Başkan Türkmenoğlu: Yenigün döneminde büyük işler yapıldı

Ak Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Edremit Belediyesi'nin üç yıllık hizmetlerinin anlatıldığı programda yaptığı konuşmada, 2004-2009 yılları arasında Ak Partili Belediye Başkanı Burhan Yenigün döneminde yapılan çal?

VAN 26.05.2022 10:41:55 0
Başkan Türkmenoğlu: Yenigün döneminde büyük işler yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın bir dönemler kalenin güneyinde 'Eskişehir' olarak adlandırılan bölgede yer aldığını söyleyen Ak Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, ancak sonraki süreçte bulunduğu mevcut bölgeye taşındığını, deprem sonrası ise yeni konutların dağlık bölgelere yapılması sonucu şehrin tümüyle büyüdüğünü belirtti.

"YENİ BİR VAN İNŞA EDİLİYOR"

Depremin ardından TOKİ konutlarının, Erek Dağı, Toprakkale ve Edremit'teki depreme dayanıklı bölgelere inşa edildiğini belirten Türkmenoğlu, "Edremit, Tuşba ve İpekyolu'nda yapılan konutların ardından, yay şeklinde bir de çevre yolu inşa ediliyor. Amacımız 2023 yılı itibariyle yeni bir Van şehri inşa etmek. 50 metre genişliğinde, 4'er şeritli gidiş dönüş yolu bulunan çevre yolu ile birlikte bu kent çok daha modern ve yaşanılır bir hal alacak. 2014 yılında Van, büyükşehir statüsüne alındıktan sonra, biliyorsunuz üç merkez ilçe oldu. Van'ın yüzde kırkının nüfusu bu üç merkez ilçede bulunuyor. O yüzden bu üç ilçenin de gelişme ve güzelleşme düzeyinin eşit seviyede olması lazım" dedi.

"2014'TE YENİ BİR SİSTEM DEVREYE GİRDİ"

2014 Yerel Yönetimler Kanunu ile birlikte Büyükşehir Belediyelerine önemli yetkilerin verildiğini dile getiren Türkmenoğlu, "Büyükşehir, kaynağın bütününü yönetmeye başladı. İl Özel İdareleri, büyükşehir bünyesine girdi. Alt yapı ve üst yapı işleri büyükşehir belediyesine devredildi. Son yıllardaki belediyelerin akıllı şehirler belediyeciliği ile uğraştığını görüyoruz. Ama maalesef bizim bu şehirde uzun süre alt yapı ve üst yapı konusunda istenen adımlar atılmadı. Ak Parti iktidarı dönemindeki belediyelere bakalım. Gaziantep, Konya, Kayseri gibi belediyeler, AK Parti çatısı altında çok büyük işlere imza attılar. Bakın ülkemizde bin 380 belediye var. 780 belediye AK Parti belediyesidir. Başka ülkelerde farklı sayıda belediye var. Almanya'da 36 bin belediye varken, İngiltere'de ise sadece 316 belediye var. Her ülke ve şehrin farklı yapısı ve programı var" diye konuştu.

"BURHAN YENİGÜN DÖNEMİNDE, ÇOK ÖNEMLİ HİZMETLER GERÇEKLEŞTİ"

2004 ile 2009 yılları arasında Ak Parti'li Belediye Başkanı Burhan Yenigün döneminde Van henüz küçük bir şehir iken çok önemli hizmetlerin gerçekleştiğini vurgulayan Türkmenoğlu, "Bakın değerli davetliler, 2004-2009 yılları arasında Burhan Yenigün döneminde, bu şehirde çok ama çok önemli hizmetler yapıldı. Bunları hatırlamakta fayda vardır. 80 yılda birikmiş toplam su şebekesinin ağı, 280 kilometreydi. Biz dört yılda, 255 kilometre şebeke ağı döşedik. 45 kilometre kollektör hattı döşedik. Siz bugüne dek yağmurda, fırtınada, Cumhuriyet Caddesi'nde sel olduğunu gördünüz mü? Alt yapının tümü o dönem yapıldı. Bakın 310 bin fidan dikildi. 2 milyon çiçek ekildi. Bu şehirde o dönemi hatırlayanlar iyi bilir. Van'ın her bölgesi üç tekerlekli araçlarla doluydu. Şehrin her tarafını seyyar satıcılar adeta işgal etmişti. 6 bin seyyar satıcımızı esnaf yaptık. Semt pazarları oluşturduk ve o arkadaşlarımız şu an esnaflık yapıyor. Her köşede büfeler vardı. 450 adet büfeyi kaldırdık. 25 bin tabelayı kaldırarak, görüntü kirliliğine son verdik. O dönem 270 milyon TL yatırım yaptık. O gün 100 milyon TL borç var diye, belediyeyi yerden yere vurdu bazı kesimler. Sırf ideoloji uğruna. Ama bugün şöyle bir bakıyoruz, kurumun sadece elektrik borçları milyonları geçiyor. Biz duyarlı bir toplum istiyoruz. Şehri en iyi noktaya getirmek için çabalamak lazım. Van'da AK Parti'nin bugün 7 belediyesi bulunuyor. Hepsi de güzel çalışmalar yapıyor. İnşallah bu çalışmalar devam edecek" ifadelerini kullandı.

"EDREMİT'TE YAT LİMANI KAZANDIRDIK"

Edremit ilçesindeki yat limanı projesinin nasıl hayata geçirildiğini de dile getiren Kayhan Türkmenoğlu, "Edremit'in en güzel görüntülerinden biri yat limanıdır. O limanın yapılması için büyük gayretler gösterdik. Ben o zaman milletvekiliydim. Bu projeyi birebir takip ettim. O günkü bürokrat, yat limanının başka bir bölgeye yapılmasını istedi. Maliyeti daha düşük olur diye. Ama biz buna karşı çıktık. Marmaris'te, Alanya'da, Bodrum veya başka turistik şehirlerde sahilde en güzel yerlerde yat limanı yapılıyorsa, Edremit'te de burada yapılması için gayret gösterdik ve elhamdülillah bunu başardık" dedi.

HDP-BDP'li belediyelerin LGBT derneklerine para aktardığını da hatırlatan Türkmenoğlu, "Bakın geçmişteki belediye, bizlerle zerre bağı olmayan LGBT derneklerine para aktardılar. Bunun hesabını kim sordu? Arkadaşlar işte bunun hesabını sormak lazım. Parayı doğru yerlere aktarmak lazım" ifadelerini kullandı.

Van'ın seksen yıllık tarihine bakıldığında, sadece birkaç belediye başkanının hatırlandığını belirten Türkmenoğlu, bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmalarla, hizmet yapanların hatırlanmasına vesile olacağını sözlerine ekledi.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş