Başkan Kaya'dan, TOKİ yönetimine eleştiri...

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü, 2015 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Büyükşehir Eş Başkanı Bekir Kaya, TOKİ konutları ile ilgili çarpıcı eleştirilerde bulunarak, TOKİ konutlarının su sorunu

VAN 19.11.2015 16:59:31 0
Başkan Kaya
Tarih: 01.01.0001 00:00
   Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü, 2015 yılı Olağan Genel Kurul toplantısı VATSO toplantı salonunda yapıldı.


Genel Kurul toplantısına Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya- Hatice Çoban, İlçe Belediye Eş Başkanları, Büyükşehir Meclis üyeleri, VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu ve VASKİ Daire başkanları katıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya'nın başkanlığını yaptığı Genel Kurul toplantısında VASKİ Genel Müdürlüğünün 2016 yılı performans programı ve 2016 yılı yatırım programları karara bağlandı.


Açılış ve yoklamanın ardından tartışılan Performans programında 2015 yılı yapılanlar 2016 yılında yapılması düşünülenleri aktaran VASKİ İdaresi Daire Başkanları, meclise katılım sağlayan belediye eş başkanları ile Meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı.


Özköseoğlu: Bütün ilçelerde arıtma tesisi olacak
Her ilçede arıtma tesisinin olacağını belirten VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu İskele Arıtma Tesisinin 2 büyük deprem gördüğünü artık işlevini yitirdiğini belirterek, Bakanlık ve Avrupa birliği delegasyonu ile yaptığımız görüşmeler neticesinde 3 yıl sürecek yeni bir arıtma tesisi ve depremde ciddi zararlar görmüş ana kolektör hatlarda yenilenecek. İhale aşamasına gelen bu proje 2017 yılında İskelede kurulacak yeni atırma tesiyle birlikte Van Gölüne ve bölgeye cevap verecek şekilde temelini atmış olacağız. 2016-2017 yılı içerisinde bütün ilçelerimizde ileri biyolojik arıtma tesisleri kurulmaya başlanacak" açıklamasında bulundu.

Yıldız : Köyler yıllarca ihmal edildi
Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız," kanalizasyon ve yüzeysel sular için Özel İdare zamanında halen hiç bir şey yapılmadığını ifade ederek, "92 yıldan bu yana içme suyu hizmeti götürülmeye çalışılan köylerimizde bu köy muhtarlarımızla yaptığımız görüşmelerde doğru dürüst bu hizmeti veremeyen bir sistemle karşı karşıyayız. VASKİ'nin gerek Gürpınar'da gerek diğer ilçelerde yaptığı çalışmalar takdire şayandır" şeklinde konuştu.

Yıldız ''ileriki zamanlarda göreceğiz ki bu yeni stratejik plan ve performans programları da gösterecek ki İlçe belediyelerin de katkılarıyla çok işi başarmış olacaktır. VASKİ takdir edilecek çalışmalar yapıyor, performans programının hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Çalışmaların koordineli yürütülmesini isteyen Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, de Kalecik TOKİ konutlarında yaşanan su sorununu dile getirdi.


Kaya: TOKİ'ler yerel yönetimleri dikkate almıyor
Daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, TOKİ'lerin sorunlarına değinerek "Gerek TOKİ'de yaşayan vatandaşlar, gerek bizler TOKİ'lerin mağdurlarıyız. TOKİ, yerel yönetimleri dikkate almadan çalışmalarını yürüten bir yapı. Kentin en güzel en değerli yerini alır kendine göre dizayn eder yapar ama hiç bir yerel yönetimi dikkate almaz. Hiç bir sorumluluğumuz olmamasına rağmen bunun ceremesini de belediyeler çeker, su verme gibi sorunumuz ve sorumluluğumuz yok ama vatandaş bizim vatandaşımız. Bu işlerin parasını müteahhit ve TOKİ fazlasıyla almıştır"  diyerek yaşanan gerçekleri ortaya koydu. Bu arada yaşanan süreçleri de anlatan Kaya, bu sorunları tamamen bitirmek için  geçtiğimiz yıl Valilik, TOKİ, AFAD ve VASKİ'nin içerisinde yer aldığı toplantılar yapıldı ama halen o ihaleler yapılmadı. Karşılıklı imzalar atıldı ama halen bitirilmiş değil. Haliyle vatandaş da sorunu Belediyelerden, VASKİ'den bilmektedir. Bu sorunla gelen şikayetlerde göstereceğimiz adres belliyken kırmamak adına yardımcı oluyoruz. Bunu yaparken de haksızlık da yapıyoruz. Çünkü başka yerin suyunu alıp buraya veriyoruz, diğer tarafta da mağduriyetler, haksızlıklar söz konusu" ifadelerini kullandı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi