Başkalede'deki Örenkale Medreseleri ve Kümbetleri Kurtarılmayı Bekliyor

Van'ın Başkale ilçesinin Örenkale köyündeki tarihi medreseler ve kümbetler onarılmayı beklerken, bölgede yaşayan vatandaşlar, eserlerin define avcılarının tahribine ve tabii şartlar yüzünden tamamen yok olmasına izin verilmemesini istiy

VAN 5.10.2012 21:21:54 0
Başkalede
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'ın Başkale ilçesinin Örenkale köyündeki tarihi medreseler ve kümbetler onarılmayı beklerken, bölgede yaşayan vatandaşlar, eserlerin define avcılarının tahribine ve tabii şartlar yüzünden tamamen yok olmasına izin verilmemesini istiyor.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Örenkale köyünde bulunan ve 1653 yılında Hüsrev Paşa tarafından inşa edildiği belirtilen tarihi eserler, bakımsızlık yüzünden her geçen biraz daha yok oluyor.

İki katlı 14 hücreli olarak inşa edilen medresenin, dönemin önemli ilim merkezlerinden biri olarak bilindiğini anlatan vatandaşlar, bir kısmı halen sağlam olan tarihi eserlerin restore edilmesi durumunda turizme kazandırılabileceğini belirttiler.

Köylüler “Osmanlı'nın yaklaşık 4 asır önce inşa ettiği medrese ve kümbetler restore edilse hem bu değerli eserler kurtarılacak, hem de turizm açısından bize güzel bir gelir kapısı oluşturacaktır. Bu tarihi güzelliklerin çürümeye terk edilmesini önlemek için yetkilerin bu konuda duyarlı olmalarını, medresenin ve Hüsrev Paşa'nın içinde yattığına inanılan kümbet ve ona ait caminin restore edilmesini istiyoruz. Köyümüze her sene bu medrese ve kaleyi görmek için turistler geliyor. Fakat, define avcıları, kar yağışı, yağmur gibi doğa olayları nedeniyle her geçen gün tahribatın arttığı yapılar birkaç yıl içinde yok olup gidecektir" dediler.
Haber Kaynağı: İHA