-“Belediyeyi engellemiyoruz, yasa böyle“

Van Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı bir açıklama ile, mevzuata göre trafik suçları ile ilgili olarak belediye yetkililerinin hiçbir şekilde ceza tatbik edemeyeceği belirtildi. Mevzuata göre belediyenin araçlara ceza kesemeye

VAN 23.11.2015 10:23:29 0
-“Belediyeyi engellemiyoruz, yasa böyle“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Kentte yaşanan otopark sıkıntısı zaman zaman belediye ile emniyeti karşı karşıya getiriyor. Belediye yetkilileri, kaldırım ve yol kenarlarına yapılan otopark nedeniyle ceza kesme yetkilerinin olmadığını, bu konuda kendilerine emniyetin müsaade etmediğini belirtirken, sorunun da bundan kaynaklandığını dile getiriyorlar. Emniyet Müdürlüğü ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada belediyenin engellenmesinin söz konusu olmadığını, yasalarla belirtilen çerçevede trafik ile ilgili suçlarda belediyenin ceza kesme yetkisinin olmadığını açıkladı.

EMNİYET: BELEDİYE CEZA KESEMEZ

Konuya ilişkin açıklama yapan İl Emniyet Müdürlüğü; "Vatandaşlarımız özellikle bilmesi gerekir ki, mevzuata göre trafik suçları ile ilgili olarak belediye yetkilileri hiçbir şekilde ceza tatbik edemezler. Daha açık ifadeyle, hatalı parklarla veya diğer trafik ihlalleri ile ilgili araçlara, sürücülere ve yayalara ceza tatbik edemezler. Müdürlüğümüz bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı yazılı olarak uyarmış olup, bu husus bugün de güncelliğini muhafaza etmektedir. Belediye görevlilerinin trafik ihlalleri ile ilgili olarak araçlara, sürücülere ve yayalara ceza tatbik etmelerine kesinlikle izin verilmeyecek, buna tevessül etmeleri halinde haklarında derhal yasal işlem yapılacaktır." ifadelerine yer verdi.

EMNİYET:  CEZA KESMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Caddelere usulsüz parktan dolayı emniyetin binlerce kişiye ceza tatbik ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi; "Park sorununun İlimizde en önemli sorun olduğu muhakkaktır. Bu sorunun kalıcı çözümünün otoparklar yaparak vatandaşlara imkân sağlamak olduğu izahtan varestedir. Bu sorunun sadece cezalandırma ile çözüme kavuşturulması gibi bir tedbir de asla söz konusu olamaz. Eğer öyle olsa idi Emniyet Müdürlüğünün bugüne kadar tatbik ettiği cezalarla sonuç alınmış olunurdu. Nitekim, 2014 yılında 6 bin 239, 2015 yılında 5 bin 485 sürücüye usulsüz parktan ceza tatbik edilmiş, 3 bin 418 araç çekilmiştir. Belediye yetkililerinin iddia ettiği gibi Müdürlüğümüz görevlilerinin usulsüz parklara müdahale etmemesi iddiasının bu bilgilerle tamamen gerçek dışı olduğu da ortaya çıkmaktadır."

EMNİYET: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ RUHSAT İŞLEMLERİ HENÜZ TAMAMLANMAMIŞTIR

Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, belediyeye verilen toplu taşıma araçlarının ruhsatlandırma hususunun da henüz tamamlanmadığı kaydedilirken, "Büyükşehir Belediye Başkanlığını bu konudaki yasal sorumluluğunu yerine getirmesi için göreve davet ediyoruz." denildi.

Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi; "İlimizdeki trafik sorunlarının oluşmasında Emniyet Müdürlüğümüzün görevini yapmaması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Tam tersine, Büyükşehir Belediye Başkanlığının yasalarla kendine verilen görevleri yerine getirmemesi ve Müdürlüğümüzle işbirliğinden ısrarla kaçınması, sorunun temel kaynağını oluşturmaktadır."
Belediye yetkilileri ise, daha önce yaptıkları açıklamada kent trafiğinde yaşanan park sorununun çözümü için büyük bir çaba harcandığını, ancak trafikteki işlemler ile ilgili yetkileri olmaması nedeniyle ellerinin kollarının bağlandığını dile getirmişlerdi.

/ Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -