Başkale'nin mahkûm araçları çürüyor

Van'ın Başkale İlçesi'nde kaçakçılık olaylarında kullanılan ve yakalanan yüzlerce araç çürümeye terk edilmiş ve hurdalığı andırıyor.

VAN 8.07.2015 14:44:33 0
Başkale
Tarih: 01.01.0001 00:00
Başkale'de yıllardır sigara, akaryakıt, uyuşturucu gibi nedenlerle el konulan araçlar otoparklarda dağ olmaya devam ederken milli servet heba olmaya devam ediyor.
Başkale İlçesi'nde İcralık veya vergi bandrol borcu trafik borçları çok olan araçların bırakıldığı yer eski köy hizmetleri arkasında bulunan bir alanda sahipsiz yüzlerce otomobil, kamyon adeta çürümeye terk edildi. . Milli servetin göz göre göre yok olması ise tepkilere neden oluyor.
 Terk edilmiş görüntüdeki bu araçlar ne sahiplerinin işine yarıyor, ne de devletin.
Mahalle sakinlerinden ve Başkale ziraat odası genel sekreteri Hadi Keçeci yaptığı açıklamada, "Yetkililer bu duruma bir çözüm üretmeli ve milli servetimiz olan bu araçlar ekonomiye kazandırılmalı Bu araçlar bir milli servettir ve bu milli servet yok olmaya yüz tutmuş durumdadır. Ya affedilsin ya da satılsın. Bu araçların biran önce trafiğe çıkartılması gerekmektedir. Bu araçların bu şekilde yok olması istihdamı çökerttiği gibi vatandaşların da mağdur olmasına neden olmaktadır. Yıllarca süren mahkemelerle bir türlü satılamayan araçlar, hurdaya dönmüş ve trafiğe çıkamaz hale gelmiştir. Çocukların içlerine girerek lazım ve gerekli söktükleri parçaları da hurdacılara satarak Yüzlerce araç buraya sağlam geldi fakat şu anda hiçbir araç yürüyecek durumda değil park alanlarında çürümüş ve milli servet heba olmuştur. Tabii uzun yıllar kullanılmayan ve bakımı yapılmayan araçlar hurdaya dönüyor. Hal böyle olunca gözlerimizin önünde milli bir servet yok oluyor. Milli servetin ülke ekonomisine tekrar faydalı hale gelmesi yönünde çalışmaların yapılması gerekiyor diyen Keçeci  Ele geçirilen araçların prosedürü çok ağır ilerlemektedir. Bunu biran önce çözmeli ve ülke ekonomisine kazandırmalıyız" dedi.
Konu ile alakalı açıklamada bulunan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, "Araçlar otoparklara teslim ediliyor ve vergisi devam ediyor. Bandrolleri cezaya giriyor. Bazı araçlar çok ciddi para etmezken vatandaşa dünya kadar vergi borcu çıkıyor. Tüm araçlara el koymak yerine ceza kesilmesi bize göre daha doğru. Uyuşturucu gibi ağır suçlardan yakalananlar hariç diğerleri en azından kasko bedeli ne ise bu bedel üzerinden vatandaşa ceza yazılıp tekrar teslim edilsin istedik. Ancak sonuç alamadık. Araçlar korumasız bir şekilde bu parklarda çürümeye terk edilmemeli. Şu anda on yıllık araçlar bile var. Milli serveti heba ediyoruz." İfadelerini kullandı.
Otoparkların araç mezarlığına dönüştüğünü vurgulayan Tuğrul son olarak şunları kaydetti: "Aracını almak isteyen bir vatandaşın mahkemesi uzun yıllar sürüyor. Daha sonra mahkemeyi kazansa bile aracını almaya geldiğinde çürümüş vaziyette buluyor. Ayrıca otopark parası aracının değerinden bile fazla tutuyor. İlgililere sesimizi duyuramıyoruz. Yıllardır feryat ediyoruz ve çağrıda bulunuyoruz. Maalesef şimdiye kadar bir çözüm getirilmedi bu duruma. Sesimizi duyan, dinleyen hiç kimse yok. Hâlâ da bu tür yakalamalar devam ediyor ve araçlar depolara teslim ediliyor. Ulaştırma Bakanlığı'na, Gümrük Bakanlığı'na defalarca yazı yazdık. 'En kısa zamanda çözeceğiz.' diyorlar ama şimdiye kadar yaptıkları bir şey yok.
Bölge: Zafer Tayfur