Başbakan'a 2 Kritik Soru

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Başbakan'dan Akçakale ile ilgili detaylı bilgi istedi.

VAN 6.10.2012 15:52:42 0
Başbakan
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Akçakale'de patlayan askeri mühimmata ilişkin detaylı bilgi istedi.

Tbmm Başkanlığı'na Başbakan Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Tuğluk, "5 yurttaşın hayatını yitirdiği üzücü olay sonrasında kamuoyu iki kritik sorunun yanıtını şiddetle merak etmektedir" diyerek şöyle devam etti:

"Akçakale'de patlayan askeri mühimmatın türüne ilişkin elinizde net bir bilgi var mıdır? Saldırı top mermisiyle mi, Suriyeli muhaliflerin ve Özgür Suriye Ordusu'nun da sahip olduğu bilinen havan mermisiyle mi gerçekleştirilmiştir? Akçakale'ye yönelik söz konusu saldırı kim tarafından yapılmıştır?

Saldırının Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri tarafından yapıldığına dair elinizde şüpheye mahal bırakmayacak kesinlikte kanıt var mıdır? Çeşitli basın yayın organlarında da yer aldığı gibi elinizde saldırının kim tarafından gerçekleştirildiğini tespit eden radar kayıtları mevcut mudur? Varsa bunu kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?"

Saldırının Suriyeli silahlı muhalif gruplar tarafından yapıldığı kesinleşirse, hükümetin nasıl bir tutum alacağını da soran Tuğluk, "Uluslararası hukukun teamülleri gereğince egemen Suriye Arap Cumhuriyeti toprakları tarafından gerçekleştirildiği kesin olan saldırıda kim tarafından yapıldığına aldırış etmeksizin, saldırıdan yine Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'ni mi sorumlu tutacaksınız? Akçakale'de meydana gelen üzücü olay sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından angajman kurallarınca gerçekleştirilen karşı saldırı hangi hedeflere yapılmıştır? Elinizde bu karşı saldırı neticesinde kaç kişinin yaşamını yitirdiğine dair bir bilgi mevcut mudur?" dedi.