmiş aday Burhan Kayatürk

VAN 21.11.2015 11:55:36 0
Beşir Atalay siyasi hayatta önemli bir aktör,
Tarih: 01.01.0001 00:00
 NİYE BAKANLIK VERİLSİN Kİ?

Henüz bakanlar kurulu açıklanmadan Van'a bakanlık verilmedi sözü piyasaya sürüldü bile. Haliyle soruyorum niye verilsin ki?..

Her şehrin seçmenlerinin gönüllerinde yatan ve beklentileri şehirlerinden çıkan bir milletvekilinin bakanın olması!.

Bu beklenti doğal, doğal olmayan şey hükümetin sanki mecburmuş gibi zorunluluğa tabi tutulması, yereldeki siyasiler olsun kimi çevrelerden olsun bakanlık verilmediği için homurdanmaya başladığını görmekteyiz!.

Oysa 550 milletvekilliğinin 81 vilayete dağılımının olduğu yerde bu beklentiye göre dağılım yapılacak olursa 81 bakanlığın olması lazım. Ki, bu sefer temsiliyette adaletsizliğe yol açar 85 milletvekilinin çıktığı bir ile de bir bakanlık, 1 milletvekilliğinin olduğu yere de bir bakanlık bu durum hiçte adilane olmaz. Adilane olmayacak olan böyle bir şeyi istemek liyakati ve temsiliyet kabiliyeti olanlara hakaret olmaz mı?..

AK Parti iktidarları döneminde bakanlık yapma liyakatini ve temsiliyet kabiliyetini yakalayabilen tek isim Van'dan Hüseyin Çelik olmuştu. Hüseyin Çelik, Kültür bakanlığı, milli eğitim bakanlığı, AK Parti genel başkan yardımcılığı, basın sözcülüğü vs. gibi önemli kademelerde gördük.

Oysa kopartılan fırtınalar oluşturulan algılar aile fertlerinden bir kısmının söylentilere fırsat vermesi vs. Van'dan olması istenilen bakanın burnundan getirilmesine kimse ses çıkarmadı. Oysa oluşturulan sadece algıydı karalama, yok etme algısı. Bunun farkında olmayanlar veya el avuç ovuşturanlar bu gün kalkmış Van'a bakanlık verilmeli bende diyorum ki "Niye bakanlık verilsin ki?"

Biliyorum banak kızacaksınız hatta seviyenizi oluşturmak için küfredeceksiniz çok önemli değil ben var olan realiteyi ortaya koyayım varsın kızanlar olsun varsın seviyelerini oluşturmak için küfretsin önemli değil!.

7 Haziran 2015 seçimlerinde Abi rolünü üslenmiş aday Burhan Kayatürk ve AK Parti il teşkilatı seçimde 8 de 8 yapıp bir bakanlık almaktı, o da olmadı malum sonuç aday edilenlerden sadece bir tanesini abilik rolü verilen Burhan Kayatürk seçilerek meclise gitmişti.

Malum muhalefetin inadından dolayı hükümet kurulamaması sonucunda cumhurbaşkanı seçimleri 1 Kasım'da ikinci kez yenileterek AK Parti 5 aylık arada sonra yeniden tek başına iktidar yapan sonucu aldı. Bakanlık beklentisinin ağır olduğu be seçimde abilik rolü gerek devlet kademsinde gerekse siyasi kademede oldukça önemli bir mevkii olan Beşir Atalay'a verildi. Beşir Atalay'ın rüzgârıyla ancak %yüz bir artışla vekil sayısı 1'den 2'ye çıktı birde HDP'nin halktan kopuk siyaset anlayışı AK Partinin ildeki oy sayısını artmasına sebep oldu.

Beşir Atalay siyasi hayatta önemli bir aktör, onun önemli bir aktör olması Van'da bakan olacağı anlamını vermiyor, eğer çalışacak olursa(ki ben çalışacağına inanıyorum) bakanlık verilip verilmemesi çok önemli değil. Liyakat var, ancak bu sefer, ildeki siyasal durum yani il teşkilatlarının etkinliği devreye girer. Var mıydı veya var mıdır böyle bir etkinlik diye baktığımızda? Acı gerçeğimiz maalesef yoktur.

Beşir Atalay'ın üslendiği abilik rolünün ilimizdeki siyasete yeni bir ivme kazandıracağını umuyor ve bekliyorum. Ben şahsen bakanlık beklentisi içinde olmadım. Ama şunu bekledim raylardan çıkmış olan siyasal vagonu Beşir Bey, raylara çıkardı şimdi sıra onun yürütülmesinde, yani 3 seçimin yaşanılacağı 4 yıl sonrası için çalışılması lazım. Bakanlık verilmeli miydi diye sorulacaksa, ben de verilseydi iyi olurdu ancak dediğim gibi 81 vilayet var, bakan sayısı ise 25-30 civarında.

Malum her baba çocuğunun okuyup vali olmasını ister ancak vali bir tanedir. Memleketin valiyle birlikte işlerin yürümesi memleketin kalkınması için diğer kadrolara da ihtiyaç var herkes vali olsa diğer işleri kim yapacak?

Herkes bakan olsa vekilliği kim yapacak?

En iyisi bakanlık niye verilmedi yerine niye bakanlık verilsin ki sorusuna cevap aranırsa hem teşkilat yapısı hem vekillerin konumları hem de yereldeki siyasetin kalitesi artar. Her vekilin bakan olma özlemi hayali vardır, bu doğaldır. Ancak bulunduğu yerin hakkını vermek seçmenin beklentilerine cevap vermek, bulunduğu ilin sorunlarını çözmek için mücadele etmek, o özlem ve hayalden önce gelmelidir diye düşünüyorum. Son bir kez daha sorayım "Niye bakanlık verilsin ki?" sorusunun cevabı mutlaka verilmelidir, bu cevap verilirse bakanlık bile bu cevabın gerisinde kalır.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.