Belediye mülkiyetinde olan dükkânları ihaleye çıkarıyor

Van’da belediye mülkiyetinde olan Sebze Hâli, Otobüs Terminali ve Peynirciler Çarşısı’nda yer alan işyerlerinin yeniden ihaleye çıkarılması buraları işleten esnafı tedirgin ediyor.

VAN 17.12.2015 11:05:28 0
Belediye mülkiyetinde olan dükkânları ihaleye çıkarıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla Sebze Hâli, Otobüs Terminali ve Peynirciler Çarşısı’nda yer alan işyerleri yeniden ihaleye çıkarılacak. İhale kararına tepki gösteren bazı esnaflar, belediyenin ihale kararını kendilerine daha önceden bildirmemesinden yakındı.

Bu kararla kendilerinin mağdur edileceğini belirten esnaf, “dükkânların ihaleye çıkarılması” kararından bir an önce vazgeçmesini istedi.

Belediye esnafı mağdur etme peşinde!
Van Peynirciler Çarşısı’nın 80 yıl önce yapıldığını, kendi iş yerinin de babasından kaldığını anlatan R.A. isimli esnaf, Van Büyükşehir Belediyesi’nin yanlış duyumlardan dolayı aldığı kararla, iş yerlerini ihaleye çıkaracağını dile getirdi.

Esnaf, “Van Peynirciler Çarşısı 80 yıla aşkın bir süredir var. Bu çarşıdaki esnafın çoğu bu mesleği babalarından almıştır. Babadan oğla geçen bu meslekten gayet memnunuz. Bu yaptığımız işten dolayı da şeref duyarız. Yalnız son zamanlarda Van Büyükşehir Belediyesi’nin, yanlış duyumlardan dolayı buradaki esnafı mağdur edecek bir karar aldı. Belediye aldığı bu yanlış kararlardan dolayı esnafı mağdur etme peşindedir.” dedi.

“İhale kararı önceden bildirilmedi”

Belediyenin aldığı ihale kararıyla esnafı mağdur edeceğini söyleyen esnaf, alınan karar için daha önceden kendilerine haber verilmemesinden yakınarak, “Bu dükkân 80 yıldır var ve ben 40 yıldır babadan kalma mesleği icra ediyorum. Belediye iş yerlerimizi ihaleye çıkarıyor. Belediye 40-50 yıldır babadan kalan bu mesleği hiç mi göz önünde bulundurmuyor? Şu an buradaki esnafın iş yerine 5 kişi bakıyorsa ve belediye bu dükkânları onlardan alırsa bu 5 esnafın durumu ne olacak? Peynirciler Çarşısı’nda bulunan esnafın, elinde stokladığı peyniri var ve bununla beraber banka, kira, vergi borçları var. Esnafın bu içinde bulunduğu kötü durumdan dolayı, belediye hangi gerekçeyi göz önünde bulundurarak esnafa bu zulmü yapıyor. Tabi kendi gayrimenkulleri ve kendi mülküyeti içindedir yapabilir, fakat bunu 1 yıl öncesinde esnafı toplayıp bildirebilirdi. Bundan dolayı belediye esnafa; burayı ihaleye çıkaracağını, stok yapmamalarını ve kendilerine bir iş yeri bulmaları noktasında uyarabilirdi.” diye konuştu.

“STK’lara çok iş düşüyor”
Belediyenin ihaleden vazgeçmesi için öncelikle STK’lara iş düştüğünü söyleyen Esnaf, “Bu noktada yetkili kişilerle görüştük ve durumumuzu bildirdik. Yetkililerden maalesef olumlu bir cevap alamadık. Esnaf odalarına gittik onlar da bize, ‘Belediyenin almış olduğu bir karardır, biz bir şey yapamayız.’ dediler. Bu konuda Van basınının da elinden geleni yapması ve mağduriyeti gündeme getirmesi gerekiyor. Tabi bu konuda özellikle Sivil Toplum Kuruluşlarına da çok iş düşüyor.” şeklinde ifade etti.

Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu karardan bir an önce vazgeçmesini ve kendilerini mağdur etmemelerini söyleyen Esnaf, “Van Büyükşehir Belediyesi ihale başlamadan önce bu kararından vazgeçmesi gerekiyor. Belediye bir an önce tedbir alıp, bu kış ayında esnafı zor durumda bırakmasın.” dedi.   (İLKHA)