“Ben de savaş istemiyorum“

Van’da son günlerde artan çatışmalı sürece tepkiler artıyor. Dün 165 Sivil Toplum Örgütü temsilcisinin ‘barış istiyoruz’ çağrısının ardından bugün de Van-Hakkâri Tabip Odası ile Van –Hakkâri –Bitlis Eczacılar Odası üy

VAN 20.08.2015 22:09:26 0
“Ben de savaş istemiyorum“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Van-Hakkâri Tabip Odası ile Van –Hakkâri –Bitlis Eczacılar Odası üyeleri ortak bir basın açıklaması yaparak yaşanan çatışmalı ortama tepki gösterdi. Yaşanan çatışmaların durması, barışın sağlanması için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Başhekimliği önünde bir araya gelen sağlıkçılar Kürtçe ve Türkçe ‘Em aşiti dıxwazin, biz barış istiyoruz, savaşa hayır’ dövizleri taşıdı. Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç ile Van –Hakkâri –Bitlis Eczacılar Odası Başkanı Naman Mızrak’ın da hazır bulunduğu basın açıklamasına sağlıkçılar dışında birçok vatandaşın da destek verdiği görüldü. Öte yandan babası ile beraber hastaneye muayene için gelen 5 yaşındaki Musa adlı bir çocuk da ‘Savaşa hayır’dövizini taşırken sağlıkçıların da ilgi odağı oldu.

 “BİRARADA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Barış ve huzur içinde birlikte yaşamayı arzu ettiklerini belirten Dr. Yusuf Can Mulamahmtoğlu, “Ülkemizde 3 yıla yakın bir süreden beri devam eden çözüm sürecinin bitmesi ile yeniden başlayan bu çatışmalı süreç, biz sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm toplumda derin kaygılara neden olmaktadır. Bu süre içinde en kirli savaşlarda bile yapılmayan ambulanslara yönelik saldırıların olması, sağlık görevlerinin kaçırılması,  ‘güvenlik görevlileri’ tarafından hekim arkadaşlarımızın zorla çatışma bölgesine götürülmek istenmesi sağlık çalışanlarında büyük bir psikolojik travma yaratmıştır. Barış içinde sağlıklı yaşam bir insan hakkıdır.  Ülkemizde ve bölgemizde yaşayan insanların da bu haktan yararlanması gerekir. İnsanları sağlıklı biçimde yaşatma mücadelesi veren biz sağlık çalışanları olarak hep birlikte huzur ve refah içinde bir arada yaşamak istiyoruz” dedi.

“ÇÖZÜM SÜRECİ DEVAM ETMELİ”

Yaşanan çatışmalara tepki gösteren Mulamahmutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bizler, yaşanan bu çatışmaların, toplumda yarattığı fiziki ve psikolojik travmalara yakından tanık olmaktayız. Toplumda gördüğümüz hüzün, kaygı ve endişe gittikçe artmaktadır. Bu çatışma sürecinin devam etmesi durumunda psikolojik ve sosyal travmalar toplumda daha derin problemlere neden olacaktır. Bizler burada eğitim alan ve sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanları olarak tarafların bu çatışmalı sürecinin bir an önce bitirmesini ve çözüm sürecine yeniden kaldığı yerden tekrar başlamalarnını istiyoruz.”

“DİYALOG ŞART”

Savaş ile bu sorunun çözülemeyeceğine dikkat çeken Mulamahmutoğlu, şöyle dedi: “Türkiye'de şuan gelinen nokta itibari ile sorunların savaşla çözülemeyeceği açıkça ortadadır. Bu durum, ülkeyi yönetenler tarafından görülmesi gerekendir. Çağımızda savaşlar, çatışmalar aklın mantığın işletilmediği bölgelerde uygulanan yöntemdir. Dolayısıyla sorunlarımızı savaş yerine, çatışma yerine diyalogla, konuşmayla, müzakere ile çözeceğimiz bir çağda bulunuyoruz. Sağlık çalışanları olarak bunun görülmesini istiyoruz. Konuşarak halledemeyeceğimiz bir sorun yoktur diye düşünüyoruz.”

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş