BASTONLAR REVAÇTA

Van'da kurulan Çoban Pazarı, baharın yüzünü göstermesiyle birlikte hareketlendi. Pazarda sürü sahipleri, çobanlarla sıkı bir pazarlığa tutuşurken, esnaflar da pazara uygun malzemeler satıp bu pazarlığa ortaklık ediyor.

VAN 29.04.2015 09:20:04 0
BASTONLAR REVAÇTA
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van'da sadece siyaset konuşulmuyor, ya da sadece seçim büroları açılmıyor, halk da kendi sorunları doğrultusunda işler yapıp, pazarlar kurup, yaşamını kaldığı yerden sürdürmeye devam ediyor. Bunlardan biri de sürü sahipleri.

Çatışmaların durmasıyla birlikte kırsal alanda son birkaç yıldır yeniden toparlanan hayvancılık sürülerin oluşmasına yol açtı. Daha önceleri bölgede gözde mesleklerden biri olan, çatışmalarla birlikte yok olan çobanlık mesleği de bu sayede yeniden değer görmeye başladı.

ÇOBAN PAZARI VAR

Çobanlar için bu nedenle Van'da bir de Çoban Pazarı kuruldu. Son birkaç yıldır her bahar hareketli anlar yaşayan Pazar İpekyolu ilçesinde Hacı Osman Camii yanında bulunuyor. Sabah saatlerinden itibaren cami önündeki alanda toplanan ve çeşitli ilçelerden gelen sürü sahipleri burada çobanlık yapmak isteyenlerle, ya da bir önceki çobanlarıyla pazarlığa oturuyor.

Çobanların aldığı para ise yaz boyunca aylık 3 bin ile 6 bin TL arasında değişiyor. Çobanlar sürünün sayısına göre para alıyor. Bazı çobanlar tüm giderleri üstlenirken, bazılarının da sürü sahibi karşılıyor.

ÇOBANLAR MEMNUN

Kerem Güzel isimli çoban, bu işi 13 yıldır yaptığını söyledi. İlk yıllarda zorluk yaşadığını ancak giderek alıştığını belirten Güzel, "Daha önceleri korku vardı, operasyondur, çatışmadır, kurttur, ayıdır, ama şimdi öyle bir şey yok. İlkbaharda ve kışa doğru havadan dolayı biraz zorluk çekiyoruz, yırtıcı hayvanlar için de silahlarımız ve köpeklerimiz var. Fazla sıkıntı yaşamıyoruz." diye konuştu.

Süleyman Kayabaş isimli çoban da aldığı ücretten yakındı. Nüfusu kalabalık olduğu için aldığı paranın kendisine yetmediğini belirten Kayabaş, şunları söyledi:

"Bize verilen para fazla gibi gözüküyor, ama biz hem çok zahmet çekiyoruz, hem de zaten başka da bir gelirimiz yok. Evimde 9 nüfusum var, geçimim bu parayladır. Çobanlıktan aldığım parayla hem yazı, hem de tüm bir kışı geçirmek zorundayım, ta ki gelecek seneye kadar."

ESNAF DA MEMNUN

Pazarın yakınlarında bulunan esnaf da durumdan memnun. Pazarda oluşan kalabalık sayesinde dükkanlarda alışveriş yapanların sayısı daha da artarken, lokantacılar ve kahvehaneler de müşterilerle doluyor.

Bazı işyerleri de çoban pazarına uygun malzemeler satıyor.

BASTONLAR REVAÇTA

Pazarın hemen yanında bir siyasi partinin seçim bürosu da bulunuyor. Bazı esnafların hem bu siyasi partiye özgü renkleri bulundurması hem de pazara uygun malzeme satması ilginç görüntülere sahne oluyor.

İşyerlerinde söz konusu partiye özgü renkler ile çobanlar için gerekli olan bastonlar bir arada bulunuyor. 
Mehmet Ali Gezer isimli esnaf, bastonları 5 ila 30 TL arasında sattığını söyledi. Gezer, "30 TL'lik baston evet pahalı ama senelerce kullanabilecek sağlamlıktadır. Bu ağaç türü güneşte kaldıkça daha da kırılmaz hale geliyor" dedi.
Gezer, bastonların yanı sıra çoban pazarının etrafındaki esnafların orak, çekiş, testere, bilek taşı, semer, lastik ayakkabı gibi malzemeleri de bulundurduğunu ve en çok bu malzemelerin satıldığını kaydetti.

Bir esnaf da zabıtanın iyi niyet gösterisinde bulunduğunu ve dışarıda baston satışına izin verdiğini de ifade etti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı