BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYIN!

Ve kiracının beklediği haber geldi!

VAN 16.04.2013 16:54:33 0
BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYIN!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYIN!

 Uzun süredir kiracıların dört gözle beklediği haber sonunda geldi. Vali Münir Karaloğlu evi hasarlı olanlar için yapılan konutlardan arta kalan konut sayısını ve başvuru şartlarını açıkladı. Açıklamaya göre artan 2 bin 500 konutun 1 bin 500’ü hak sahibi olup da konut sahibi olamayanlara bin adedi ise kiracılara verilecek. Konutlar için belirlenen başvuru şartları ve fiyatlar ise beklenenden çok daha makul düzeyde.

Van’da meydana gelen iki ayrı deprem sonrası evsiz kalan ve hala konteynerlerde yaşayan kiracılara ev müjdesi. Van Valisi Münir Karaloğlu, bazı sebeplerden dolayı evleri ağır hasar ve yıkık durumda olan ancak konut sahibi olamayan depremzedeler ile kiracılara toplam 2 bin 500 konut verileceğini açıkladı. Başvurular 15 Nisan 3 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacak.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen Richter ölçeğine gören 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremden sonra afetzedelere TOKİ tarafından toplam 15 bin konut yapılarak teslim edildi. Ancak bazı depremzedeler hak sahibi olmalarına rağmen gerekli belgeleri hazırlayamadığı için konut alamadı. AFAD ve TOKİ tarafından yapılan çalışmalar sonrası hak sahibi olduğu halde belge hazırlayamadığı için mağdur olan depremzedelere bin 500 konut verileceği belirtildi. Ayrıca depremden sonra büyük sıkıntı çeken ve hala konteynerlerde kalmak zorunda olan kiracılara da konut verilecek.

 

KİRACILAR İÇİN BİN KONUT

 

Van Valisi Münir Karaloğlu dağıtılacak konutlarla ilgili basın toplantısı yaptı. Vali Karaloğlu,yaklaşık 1,5 yıldır çadır ve konteynerlerde kalan depremzede kiracılara durumlarını belgelemeleri halinde konut verileceğini açıkladı. Şuanda Van ve Erciş'te kiracılar için Bin konutun hazırlandığını belirten Vali Karaloğlu, “Çok zor bir çalışmanın ardından kiracılar için böyle bir karar çıktı. Kiracılar durumlarını belgelemeleri halinde kendilerine konut verilecek. Başvurular 15 Nisan'da başlayıp 3 Mayıs'ta son bulacak. Biz istiyoruz ki gerçek ihtiyaç sahipleri ev sahibi olsun. Kiracılara verilecek evler, afet kapsamında depremzedelere verilen şartlarda verilecek. 2 yıl geri ödemesiz ve 20 yıl geri ödemeyle depremzedeler ortalama 75 bin TL ödeyecek. Başvuruların fazla olması halinde hak sahipleri kura ile belirlenecek. Tahminlerimize göre son teslimatımız Temmuz 2013 sonunda olacak. Böylece konut edindirme çalışmamız bununla son bulacak” dedi.

 

 

“GAZETECİLERİN EV SAHİBİ OLMALARINI İSTERDİM”

 

Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti ile TOKİ arasında yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını belirten Vali Münir Karaloğlu, gazetecilerin ev sahibi olmamalarına yine gazetecilerin taş koyduğunu belirterek, “Gidin kendi arkadaşlarınızı kutlayın. Bu işe su katan, bu işi sulandıran bu konuda kendi meslektaşlarına iftira atmaktan çekinmeyen arkadaşlarınızı kutlayın. Bengazetecilerin ev sahibi olmasını çok arzu ederdim. Gerçekten gazeteciler bu deprem süresince en az benim kadar yorulan arkadaşlar. 24 saat Afet Merkezi’nde konteynerlerde sabaha kadar çalışan en az bizim kadar emek koyan arkadaşlarımızdı. Biz bu koşullarda evi olmayan gazeteci arkadaşlar da alsın isterdik. Ama daha bu iş konuşulurken ‘yok konut aldılar, sustular’ denildi. Bir sürü terbiyesizlik. Bunu kendi meslektaşlarınız yaptı. Yabancı yapmadı. Kendi meslektaşlarınız bu işi sulandırdı. Bizim gazetecilere ev verme yetkimiz yok. Biz sadece gazetecilerle TOKİ arasında iletişimi sağlamaya çalışıyorduk. Ama olay öyle bir noktaya geldi ki, ‘Vali gazetecilere daire verdi, gazetecilerde sustu’ denildi. Ben 24 saatimi bu kent için veriyorum. Niye ben gazeteciyi susturmak için daire vereyim. Böyle bir kepazelik olur mu? Arkadaşlar bu bitmiş değil. TOKİ ile gazeteciler bu çalışmayı yapabilir. Ancak şu anda Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti ile TOKİ arasında bir anlaşma olmadı” dedi.

 

Karaloğlu öte yandan, başvurusu formu ile birlikte Van İli ve Çevresinde Meydana Gelen Deprem Afeti Nedeniyle Afetzede Olup, Talep ve Taahhütname Veren Ancak Mahalli Hak Sahipliği İnceleme Komisyonunca Mülkiyet Belgesi İbraz Edemediği İçin Hak Sahibi Kabul Edilmeyenler ile Afet Esnasında Kiracı Durumunda Olan Vatandaşlara satılacak Konutlara İlişkin Usul ve Esasları da basın mensuplarıyla paylaştı. Valilikten yapılan açıklamaya göre şartlar şu şekilde belirlendi:

 

Amaç:

 

Madde-1- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığının 25/03/2013 tarih ve 2053 yazı ekindeki Başbakanlık Toplu Konut Başkanlığı ile T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı arasında imzalanan 22.03.2013 tarihli protokol gereğince Van İli ve Çevresinde meydana gelen afet nedeniyle afetzede olup, talep ve taahhütname veren ancak mahalli hak sahipliği inceleme komisyonunca mülkiyet belgesi ibraz edemediği için hak sahibi kabul edilmeyenler ile Afet Esnasında Kiracı durumunda olan vatandaşlara TOKİ tarafında yapılan Afet Konutlarının satışına İlişkin Usul ve Esaslarının tespiti amacıyla hazırlanmıştır.

 

KAPSAM

 

Madde-2-Bu usul ve esaslar, 23 Ekim 2011 ve 09 Kasım 2011 tarihlerinde Van İli ve çevresinde meydana gelen deprem afeti esnasında Van Merkez, Erciş ile Edremit İlçelerinde fiilen oturan vatandaşları kapsar.

 

TANIMLAR

 

Madde-3-Bu usul ve esaslarda geçen;

a. TOKİ: Toplu Konut İdaresi Başkanlığı

b. AFAD: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı

c. Valilik: Van Valiliği

d. Müdürlük: Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü

e. Hak Sahipliği Komisyonu: Van Valiliği Mahalli Hak Sahipliği İnceleme

 

KOMİSYONU

 

f. Protokol: Başbakanlık Toplu Konut Başkanlığı ile T.C. Başbakanlık Afet ve

Acil Durum Yönetimi Başkanlığı arasında imzalanan 22.03.2013 tarihli artan konutların dağıtımına ilişkin olarak imzalanan protokol

g. ADKS: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ni ifade eder.

 

ŞARTLAR

 

Madde-4-Van İli ve Çevresinde meydana gelen deprem afeti nedeniyle afetzede olup, talep ve taahhütname veren ancak mahalli hak sahipliği inceleme komisyonunca mülkiyet belgesi ibraz edemediği için hak sahibi kabul edilmeyenler ile kiracı durumunda olan vatandaşlara TOKİ tarafında yapılan afet konutlarının müracaatlarına ilişkin şartlar şunlardır: Konutların dağıtım çalışmalarında 21 Ekim 2011 tarihli ADKS esas alınacaktır.

 

MÜLKİYET SORUNU OLAN VATANDAŞLARA KONUT SATIŞ ŞARTLARI

 

1- 23 Ekim 2011 ve 09 Kasım 2011 tarihlerinde Van İli ve çevresinde meydana gelen deprem afeti nedeniyle afetzede olup, talep ve taahhütname veren ancak mahalli hak sahipliği inceleme komisyonunca her ne sebeple olursa olsun mülkiyet belgesi ibraz edemediği için hak sahibi kabul edilmemiş olması,

 

2-Van İl sınırları içerisinde kendisine ve eşine ait konutun olmadığının dair Tapu Sicil Müdürlüğünden ve ilgili Belediye Başkanlığından alınacak belge ile kanıtlanması,

 

3.İnceleme komisyonu hak sahipliği süreci içerisinde mahalli hak sahipliği inceleme komisyonuna başvurmuş ancak mülkiyet sorunu nedeniyle hak sahibi olamayan vatandaşların evraklarını ve başvurularını inceler. Gerek gördüğünde başka evrak isteyebilir. İlgili istenilen belgeleri ibraz etmek zorundadır.

 

4.Deprem afeti nedeniyle kendisinin veya eşinin ağır ve orta hasardan hak sahibi olmaması,

 

AFET ESNASINDA KİRACI DURUMUNDA OLAN VATANDAŞLARIN MÜRACAAT ŞARTLARI:

 

1-23 Ekim 2011 ve 09 Kasım 2011 tarihlerinde Van İli ve çevresinde meydana gelen deprem afeti sırasında Van İli Merkez, Erciş ve Edremit ilçelerinde ikamet ettiğini Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden alınacak belge ile belgelendirmesi,

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile belgelendiremediği takdirde Van İl Merkezi, Erciş ve Edremit İlçe merkezlerinde ikamet ettiğini kanıtlamak üzere;

a. Afet öncesi tarihe ait noter onaylı kira sözleşmesi.

b. Kiracısı olduğu konutun kira bedelini yatırdığına dair banka dekontu (dekont afet öncesi tarihe ait olmalı ve dekontta ödemenin kira karşılığı olduğu açıkça belirtilmiş olmalıdır)

c. Afet tarihi itibariyle müracaatçının adına düzenlenmiş oturduğu konuta ait elektrik, su, telefon veya doğalgaz faturası.

d. Afet tarihi itibariyle evli veya dul olması,

 

2-Türkiye’nin herhangi bir ilinde kendisi veya eşi adına konutun olmaması.

3. Türkiye'de belediye sınırları içerisinde kendisine ait arazi tarla arsa v.b. taşınmazı olmaması

4-Bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerine ait konutta oturanlar kiracı olarak değerlendirilmeyecektir.

5.Müracaatçı gayri menkul tespiti ile ilgili belgeleri Tapu Sicil Müdürlükleri ile ilgili Belediyeden temin edecektir.

 

MÜRACAAT VE TAHSİS

 

Madde-5-

 

a. Müracaatçılardan Van Merkez ve Edremit ilçesinde oturanlar Van Merkez ve Edremit'te yapılan konutlara, Erciş'te oturanlar ise Erciş İlçe Merkezinde yapılan konutlara müracaat etmiş sayılır.

 

b. Van ve Edremit İlçesindeki konutlar için başvurular İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Van merkez de, Erciş İlçesindeki konutlar için ise başvurular Erciş Kaymakamlığınca Erciş İlçesinde kabul edilecektir.

 

c. Mülkiyet sorunu olan vatandaşlara verilecek konutların sayısı Valilikçe belirlenecek ve noter huzurunda kurası çekilecektir.

 

d. Kiracı durumunda olan vatandaşlara verilecek konutların sayısı Valilikçe belirlenecek ve noter huzurunda kurası çekilecektir. Müracaatçı sayısının konut sayısından fazla olması durumunda kura dolu boş esasına göre çekilecektir.

 

e. Kura çekilişinden sonra konut satın almaya hak kazanan vatandaşlar için borçlandırma işlemi yapılacaktır.

 

f. Bu Usul ve Esasların yayımlanması tarihinden itibaren Valilik tarafından komisyonlar kurulacak ve çalışma takvimi ilan edilecektir.

 

YETKİ VE SORUMLULUK

 

Madde-6-Bu konutlar ile ilgi alınacak müracaat, kura çekimi ve diğer işlemlerin yürütülmesinden Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkili ve sorumludur.

 

TEREDDÜTLERİN GİDERİLMESİ

 

Madde- 7- Bu Usul ve Esasların uygulamasında çıkabilecek tereddütleri gidermeye Van Valiliği yetkilidir.

 

YÜRÜRLÜK

 

Madde -8-Bu usul ve esaslar onay tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

 

Orhan AŞAN-Şehrivan