Batıdaki Müslümanlar ve Hal-i Pür Melalimiz

Cundullah Avcı

VAN 30.04.2015 08:25:08 0
 Batıdaki Müslümanlar ve Hal-i Pür Melalimiz
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Batıdaki Müslümanlar ve Hal-i Pür Melalimiz

25-26/04/2015 tarihleri arasında Sakarya'da Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi tarafından gerçekleştirilen Marmara Felsefe Kongresi'ne İslam Ontolojisi ve İnsan konusunda tebliğde bulunmuştuk. Bu tebliğ ile beraber Sakarya ve Serdivan Fikir ve Sanat Akademisinde göze çarpan birkaç hususu belirtmekte fayda görmekteyim. 

Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi araç ve amaç ilkesini gayet iyi kavramış bir grup genç tarafından hayata geçirilmiş ve bu amaçta birçok faaliyetler yürütmektedirler.

Marmara Felsefe Kongresine ülkemizin dört yanından lisans ve yüksek lisans öğrencileri ve felsefe alanında uzman birçok hoca iştirak etmişti. Farklı farklı illerden gelenlerin birçoğu aynı zamanda şaşılacak derecede şuurlu Müslümanlardan oluşuyordu. Kendi uzmanlık alanı olan Felsefe alanını aracı kılarak amaca ulaşma gayretindeydiler.

Ülkemizin batı illerindeki şuurlu Müslüman kardeşlerimiz bu tür faaliyetleri çok iyi kullanabilmektedir. Maalesef Malatya ilinden itibaren doğuya doğru bu tür faaliyetleri bulmak neredeyse imkansız. İlimizde (Diyarbakır) ve çevre illerinde Serdivan Fikir ve Sanat Akademisine benzer çalışmalar maalesef bulunmamaktadır. 7/24 açık bir kütüphaneye sahip ve birçok sosyal faaliyet gerçekleştiren aynı zamanda mülakat ile öğrenci alarak birçok alanda uzman şahsiyetlerden kültürel ve akademik faaliyetler yürütülmektedir. Bunu yaparken tabi Serdivan Belediyesi ve Sakarya Üniversitesinin katkılarından yararlanmaktadırlar.

Bu tür faaliyetleri gönül isterdi ki Güneydoğu ve Doğulu Müslümanlar da gerçekleştirsin. Bizlerin (Güneydoğu ve Doğu) yaptıkları genel itibariyle klişe haline gelmiş klasik faaliyetlerin ötesine geçememekte, sadece belli bir çevreye hitap etmektedir. Ancak Batılı Müslümanlar her türlü çevreye, amacı gözeterek ve itidalli davranarak farklı araçları kullanmakta çekinmemekte ve farklı araçların kullanılması gerektiğinin altını ısrarla çizmektedirler.

Bizim faaliyetlerimiz Kur'an Kursu, haftalık sohbetler, aylık sohbetler vb. tarzda ilerlerken batılı Müslüman kardeşlerimiz ise bu alanların yanına farklı araçları kullanarak da faaliyetlerine devam etmektedirler.

Gönül isterdi ki bizim de bir Serdivan Fikir ve Sanat Akademisine benzer Müslümanlara ait bir sivil akademi ve 6.000 eseri ihtiva eden bir kütüphanesi bulunsun. Ayrıca keşke batıdaki Müslüman kardeşlerimiz Güneydoğu ve Doğuda faaliyet yapmanın zorluğunu anlayıp bizlerle (Müslümanlar ile) irtibatlı halde hareket edebilseler.

Rabbimden Batıdaki şuurlu Müslüman kardeşlerimizin faaliyetlerine bereket vermesini, ayaklarını sabit kılmasını, bizlere örnek olmaya devam etmelerini niyaz ediyorum.