BARIŞA BİR VESİLE

Aralarında Van'ın da yer aldığı 14 ilden giden ev eksenli çalışan kadınlar, Tekirdağ Süleyman Paşa Belediyesi tarafından düzenlenen 'Kiraz Festivali'ne katıldı.

VAN 18.06.2015 12:35:03 0
BARIŞA BİR VESİLE
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Tekirdağ Süleyman Paşa Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak yapılan "Uluslararası Kiraz Festivali'nin bu yıl 51'incisi düzenlendi.
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinin yanı sıra Yunanistan, Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Almanya'dan da katılımcı ve sanatçıların yer aldığı festivale, Türkiye Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Çözüm Ortakları Grubu'nun organizesi ile Van, Trabzon, Samsun, Ankara, İstanbul, Hatay, Adana, Diyarbakır, Urfa, Çanakkale, Dersim, Antalya, Kırşehir ve Muğla'dan ev eksenli çalışan kadınlar da ilk kez bir festivalde yer aldı. 
Üç gün süren festivalde stantlar kuruldu, folklor gösterileri yapıldı ve şiir, müzik gibi kültürel faaliyetler yürütüldü. Üç gün ardından da Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat'a katılımcılar tarafından plaket verildi. 

ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ
Festivalle ilgili gazetemize konuşan Türkiye Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Çözüm Ortakları Grubu üyesi ve Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, festivalin kendileri açısından oldukça verimli geçtiğini söyledi.
İlk gün atölye çalışması yaptıklarını belirten Gümüşhan, şu bilgileri verdi:
"İlk gün ev eksenli çalışan kadınlarla ilgili atölye çalışması yapıldı, bilgi ve deneyimler paylaşıldı. Sonraki günlerde stantlar açıldı. Yöresel ürünler sergilendi. Herkes yöresinden getirdiği oraya özgü değerleri sergiledi. Mesela kilim, gümüş, karabiber, diğer kuru gıdalar, takılar… Ve bu üç gün boyunca kadınlarımız iyi paralar kazandılar, kimisi 3-4 bin lira kazandı."

BAŞKANA ÖVGÜ
CHP'li Süleyman Paşa Belediyesinin DBP'li Bitlis Belediyesi ile kardeş belediye olduğuna da dikkat çeken Gümüşhan, şunları anlattı:
"Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat bizi çok iyi karşıladı. Belediye olarak zaten kadın çalışmalarına çok destek veriyorlar. Bize de o desteği sundular, konaklama ve yemek giderlerimizi karşıladıkları gibi bizi en iyi şekilde ağırladılar. Gerçekten örnek bir belediye. Bu belediyenin bütün belediyelere de örnek olması temennimizdir."

BARIŞA BİR VESİLE
Festival alanında her renkten insanın yer aldığını ve herkesin kendi kültürünü yansıtma imkanı bulduğunu ifade eden Gümüşhan, şöyle devam etti:
"Süleyman Paşa Belediyesinin bu örnek çalışması barışa da bir hizmetti. Çünkü alanda her renkten insan vardı. Her kesimden. Herkes kendi ilinin adını taşıyan pankartıyla, folkloruyla, şarkısı ve ezgisiyle katılmıştı. Bana göre barış sürecine çok anlamlı bir katkıydı yapılan."

BAŞKA FESTİVALLER
Bölgedeki belediyelerin de bu tür festivaller düzenlemesini beklediklerini aktaran Gümüşhan, şunları kaydetti:
"Biz istiyoruz ki bizim belediyelerimiz de bu tür festivaller düzenlesinler. Biz zaten Türkiye Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Çözüm Ortakları Grubu olarak Van Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere Diyarbakır ve diğer belediyelerimizle, valiliklerimizle ya da Ticaret Odalarıyla görüşerek bu kurumlarımızca düzenlenecek farklı festivallere de katılım sağlayacağız."
Gümüşhan, festivalin, Friedricht Ebert Stifting Derneği tarafından desteklendiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı