Bediüzzaman, Ermenilere nasıl davranmıştı?

Bediüzzaman hürriyet noktasında dini, milliyeti farklı da olsa Ermenilerin de hürriyetini savunur.

VAN 1.04.2013 10:59:04 0
Bediüzzaman, Ermenilere nasıl davranmıştı?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ağrı İnsani Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İYAD) tarafından "Bediüzzaman ve Fikir Hürriyeti "konulu konferans düzenlendi.

Araştırmacı-Yazar Muhittin Zınar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans büyük ilgi gördü. Hafız Sadık Yanar’ın Kur’an-ı Kerim okuması ile başlayan konferansta Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatını anlatan slayt gösterildi.

Araştırmacı-Yazar Muhittin Zınar yaptığı konuşmada hürriyet kavramı üzerinde durdu. Hürriyet ve eşitliğin İslam dininin temel prenslerinden olduğunu, Hz. Muhammed’in (asm) Medine’ye hicretinden sonra yaptığı ilk işlerden birinin de ensar ile muhacirleri, köleler ile efendileri kardeş yapması olduğunu söyledi.

Zınar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hürriyet ve eşitlik bütün insanların hakkıdır. Bediüzaman’ın gerek Cumhuriyet öncesinde gerekse Cumhuriyet döneminde baskı, hapis ve sürgün hayatı yaşamasının sebebi onun İslam, insan, millet ve şahsi hürriyetinden taviz vermemesidir. Bediüzzaman hürriyet noktasında dini, milliyeti farklı da olsa Ermenilerin de hürriyetini savunur. 'Bizler gayr-ı Müslimlerle (Ermeni ve Rumlarla) nasıl müsavi (denk) olacağız?' sorusuna insan hakları alanında eşitlik ilkesinin esas olduğuna vurgu yaparak, 'müsavat ise fazilet ve şerefte değildir, hukuktadır. Hukukta ise şah ve geda birdir. Acaba bir şeriat karıncaya ayak basmayınız dese, tazibinden (azap vermekten) men’ ederse, nasıl benî-Âdem’in (insanoğlunun) hukukunu ihmal eder? Bizler karıncaya ayak basmamaya çalışıyoruz ama insan olan Ermeni’nin hürriyetine rıza göstermiyoruz. Bediüzzaman İslam şeriatının gerektirdiği şekilde davranmıştı. Bediüzzaman, dünya hayatının geçici nimetlerinden uzak durmuş, milletin istiklalini ve İslam’ın izzetini düşünmüştür. Van’da Medresettüz Zehra açmak için Sultan Abdulhamid’den talepte bulunmuş ama Sultan kendine maaş bağlamak istemiş. ''Sultan'ın maaş ve ihsan denilen rüşvet ve susma payını kabul etmedim. Reddettim. Milletimin namını lekedar etmedim. Aklımı feda ettim. Hürriyetimi terk etmedim. Ona boyun eğmedim' demiştir." (Risale Haber)