BDP Gevaş Eş Başkanları İddialı: Gevaş'ta Kesin Kazanacağız

Van Gölü’nün kıyısında, Artos Dağı’nın eteğine kurulmuş, tarihi Akdamar Adası ve doğal güzelliği ile görenleri kendisine hayran bırakan Gevaş artık daha iyi yönetilmek istiyor.

VAN 24.03.2014 16:47:26 0
BDP Gevaş Eş Başkanları İddialı: Gevaş
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gevaş, Kürtçe ismiyle Westan ilçesi Hakkari ve Van'ı içeren bölgede güçlü bir beylik kuran İzzeddin Şîr’e (Yezdan Şêr) de başkentlik yapmış bir merkez.


İlçede bir önceki yerel seçimlerde AKP yüzde 28.1 oy alırken BDP’nin oy oranı yüzde 27.2 oldu. 30 Mart seçimlerine 17 bin 583 seçmenle girecek.


Gevaş’ta köy köy mahalle mahalle seçim çalışması yürüten Eş Başkan adayları Gönül Deniz ve Basri Arslan ile seçimlerin son bir haftasında Gevaş’ı konuştuk .


DİĞER PARTİLERDEN KADINLAR BİLE EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ SORUYOR


Yoğun bir seçim çalışması yürüttünüz Gevaş’ta. İlçenin sorunları ve sizin projelerinize geçmeden önce Eşbaşkanlıkla başlayalım. Gevaş halkı nasıl karşıladı bu modeli ?


Gönül Deniz : Aday olmadan önce BDP İlçe Başkanlığı da yaptım Gevaş’ta. Kadınların toplumsal alana katılımının az olduğu bir yer Gevaş. İlçe Başkanlığı döneminde bunu aşmak için bir çaba yürüttük. Kadın Meclisini oluşturduk ve çoğalmaya başladık. Adaylık sürecinde bu ilgi daha da arttı. Şimdi 7 kadın meclis üyesi adayı. Köylerde hala sıkıntılarımız olsa da daha iyiye doğru gidiyor. Böyle bir modelin bütün kadınlara cesaret verdiğini düşünüyorum.


Eş Başkanlık sistemi ile Gevaş’ta kadınlar için çok şey değişecek. Ekonomik olarak onlara destek olabilirsek oluşacak özgüvenle bunu başaracağız. Bizden el işlemeciliği yapan Pazar istiyorlar, sebzelerini kendileri satmak istiyor. Eşlerinden, babalarından izin almadan hastaneye bile gidemiyorlar. İşte Eş Başkanlık sistemi kadınlar için çok iyi oldu. Kadınlar sorunlarını artık kadın adaya daha rahat anlatıyorlar. Önerilerini sunuyorlar. Bizim partiden olmayan kadınlar bile Eş Başkanlık sistemini öğrenmek istiyorlar. Bir çoğu da bu yüzden oy verebileceklerini söylüyor.


Nasıl bir belediyecilik öngörüyorsunuz Gevaş için?


Basri Arslan: Biz genel olarak sadece Gevaş'ta değil bütün Kürdistan'da temel bir politikamız var. Bu bizim seçim sloganımız; demokratik özerklik temelinde öz yönetimler oluşturacağız ve belediyeciliği sadece alt yapı çalışması olarak algılamayacağız. Toplumun bütün sorunları sosyal, siyasal, ekonomik bütün sorunlarıyla ilgili bir belediyecilik gelişecek ve devrimci bir belediyecilik olacak. Gevaş’ta içme suyu sorunu, yol sorunu var çıkıp Gevaş'ı dolaşırsanız bir çamur deryası görürsünüz. Alt yapı sorunu var bu zaten şimdi değil yıllardan beri var.


