'Bediüzzaman Said Nursi' paneli yapıldı

Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi'nin vefatının 54. yılı münasebetiyle 'Asrın Mütefekkiri Bediüzzaman Said Nursi' konulu bir panel düzenlendi.

VAN 25.03.2014 15:24:32 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi’nin vefatının 54. yılı münasebetiyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi ve Van Genç Memur-Sen Üniversite Teşkilatı işbirliğiyle ‘Asrın Mütefekkiri Bediüzzaman Said Nursi’ konulu bir panel düzenlendi.



Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen panele Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Araştırmacı Celal Huyut, YYÜ İlahiyat Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ahmet Açışlı çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.



Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Rahmi Tekin’in yaptığı panelde Araştırmacı Celal Huyut ve Öğretim Görevlisi Ahmet Açışlı birer konuşma yaptı.



“Mutlaka İhlâs ve uhuvvet risalelerini okuyun”

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, öğrencilerden mutlaka İhlâs ve Uhuvvet risalelerini okumalarını tavsiye etti.



Rektör Battal, “Özellikle İçinden geçmiş olduğumuz bu son dönemlere Üstadın penceresinden baktığımızda neler yapmamız gerektiği hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Gördüğüm kadarıyla burada 500-600 kadar dinleyici var. Detayına indiğimiz zaman 500-600 farklı fikir var. Şu fikirleri şöyle biraz irdelediğimiz zaman, şurada hepimiz birbirimizi dövmeye başlarız veya birbirimize protesto etmeye başlarız. Ama tarihimizde bizi bir arada tutan bize organik bağ olan bizim inançlarımızı, birbirimizle doğru diyalog kurmaya götüren Üstad gibi büyük zatlar hep olmuştur. İşte bizim olaya böyle bakmamız lazım. Yani tüm ayrılıklarımızı uzlaşma aracı yapmamız ve birbirimize birlik beraberlik ve kardeşliği tesis edecek unsurlar olarak görmemiz lazım ki şunu ben hepinize bir baba bir ağabeyi bir kardeş edasıyla tekrarlamak istiyorum. Kesinlikle İhlâs ve Uhuvvet risalelerini okuyun.” dedi.



Bunların özellikler defalarca okunması gerektiğinin de altını çizen Battal, “Bir defa okumayın. Dönüp bir daha okuyun. Orada göreceksiniz ki kardeşlik nedir? Sorunlar nasıl çözülür? İhlâs nedir? Bizi Allah’a götüren unsular nerden geçer. Kardeşlik unsurları nerden geçer. Huzur güven birlik ve dayanışma nasıl olur? Orada bunların hepsini göreceksiniz. O yüzden ben sizlere bunu tavsiye ediyorum. Çünkü ülkemizin geçmiş olduğu son yıllarda ki bu sıkıntıları atabilmesinin yegâne unsuru yaşantısıyla da bunu göstermiş olan Üstad gibi büyük insanların nasihatleri tavsiyeleri ve yazdıklarıdır. Bizim kültürümüzde var biliyorsunuz bir şeyi yaşamayan insan tesir edemez. Ama üstadın o yazdıklarını okuduğumuz zaman bizatihi yaşadığı için bize tesir edeceğinden eminim.” diye konuştu.



Bediüzzaman Said Nursi'nin vefatının 54. yılı münasebetiyle düzenlenen panelde konuşan Araştırmacı Celal Huyut da Üstad Bediüzzaman’ın 1876 yılında Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünde dünyaya geldiğini hatırlattı.



“Van, Üstad için önemli bir ahenk noktasıdır”

Üstadın hayatından kesitler sunan Huyut, “1870’leri düşündüğümüzde böyle uzak olan bir mesafeden dünyaya hâkim olacak eserleri elli dünya diline çevrilecek ve büyük kitlelerin arkasından gideceği Bediüzzaman’ı anlatmaya gayret edeceğiz. Sürgüne Van’dan gönderildiği için Van, Bediüzzaman için önemli bir ahenk noktası ve önemli bir merkez. Bahsedeceğimiz bu insan kaba sığacak söze gelecek bir insan değil. Bütün ilimlerde görüş belirtmiş. Bugün tıp adamlarının aciz kaldığı konuları mesela hücre bilimini anlatmıştır. Fizik, matematik ve kimyada konular ele almış. Bunların yanında insanlara dersler vermiş. O bunları yaparken fedakârlık ve ihlâs içinde yapmış. Bir gün bile bir zekât almaması, hediye ve sadaka almaması, talebelerine almayınız diye emretmesinin altında bu var. Bediuzzaman kimseden para almamış herhangi bir karşılık istememiş bir zattır. Üstadın ölümü anlattığı kitapları okunduğunda insan ölümü ister hale gelir. İnsanın en fazla korkup çekileceği şey ölüm hissidir.” diye konuştu.



“Haşir risalesini okuduğumuz için gözaltına alındık”

Daha sonra söz alan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ahmet Açışlı ise 1985’te Hafıziye Medresesinde Haşr risalesini okudukları için kendilerinin gözaltına alındığını hatırlatarak, “Ayin yapıyorlar diye bizleri o zaman bizleri 53 tane üniversite öğrencisi ile yakaladılar. Bugünkü rektörümüz de bu eserlerin mutlaka okuması gerektiğini söylüyor. Geldiğimiz nokta bu kadar önemlidir.” dedi.



Yoğun bir katılımın olduğu panel, yapılan konuşmaların ardından sona erdi. Panele katılan öğrencilere Bediüzzaman Said Nursi'nin eserlerinden Küçük Sözler ve Gençlik Rehberi kitapçıkları hediye edildi. (Murat Dalgın-İLKHA)