Belediyelere verilsin

Varlıklar tartışıldı

VAN 24.03.2014 09:48:35 0
Belediyelere verilsin
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van İl Genel Meclisi, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyelerinin çağrısı üzerine olağanüstü toplandı. Toplantıda, İl Özel İdaresi personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz mallar ile hak alacak ve borçlarının devri konusu görüşüldü.

Haber: Adil HARMANCI

BDP´li üyelerin yanı sıra AK Parti´li üyelerin de katılımıyla gerekli çoğunluğun sağlanması üzerine oturuma geçildi.
Oturumu yöneten Meclis Başkanı Semira Varlı, Büyükşehir olduktan sonra görevi sona erecek olan İl Özel İdaresi´ne ait taşınır ve taşınmaz malların devri konusunda Meclis olarak bir karar alacaklarını ancak ondan önce bu konuda bir tartışma yürütmek istediklerini söyledi.
Varlı, toplantıya katılan ve Devir Teslim ve Paylaşma Komisyonu´nda yer alan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren´den bu konuda bilgi almak istediklerini söyledi.

İŞ MAKİNELERİ BÜYÜKŞEHRİN
Daha sonra söz alan Dağdeviren, önce katılımcıların Newroz bayramını kutladı. Şimdiye kadar devir konusunda komisyonun sadece bir toplantı gerçekleştirdiğini, bu toplantıda da iş makineleri konusunun görüşüldüğünü belirten Dağdeviren, toplantıda iş makinelerinin Büyükşehir belediyesine devri yönünde görüş belirttiklerini, bunun dışında herhangi bir karar alınmadığını dile getirdi.
Yine Meclis Başkanı Semira Varlı´nın sorusu üzerine Dağdeviren her tarafı denetleme gibi bir durumları olmadığı için İl Müdürlüklerine ve diğer kurumlara tahsis edilen özel idareye ait araçların durumu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.

DUYUMLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Başkan Semira Varlı, Özel İdare´ye ait varlıkların belediyelerden ziyade hazineye ve diğer kurumlara devredileceği yönünde duyumlar aldıklarını ve bunun kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek, Dağdeviren´in komisyon üyesi olarak bundan ne kadar haberdar olduğunu sordu.
Dağdeviren ise, tam olarak bilgi sahibi olmadığını ancak nihai olarak Tasfiye Tüzüğü´ne göre karar alınacağını söyledi. Önümüzdeki hafta bunun ilk toplantısını gerçekleştireceklerini ifade eden Dağdeviren, "Tüzükteki tasfiye kararlarına göre taşınır ve taşınmazlar belediyeye mi verilir başka kurumlara mı verilir bilmiyorum, ama o manada tahsis olacaklar. Sanırım yüzde 85´i Büyükşehir, yüzde 10-15´i diğer belediyelere verilecek" dedi.

ADALET SORGULANACAK
Konunun yasal yönünden ziyade vicdani bir konu olduğunu belirten Başkan Varlı, olumsuz bir karar çıkması durumunda İl Özel İdaresi´ni temsil eden üç üyenin imza atmamasını istedi. ´Bu konuda bize söz verin´ diyen Varlı, "Yeni gelen vali için adaletli diyen de var, serttir diyen de var, bu konu o açıdan önemlidir, vali için bir ölçü olacaktır. Eğer imkân bulursak kendileriyle görüşürsek halk olarak aydınlanacağız. Bu paylaşım konusunda geçiş süreci valisi midir belli olacak" diye belirtti.
Dağdeviren de, en az yüzde 95´lik bir bölümünün belediyelere devredilmesini beklediklerini belirterek, "O gün mutlaka vicdanımızın sesini dinleyeceğiz biz de" dedi.
STK´LARDAN DUYARLILIK BEKLİYORUZ
Daha sonra BDP ve AK Parti´li üyeler de söz alarak konu hakkında görüşlerini dile getirdi. BDP´li üyelerin yanı sıra bazı AK Parti´li üyeler de yaptıkları konuşmalarda İl Özel İdaresi´ne ait tüm varlıkların belediyelere devredilmesinde hemfikir olduklarını bildirdi.
Üyelerin konuşmaları ardından kısa bir konuşma yapan Varlı, sivil toplum kuruluşlarından da bu konuda destek beklediklerini ve bir baskı oluşturmaları gerektiğini söyledi. Tüm komisyon üyelerine duyarlı davranmalarını da isteyen Varlı, "Biz İl Özel İdaresi´ne ait tüm taşınır ve taşınmaz malların belediyelere devredilmesini istiyoruz.
Karar mercii olmasak da önümüzde başka engeller varsa da Meclis olarak böyle bir görüşü savunuyoruz. Tersi hak gaspı olacaktır. Buradaki görevimiz belki sona eriyor, ama bu konuyu biz dışarıda da takip edeceğiz, belediyelere devir konusunda her türlü çabayı göstereceğiz" diye kaydetti.

MECLİS KARAR ALDI
Konuşması ardından Varlı, Özel İdare´ye ait taşınır, taşınmaz tüm malların belediyelere devri için karar alacaklarını bunun için üyelerin görüşüne başvuracaklarını söyledi. El kaldırarak yapılan oylamada karar oy birliği ile kabul edildi.
Meclis, verilen aradan sonra farklı bir gündemle tekrar toplandı.