Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistem mi?

Bizler Van Gölü TV ekibi olarak mikrofonlarımızı Van halkına uzattık işte cevaplar…

VAN 4.09.2021 18:26:34 0
Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistem mi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV

Türkiye 16 Nisan 2017 referandumuyla kabul edilen ve 9 Temmuz 2018 tarihinde cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi ne geçiş yaptı.  16 Nisan 2017 tarihinde yapılan, Türk tipi başkanlık sistemine geçişi öngören referandumda yüzde 52 oranında evet oyu almış ve bir sonraki genel seçimlerde başkanlık sistemine geçiş kesinleşmişti. Parlamenter sistem ise yürütme organının yasama organının denetiminde olduğu demokratik bir yönetim sistemidir. Parlamenter sistemde devlet başkanı genellikle hükûmet başkanından başka bir kişidir. Bizler Van Gölü TV ekibi olarak mikrofonlarımızı Van halkına uzattık işte cevaplar…

  • Ben sadece özgürlük ve hoşluk istiyorum.
  • Parlamenter istemi istiyorum çünkü milletin tüm sıkıntıların en iyi şekilde anlayan ve çözüme kavuşturacak olan sistemdir.
  • Parlamenter sistem, çünkü güçler ayrılığını istiyorum. Yasama, yürütme, yargı ayrı ayrı olsun ki güçler ayrılığı olsun, Tek kişinin kararının geçerli olduğu bir yerde ben hakkımı arıyacağımı düşünmüyorum.
  • Başkanlık sistemi diyorum. Çoğunluğu beklemeden kendi kararlarını hemen verebiliyorsun ama parlamenter sistemde birçok kişiden olay almak gerekiyor.
  • Parlamenter sistem de halk daha rahat eder. Daha özgürlükçü olur.
  • Parlamenter sistem, çünkü bu ülkeyi tek kişi yönetemez.

 

Kaynak: Van Gölü TV