Başkale'de tarım arazileri işlenemiyor

Van'ın Başkale ilçesinde tarım arazileri maddi sıkıntılar ve altyapı çalışmalarının yetersiz olmasından kaynaklı işlenemiyor.

VAN 5.04.2015 17:07:37 0
Başkale
Tarih: 01.01.0001 00:00
           Bölge: Zafer Tayfur
                  Başkale geçimini tarım ve hayvancılık gibi çalışmalardan sağlayan vatandaşlar işsizlik ve göç politikalarına maruz kalan vatandaşlar uzun yıllar tarım ve hayvancılıktan uzak kaldı. Özellikle son yıllarda tarım ve hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlar yüksek yakıt ve sulama kanallarının olmamasından kaynaklı tarım arazilerini işleyemiyor. 

               İlçede mevcut tarım ve hayvancılık sorunlarına ilişkin çözüm olmaya çalıştıklarını dile getiren Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan, Başkale'nin 420 bin dönüm sulu ve kuru tarım arazisine sahip olduğunu belirtti. 

              Arazi bakımından Başkale'nin Van'ın en büyük 2'nci ilçesi olduğunu belirten Aşkan, ilçede vatandaşların yıllardır tarım hayvancılıkla geçimlerini sağladıklarını söyledi. 90'lı yıllarda köylerin boşaltılarak yayların yasaklandıktan sonra ilçede tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiği hatırlatmasında bulunan Aşkan, ilçede göç etmeyen vatandaşlar günü birlik işlerle yaşama tutunmaya çalıştığını belirtti.

      Çiftçilerin üretime dahil edecek projeler geliştirilmeli
         İlçede 2005 yılında Ziraat Odası kurulduktan sonra tarımda epey bir mesafe kat ettiklerini dile getiren Aşkan, "Tarım ve hayvancılıkta bir türlü istediğimiz seviyeye gelemiyoruz. Bunun da nedeni çiftçilerimizin yoksulluk sınırının altında yaşamaları. Herhangi bir gelir kaynaklarının olmaması ve akaryakıtın pahalı olması" dedi. İlçede sulama kanallarının yok denecek kadar az olduğunun altını çizen Aşkan, kimi köylerde sulama kanallarının hala Ermeniler tarafından yapılan kanallar olduğu ve işlevsel durumunu kaybettiğini belirtti. Tarım alanlarının aktif hale getirilmesi için DSİ ve Büyükşehir Belediyesi tarafından sulama kanalları ve göletlerin yapılması gerektiğini ifade eden Aşkan, çiftçilerin üretime dahil edilebilinmesi için tarıma teşvik edici projelerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

         İlçede 7 bin aile göç etti
          İklim şartlarından dolayı ilçede yılda bir kez ürün alına bilindiğini belirten Aşkan, "Bu nedenler göz önüne alınınca istenilen verim elde edilmiyor. 136 mahallemize yeterli düzeyde cevap olamıyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü'nde personel sayısının az olması, Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekimliği ve Zooteknik yeterli düzeyde olmadığı için halkımıza cevap olamıyoruz. Yeterli eğitimi alıp veremiyoruz" diye konuştu. 

               2014 Haziran ayından bu yana köy köy dolaşıp köylüleri tarıma yöneltmek için seminerler verdiklerini dile getiren Aşkan, Ziraat Odası olarak imkanlarının kısıtlı olmasından kaynaklı halka yeteri kadar destek olamadıklarını dile getirdi.

                 2011 ile 2014 yılları arasında geçimlerini sağlayamayan 7 bin ailenin ilçeden göç ettiğine dikkat çeken Aşkan, tarım alanlarının kullanılabilir hale getirilmesi ve çiftçiye destek sunulması durumunda göçlerin önüne geçile bilineceğini aksi takdirde yaşanan göç dalgasının önüne geçilemeyeceğinin altını çizdi.