“BELEDİYECİLİK KİMLİĞİ HİZMET KİMLİĞİDİR“

Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ortaklığı ile yürütülen proje kapsamında belediye çalışanlarına iletişim eğitimi konulu seminer verildi. Seminerde konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice

VAN 11.08.2015 20:38:59 0
“BELEDİYECİLİK KİMLİĞİ HİZMET KİMLİĞİDİR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ortaklığı ile yürütülen proje kapsamında belediye çalışanlarına iletişim eğitimi konulu 8 günlük seminer verildi. Van Ticaret Borsası (VATBO) Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminerin ilk gününe Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ve çok sayıda personel katıldı. Toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreteri Demirci, DAKA olarak yerel yönetimlerle birlikte bu tür organizasyonlar yaptıklarını ve bu organizasyonlar ile birlikte pozitif bir sonuç aldıklarını söyledi. Demirci, yerel yönetimlerle birlikte yaptıkları program ve organizasyonlara bundan sonra da devam edeceklerini ve bu tür programları daha sıklıklaştıracaklarını ifade etti.

ÇOBAN: HALKIN DEDİĞİ ESASTIR
Ardından konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, DAKA'ya verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı. İletişim eğitiminin önemine değinen Çoban, personele verilen eğitimin kişiden başlayarak kent halkına ve belediye hizmetlerine yansımasını beklediklerini kaydetti. Zor bir coğrafyada olduklarını ve çeşitli nedenlerden dolayı kültür anlamında bazı eksikliklerin yaşandığını belirten Çoban, bunun aşılması ve kader olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi. Çoban, "Bu algıyı değiştirebiliriz, değişimi kendimizden başlatarak toplumu da değiştirebiliriz. Bireyin iyidir dediği değil, toplumun, kent halkının iyidir dediğini esas almamız gerekiyor. Toplumun kabul etmediği alışkanlıkları değiştirmek için çabalamamız gerekiyor. Toplumumuz eril, erkek zihniyetli bir toplum, işte bu zihniyeti değiştirmek için hem erkek hem de kadınlar çabalamalıdır. Toplumda erkeğe verilen bu rolün değişmesi gerekiyor. Dünya sadece erkeklerden ibaret değildir. Unutmayın ki, erkeği de dünyaya getiren kadındır. Kadına başımız, gözümüz üstüne diyemezsiniz. Çünkü kadını incitiyorsunuz, sokakta, evde, yaşamın her alanında kadını incitiyorsunuz. İşte bu alışkanlıklar hizmete de yansıyor, halka da yansıyor. Biz bu değişimi hayata geçirmek için mücadele edeceğiz" diye konuştu.

"BELEDİYECİLİK KİMLİĞİ HİZMET KİMLİĞİDİR"
Belediyecilik kimliğinin hizmet kimliği olduğunu aktaran Çoban, hiçbir belediyecinin toplumun üstü olmadığını, belediyecinin halka hizmet etmek için varolduğunu söyledi. Halka dönük tahakküm dilinin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Çoban, "Her belediyeci kendisinden önce kurumunu temsil ediyor. Belediyeciler hizmeti sadece mesai saati içerisinde görüyorsa bu bir yanılgıdır. Toplum sizleri 24 saat boyunca bu kimlik içerisinde görüyor ve bu şekilde kabul ediyor. Her belediyeci halka hizmet etmeyi yaşamında oturtmak zorundadır. Halka hizmeti esas alan, halkla birlikte hizmeti hayata geçiren bir anlayışın hakim olması gerekiyor. Yine halkın öncülük yapmasını sağlayan, halkın konuşmasının teşvik edildiği bir kültürü benimsememiz gerekiyor. Ama birçok zaman çalışma arkadaşlarımı takip ederken, emir kipi ile konuşan, tahakkümcü bir yaklaşım göstererek, kendini halktan üstün gören bir profili görüyorum. Bu kod yanlış bir koddur. Çünkü bu yaklaşım belediyemizin halk belediyeciliğini esas alan koddan uzak bir koddur. Biz bir halk belediyesiyiz, her arkadaşımız belediyemizin en üst düzeyde temsili demektir. Halka dönük kullanılan olumlu, olumsuz her cümle hem eşbaşkalar hem de belediye adına kullanılıyormuş gibi bir sonuç ortaya çıkarıyor" diye belirtti.

"EKİP RUHU İLE BAŞARI MÜMKÜNDÜR"
Son olarak personelin giyiminden konuşmasına, kurumda ve dışarıda halka dönük her türlü davranışın istenilen düzeyde olmasının bir ekip işi olduğunu belirten Çoban, kendilerinin 2 eşbaşkan olarak bu dönüşümü tek başlarına sağlamalarının mümkün olmadığını, değişimin sağlanması için bütün belediye çalışanlarının bu değişimi hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Çoban, "Belediyede ki başarının anahtarı hepimizin birlikte bir ekip ruhu ile çalışması ve bu temelde halka hizmet yapması ile olacaktır. Belediyenin tüm birimleri bu anlayışı başarırsa bizler başarırız. Halkımıza her şeyi vermeyebiliriz, imkanlarımız buna elvermeyebilir. Halkımıza 'hayır' derken bile onu kırmadan, incitmeden hayır demeyi bilmemiz gerekiyor. Belediye olarak şuan istediğimiz noktada değiliz. Belediyeye gelen halkımızı kırarak, üzerek gönderiyoruz. Sokakta ki davranışımız da, belediyede ki davranışımızda halkımızı şuan tatmin etmiyor. İşte bu eğitimlerin, seminerlerin bir nedeni de değişimi kendimizden başlayarak halkımıza daha iyi daha kaliteli bir hizmeti hayata geçirmeye yöneliktir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından DAKA tarafından seminer için getirilen uzman eğitmen tarafından personele yönelik halk içi eğitim, konuşma ve hitap kültürü, iletişim ve diğer konu başlıkları altında eğitim verildi.

/ Haber Merkezi