Dünyada özellikle belediyeler çerçevesinde çok ciddi gelişmeler yaşanıyor. Mesela ekolojik belediyeler birliği kuruluyor ya da alternatif belediyeler yapılmaya çalışılıyor. Dünyada birçok belediye bir araya gelip çalışmaları nasıl ortaklaşacakları üzerine kafa yoruyorlar. Birlikler kuruyorlar bütün bunlar farklı kaynaklar getiriyor ve bunlar değerlendiriliyor . Kendi sınırlarına hapsolmuş bir belediyecilikten çıkıp dünyayla buluşan ve dünyanın bu imkanlarından yararlanan bir belediyecilik anlayışı oluşacak.


ÇAMUR NEDENİYLE ‘GALOŞ’LAR TAKARAK SOKAĞA ÇIKIYORLAR


Gevaş Belediyesi şu ana kadar yoğun yolsuzluk iddiaları ve aşırı borçları ile gündeme gelen bir belediye. Bu konuya ilişkin ne söyleyeceksiniz?


Basri Arslan: Belediyenin gücünü çok aşan bir borç batağının içinde olduğunu biliyoruz. Şundan biliyoruz yaklaşık 5 aydır geçici olarak çalıştırılan 110 civarında işçiye maaşları ödenmiyor. Hatta şunu söyleyebiliriz. Gevaş'a ilk kar düştüğünde yolları kapalı kaldı ve bunun nedeni ise şu Gevaş sınırları içerindeki bulunan benzinliklere belediyenin borçları olduğundan dolayı yakıt alamadıklarını ve çalışmalarını da yürütemediğini biliyoruz. Bunun gibi yığınla sorun var. Kısa bir süre önce basına da yansıdı. Gevaş halkı çamur nedeniyle galoşlar takarak sokağa çıkıyor.


Eleştirilerden biri de Van gölü ve sahil şeridine dönük…


Basri Arslan: Gevaş’ta Ekolojik bir belediyecilik konusunda kararlıyız. Gevaş’ın doğası korunacak. her şeye rağmen bunu yapmak zorundayız. Tarım arazilerini imara kapatacağız. Van Gölü ve sahil şeridi ile ilgili sıkıntıları gideceğiz. Kendi doğasına uygun halkın hizmetine açacağız. Kıyı işgalinin şöyle geçmeyi hedefliyoruz. Biz bütün çalışmaları kararlarıyla yöneteceğiz. Bu karar sürecinde kıyı işgaline son vereceğiz.


Gevaş gençliği ne istiyor?


Basri Arslan: Gevaş gençliği sıkıntılı bir durumda. Sömürgeci sistemden dolayısıyla uyuşturucu kullanımı had safhada 300 gencin uyuşturucu kullandığını biliyoruz. Bunun önüne sportif ve sosyal alanlar kurarak geçeceğiz. Apolitik bir gençlik var. Kimlik mücadelesi ilgi alanlarına girmiyor. Sistemin istediği bir gençlik yetiştirilmiş.


Son haftaya girerken oy oranına dair bir tahmin yürütseniz…


Gönül Deniz: Gevaş’ta kesin kazanacağız. Bizde, halkta buna inanıyoruz. Yüzde 55 üstü bir oy alacağız. Geçen seçim 40 oy ile kaybetmiştik. Ama bu defa öyle olmayacak.


ADAYLAR


Basri Arslan: 1967 yılında Gevaş’ta doğdum. Eğitimimi Gevaş’ta tamamladım. 18 yıl İstanbul’da, Antalya’da yaşadım. 2 yıl önce Gevaş’a geri döndüm. İlçe örgütünde yöneticilik ve son bir yıldır BDP Gevaş İlçe Başkanlığı yaptım. Mücadeleyle HEP döneminde çalıştım. İstanbul’da 2 yıl Bakırköy HADEP’te yöneticilik yaptım. 1990 yılından bu yana sürekli mücadelenin içinde yer aldım.


Gönül Deniz : 1984 Gevaş doğumluyum. Yükseköğrenimimi Özalp’ta okudum. 1.5 yıl önce BDP Gevaş İlçe Eş Başkanı seçildim.


Haber: Oktay Candemir