Barzani Sky News televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye'deki çözüm süreci sonuca ulaşıncaya kadar Abdullah Öcalan’dan sürece destek vermeye devam etmesini istedi.

Barzani, çözüm süreci başarıya yaklaştıkça Öcalan’ın İmralı Cezaevi'nden çıkma ihtimalinin de artacağını ifade ederken, "Bu da benim arzu ettiğim bir şey. Öcalan’ı özgürleştirmek elimde olsa, bir an bile tereddüt etmezdim" dedi.

PYD'ye tepki

Suriye’deki iç savaş ve ülkedeki Kürtlerin durumunu da değerlendiren Barzani, bölgede özerklik ilan eden PYD yönetimini eleştirdi.

Barzani, “Rojava’da bir güç, rejim ile işbirliği içerisinde silah zoruyla bölgeye el koymuştur. Şimdiki durum dönemsel bir fırsattır ve nedenleri ortadan kalktığında bu da ortadan kalkacaktır. Eğer bu güç ve rejim arasında Kürtlerin özerkliği ile ilgili bir anlaşmaya varılmışsa bu iyi bir adımdır. Ama benim bildiğim hiçbir anlaşma yoktur” ifadelerini kullandı.

Yeni hükümet çalışmaları

Barzani, kuruluş çalışmaları devam eden Bölgesel Kürt Hükümeti’ne ilişkin değerlendirme de yaptı.

Bölgedeki bütün siyasi parti ve kesimlerin yeni kurulacak hükümette yer almasını istediklerini belirten Barzani, böylece özellikle yolsuzluğa karşı birlikte hareket edilebileceğini bildirdi. Barzani, bölgede giderek etkin güç haline gelen ‘Goran Hareketi’ne verilen bazı bakanlıkların Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne zarar vermeyeceğini sözlerine ekledi.

Barzani tüm gücü ve iktidarı zaptettiğine yönelik soru üzerine, "Halk beni seçimle başkanlık makamına getirdi. Ülkede siyasi boşluk oluşmaması şartı ile her an iktidarı bırakmaya hazırım" dedi. Mesut Barzani, Erbil ve Bağdat arasındaki sorunlara ilişkin bir soru üzerine Irak Başbakanı Nuri Maliki’den Irak Anayasası'na göre hareket etmesini ve anayasada öngörülen hükümleri yerine getirmesini istedi.

Kaynak: Sky News