BERKTAY: PKK-HDP ULUSLARARASI ALANDA ALTERNATİF DESTEK ARIYOR -

PKK- HDP KENDİLERİNE ALTERNATİF DESTEK ARIYOR

VAN 21.12.2015 10:48:18 0
BERKTAY: PKK-HDP ULUSLARARASI ALANDA ALTERNATİF DESTEK ARIYOR -
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Dolayısıyla batının, baştan Amerika olmak üzere Türkiye’yi  feda ederek  PKK ve PYD’ye destek vermesi yada böyle bir mecraya girmesi artık zor görünüyor. Bunun sonucunda PKK ve PYD buna karşı alternatif arıyor. Burada çok ciddi bir mesele Rusya ile flörtü nereye kadar götürebilirler.
Stargazete
24 TVde Zeynep Türkoğlu’nun sunduğu Serbestiyet programının daimi konuğu tarihçi yazar Prof. Dr. Halil Berktay, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Rusya’ya yapacağı ziyareti değerlendirerek PKK-PYD ve HDP’nin Kobani’de batıdan gördüğü desteği kaybettiği için kendine alternatif destek aradığını söyledi.  
İşte Halil Berktay’ın konuya ilişkin yaptığı çarpıcı değerlendirmeler…
PKK- HDP KENDİLERİNE ALTERNATİF DESTEK ARIYOR
Bu çok sürpriz bir gelişme değil. PKK – HDP ikilisi kendilerine uluslararası alanda alternatif destekler arıyorlar. Rusya, Ortadaoğu’da büyük bir oyuncu. Suriye’ye askeri yığınaklar yaptı. Her ne kadar kendine büyük güçlükler yaratıyorsa da Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesinde söz sahibi olmak istiyor.  PKK-HDP, PKK- PYD- HDP Kobani direnişi sırasında Batı ile sağladıkları yakınlaşmanın büyük ölçüde yok olması sorunuyla yüz yüze.  Zaten o yakınlaşmaya herhalde büyük bel bağlamışlardı.
TÜRKİYE BATI KOALİSYONU İÇİNDEKİ YERİNİ SAĞLAMLAŞTIRDI
Batının IŞİD’e karşı savaşmayan, AK Parti eşittir IŞİD özdeşleştirmesine inanacak, bunu kabullenecek gibi görünen bir batının, Türkiye’ye karşı PKK ve PYD’yi yeğleyebileceğini herhalde düşünmüşlerdi.  Ama bu planlar tamamen boşa çıkmış görünüyor. Türkiye, batı koalisyonu içindeki yerini çok çeşitli biçimde sağlamlaştırdı.  IŞİD’e karşı  savaşarak sağlamlaştırdı, mülteciler sorunu üzerinden  sağlamlaştırdı , İncirlik’i kullandırarak sağlamlaştırdı, en son Avrupa Birliği ile yapılan toplantılarda diplomatik bakımdan çok büyük mesafeler kaydederek sağlamlaştırdı.
ABD VE BATI TÜRKİYE’Yİ FEDA EDEMEZ
Dolayısıyla batının, baştan Amerika olmak üzere Türkiye’yi  feda ederek  PKK ve PYD’ye destek vermesi yada böyle bir mecraya girmesi artık zor görünüyor. Bunun sonucunda PKK ve PYD buna karşı alternatif arıyor. Burada çok ciddi bir mesele Rusya ile flörtü nereye kadar götürebilirler. Eğer bu ata oynamaya karar verirlerse bir daha bunun geri dönüşü olmayacak,  bir kumar olduğu ve bunun da hüsranla sonuçlanmasının çok muhtemel bir sonuç olduğunu söylemek isterim. Eğer PKK, HDP ve PYD şu ya da bu şekilde kapsamlı şekilde Rusya’ya oynamaya karar verirlerse, ben böyle bir karar alacakları kanısında değilim.
DENİZE DÜŞEN YILANA SARILIR
Eğer böyle bir adım atarlarsa, batı koalisyonu içinde yer alan Türkiye’ye karşı  artık tamamen Putin’e, İran’a, Suriye’ye sırt dayamak, bu blokun içinde yer almak, kapağı oraya atmak. Ondan sonra batı dünyasından, batı politika odaklarından bir sempati umacakları kanısında değilim. Çok radikal bir adım olur. Sırt dayamayı düşündükleri güçlere ne kadar güvenilir o da ayrı bir mesele. Putin sonuç olarak KGB geleneğidir. Bütün taraflara oynamak başka bir meseledir de,  tamamen o kampa geçmenin son derece zor olduğu kanısındayım. Şu anda denize düşen yılana sarılır misali bir durumu var.