'Barış hemen şimdi'!

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Van'da Demokrasi Platformu öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirildi. İki Nisan kavşağından yapılan yürüyüş Fegiye Teyran Parkında yapılan basın açıklaması ile son buldu. Barış Platform

VAN 2.09.2015 11:56:44 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Van'da yürüyüş gerçekleştirildi. İki Nisan kavşağında, Van Barış Platformu öncülüğünde biraraya gelen halk Fegiye Teyran Parkına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Ardından burada toplanan halk "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganları attı.
HDP Van Milletvekilleri Selami Özyaşar ile Remzi Özgökçe'nin de katıldığı yürüyüş sonunda açıklamalarda bulunan Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Pala, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün tarihçesine ilişkin bilgiler verdikten sonra, barış taleplerini dile getirdi. 
Pala yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
"Türkiye'de barış gününü kutluyoruz diyebiliyor muyuz? ABD'nin zorlaması ile Ortadoğu'da bir savaş var. En çok kadınlar etkileniyor. Göçler ve büyük acılar yaşanıyor. Haziran seçimlerinde barışa dair bir umut vardı, ancak daha sonra bu süreç bozuldu. Önce Suruç'ta ardından birçok yerde ölüm olayları meydana geldi. Bu savaş bizim savaşımız değil. Bu savaş sürdükçe yıkımlar devam edecektir. Akan kan üzerinden iktidar hesapları yapanları bir kez daha lanetliyoruz. Kürt sorununda şiddet terk edilmelidir. Demokratik yollarla çözüm bulunmalıdır. Barışın birleştirici gücüne hepimizin ihtiyacı var."

ÖZGÖKÇE: BARIŞI SAĞLAYACAĞIZ
Pala'nın ardından söz alan HDP Van Milletvekili Remzi Özgökçe, barışın gerekliliğinden söz etti.
Özgökçe; "Hepimiz biliyoruz ki dünyada herşey ahenk içinde olmalı. Uyum içinde olan her yerde huzur vardır, mutluluk vardır. Fakat bugün bakıyoruz ki Türkiye'de özellikle de yaşam
sürdüğümüz bölgemizde savaş ortamı var. Savaş yıkımdır. Savaşta insanlar ölüyor, polis ölüyor, asker ölüyor, gerilla ölüyor. Bunun olmaması için en gerekli şey barıştır. İnşallah bizler bir araya gelerek bu barışı Türkiye'ye mutlaka getireceğiz. Savaş diyenlere karşı tek çabamız barıştır, bunu da başaracağız." ifadelerini kullandı.

ÖZYAŞAR: BUGÜN HERZAMANKİNDEN ÇOK BARIŞA İHTİYAÇ VAR
Özgökçe'den sonra son olarak HDP Van Milletvekili Selami Özyaşar açıklamalarda bulundu.
Özyaşar yaptığı konuşmada şunları söyledi; "Bugün toplumumuz çok zor günlerden geçmektedir.
Bugün her zamankinden dahaf fazla barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var. Bugün 90'ları ülkemize yaşatmak isteyenlere karşı daha çok saflarımızı sıklaştırmaya, beraber mücadele etmeye ihtiyacımız var. Bu savaşı kimse istemiyor. Emekçiler istemiyor, öğrenciler istemiyor, polis istemiyor, asker istemiyor. Yol yakınken bu barışı beraber inşa edelim. Bu barış ne kadar erken inşa edilirse o kadar insanımızın hayatını kurtarmış olacağız. 7 Haziran seçimleri sonrası Yalçın Akdoğan ne demişti; "Bu barışın ancak filmini yapabilirler", sonra benzeri şeyler söylemiştiler. Ardından utanmadan, sıkılmadan topluma diyorlar ki bu süreci HDP bozdu. Buradan sorarım onlara; Ağrı'da 15 askerin ölümünü isteyen, HDP'nin baraj altında kalmasını isteyen kimlerdi?
Parti binalarımıza bomba koyup provakasyon isteyenler kimlerdi? Halkın ortasında bomba patlatıp halkı galeyana getirip isyan çıkartmak isteyenler kimlerdi? 33 gencimiz şehit edildikten sonra tüm gücünü IŞİD'e karşı kullanması gereken hükümet bütün öfkesini 6 milyon oy almış HDP'ye karşı kullandı. Bugünden yarına bize mücadele etmek düşer. Mücadelemizi arttırarak barış çabalarımızı sürdüreceğiz. Bizler bu topraklarda Araplarla, Türklerle, Kürtlerle, Çerkezlerle bu kardeşlik hukukunu muhakkak inşa edeceğiz. Moralinizi bozmayın, moralinizi yüksek tutun.
Ayrıca önümüzde iki ay var. Seferberlik ruhuyla çalışacağız. Sizin teveccühünüzle inşallah HDP hedeflediği yüzde 20 oyu yakalayacaktır, bu ülkede iktidar olacaktır."
Konuşmaların ardından grup sessizce dağıldı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı