Bayrak fetişizmi “Yeni Türkiye”ye yakışıyor mu?

Diyarbakır'da Türk bayrağının indirilmesiyle ilgili konuşan Başbakan Erdoğan, 'Çocuk olması bizi ilgilendirmez. Bunun bedelini ödeyecek” dedi.

VAN 11.06.2014 10:03:49 0
Bayrak fetişizmi “Yeni Türkiye”ye yakışıyor mu?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bayraklar ülkelerin sembolü olarak bilinir ve uluslar arası arenada da ülkeler bayraklarıyla tanınır. Türkiye’de ise bayrağa çok daha büyük anlamlar yüklenmektedir. Bayrak Türkiye’nin batısında siyasilerin de teşvikiyle kutsanırken, Kürt illerinde ise yer yer tepki ile karşılanıyor.

Öyle ki Başbakan Erdoğan seçim meydanlarında Mısır’da darbeye karşı Müslüman Kardeşler’in direniş sembolü olan Rabia simgesinin içini de son zamanlarda bayrağın da içerisinde bulunduğu “Tek devlet, tek millet, tek vatan tek bayrak” söylemiyle doldurdu. Durum böyle olunca haliyle bayrağa yönelik en ufak bir müdahale kutsala karşı bir müdahale olarak algılanıyor. Hazırlanan kitleler de bunun üzerinden tehlikeli provokasyonlara gelebiliyor.

Türkiye siyasetinde bayrak en çok kullanılan araçlardan biri… Bunu çok kullanan hatta içselleştiren liderlerin başında Erdoğan geliyor. Durum böyle olunca da en sert tepki ondan geldi. Erdoğan “Bunu yapanın çocuk olması bizi ilgilendirmez” dedi. Erdoğan’ın bu söylemi çok tartışılan “çocuk da olsa kadın da olsa gereği yapılır” söylemini anımsattı.

BAYRAK ÜZERİNDEN ÇÖZÜM SÜRECİNİ VURMAK!

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde karakol yapımını protesto eden gruba güvenlik güçlerinin müdahalesi neticesinde ölen iki kişiden biri olan Ramazan Baran'ın cenaze töreninden sonra olaylar çıktı. Olaylar sırasında akseri kışlada gönderde olan bir bayrak bir çocuk tarafından indirildi. Olay Türkiye’de infiale neden oldu. İki kişinin öldürülmesini gündemlerine bile almayanlar bayrak üzerinden hamasete başladılar ve bunun üzerinden çözüm sürecini hedef almaya başladılar. Liderlerden peş peşe sert açıklamalar geldi. Bayrak indirme olayını kabul edilemez bulan CHP hükümetten açıklama beklerken, MHP’nin sessizliği ise korkutuyor(!)

ERDOĞAN: ÇOCUK OLMASI BİZİ İLGİLENDİRMEZ

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'nın nizamiyesindeki Türk bayrağının indirilmesi ile ilgili soruya verdiği cevaba, "Bu konuda en şiddetli cümle neyse benden duymuş olun" diyerek başladı ve şunları söyledi:

"İçişleri Bakanım konuyla ilgili hemen teftiş başlattı. Oradaki ilgili komutanla ilgili teftiş yapılacak. Bunu yapanın çocuk olması bizi ilgilendirmez. Bir çocuk bunu yapıyorsa karşılığı olacaktır. Bedeli neyse, onu oraya gönderenler de ödeyecektir. 'Çocuktur' diye kutsalımıza saldırmasına sessiz kalmamız mümkün değildir. Bu kişi, direğe tırmanıyor ve direkten bayrak indirme cüretinde bulunuyor. Oradaki görevliler, askerdi, komutandı, bu teftişten sonra hepsi bedelini ödeyecektir."

PROVOKASYON UYARISI YAPAN ERDOĞAN PROVOKASYONA GELDİ!

Olayı provokasyon olarak niteleyen Erdoğan asıl provokasyona ise Tokat’taki linç olayı övgüsüyle geldi. Tokat’taki Kürt işçilerin linç edildiği tavrı tüm insanlardan isteyen Başbakan, "Son günlerde bölgedeki bu gelişmeler hususunda halkıma çağrıda bulunuyorum. Bu sürece yönelik bu provokasyonlara karşı milletçe dik durmalıyız. En azından Diyarbakır'daki annelerin, Tokat'taki vatandaşların koyduğu tavrı tüm bölge insanı aynen koymalı. Kalkıp yol kesmek terörist eşkiya işidir. Gereken yapılacaktır. Ülkenin huzur ve mutluluğunu kimsenin ortadan kaldırmaya hakkı yoktur." dedi.

BAYRAK AJİTASYONU "YENİ TÜRKİYE"YE YAKIŞIYOR MU?

Yaklaşık iki yıldır süren ve belli bir aşamaya gelen çözüm sürecinin gölgesinde bayrak üzerinden sergilenen ajitasyon, süreci de tehdit ediyor. "Yeni Türkiye" söylemin sıklıkla dillendirildiği bir sırada "eski Türkiye" alışkanlığı olan bayrağın bu şekilde kutsanması ve onun üzerinden bu derecede tehlikeli açıklamalar yapılması "Yeni Türkiye"ye yakışmayan davranışlar olarak dikkat çekiyor.

38090


ISLAH HABER