“BARIŞ BU ÜLKENİN YARARINADIR“

Bölgede yeniden başlayan çatışmalı süreç, bölge halkı ve iş dünyasında büyük bir kaygı yaratırken, turizme de büyük bir darbe vurdu. 'Çözüm süreci' ile beraber turizmi canlanan Van'da çatışmalı sürecin arttığı bugünlerde so

VAN 18.08.2015 09:52:10 0
“BARIŞ BU ÜLKENİN YARARINADIR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Bölgede artan çatışmalı süreç iş dünyasını ve halkı kaygılandırırken turizm de büyük ölçüde etkilendi. Van'a gelmeyi planlayan turistlerin çok büyük bir bölümünün rezervasyonlarını iptal ettiği bildirilirken, dünya basınında da yer alan çatışmalı süreç turizmcileri endişelendirdi. Tur operatörleri vasıtasıyla bölge gezisine de gelen turistlerin bu gelişlerini de ileriki bir tarihe ertelediği öğrenildi. Çatışmalı süreç nedeniyle Van'ın ekonomisinin olumsuz etkilendiğini, bunun yanı sıra insanların kaygılı olduğunu belirten Van TSO Başkanı Necdet Takva ve VASİAD Başkanı Halit Yakut bir an önce bu sürecin son bulması çağrısında bulundu. Van'ın kalkınmasında büyük paya sahip olan turizm sektöründe ciddi bir düşüşün yaşandığını kaydeden TÜRSAB Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de, "Ne oldu da yine bu çatışmalı süreç başladı?" diye sordu.

ÖZGÖKÇE: NE OLDU DA YİNE BAŞLADI?
Bölgede yaşanan çatışmalı sürecin turizmi olumsuz etkilediğini dile getiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, "Sürecin çatışmalı bir hal alması ile birlikte birçok rezervasyon ve etkinlik iptal edildi. Bölge barış süreci ile derin nefes almıştı. Kentimizde herkesin yüzü gülüyordu. Hiç görmediğimiz kadar turist, yürütülen çözüm süreci sayesinde kentimize akın etti. Ne oldu da yine bu çatışmalı süreç başladı? Bu süreç kime yarayacak? Türkiye'de bir ekonomik kriz olmasına rağmen kentimize gelen İranlı turistler sayesinde bunu en az seviyede hissediyorduk. Ama durum yine değişti. Yine esnafımız kan ağlayacak ve ekonomide büyük bir çöküş yaşayacağız. İranlı turistler sayesinde bu kent ayakta duruyordu. Ancak bugünlerde kentte turist görmek imkansız. Bu durum bizi çok üzüyor" diye belirtti.

"TARAFLAR BİRBİRLERİNE GÜVEN VERMELİ" 
Yaşanan çatışmalı sürece tepki gösteren Özgökçe, "Bu kirli savaşın bir an önce son bulması gerekir. Taraflar birbirine güven vermeli. Çözüm süreci kaldığı yerden devam etmelidir. Ateşkes sağlanmalıdır. Kardeş kardeşi öldürmemeli. Biz hepimiz kardeşiz. Türk, Kürt, Laz, Çerkez ayırımı yapmamalıyız bu ülkede. Gencecik fidanlarımızı kaybediyoruz. Yeter artık" siteminde bulundu.

"BARIŞ BU ÜLKENİN YARARINADIR"
Türkiye gelirinin büyük kısmının turizmden sağlandığına dikkat çeken Özgökçe, "Bu savaş böyle devam ederse, Türkiye ekonomik olarak büyük bir yara alacak. İnsanlar ülkemize gelmeyecek. Ki şimdiden birçok ülke, vatandaşlarını uyarıyor ülkemize gelmemeleri için. Bunu görmeliyiz. Aklı selim adımlar atmalıyız. Barış bu ülkenin yararınadır. Barıştan kimse kaybetmez. Barış ısrarımızı sürdürüp ülkenin kalkınmasını sağlamalı ve genç insanlarımızın ölmesine engel olmalıyız" şeklinde konuştu.

TAKVA: KAYGILIYIZ
Yaşanan çatışmalı süreçten dolayı halkın ve iş dünyasının olumsuz etkilendiğini aktaran Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, "İş dünyası kaygılı ve endişeli. Bir an önce çözüm noktasında herkes üzerine düşen sorumluluğu almalıdır. Barış ve kardeşliğin tesisi yönünde üzerimize ne düşerse biz de yapmaya hazırız. İnsanlarda büyük kaygılar var. Buna son verecek gelişmeler arzuluyoruz" dedi.

"DOĞRU BULMUYORUZ"
Çatışmalı süreci asla doğru bulmadıklarını belirten Takva, şu ifadeleri kullandı:
"2.5 yıl süren barış ve çözüm sürecinin hepimizde yaratmış olduğu olumlu durumun şuanda yerini kaygılı bir sürece bıraktığını görmek büyük üzüntü yaratıyor. Kaygılarımızın gerek devleti yönetenlerce gerek yerel yöneticiler tarafından dikkatle ele alınması gerekir. İş dünyasının bu olup bitenlere olumlu yaklaşması mümkün değildir. Kardeşlik hukukunun tesis edilmesi beklentileri varken, şimdi insanların hayatını kaybeden bir sürece evrilmesini asla doğru bulmuyoruz."

"DİYALOG ŞART"
Bir insan gözyaşının, bir damla kanın çok kıymetli olduğunu vurgulayan Takva, şunları söyledi:
"Ülkemiz ve bölgemiz bu olanları hak etmiyor. Diyalog çerçevesinde bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Çatışmalı süreci doğru bulmuyoruz. Bizim şuanda ekonomik önceliklerden çok barış ortamının tesis edilmesine ve çözüm sürecinin yeniden başlamasına ihtiyacımız var. Barış çağrılarımızı daha gür dile getirmeliyiz. Burada birinci sorumluluk ülkeyi yönetenlere düşmektedir. Dolayısıyla hükümet bu konuda daha etkin, sonuç alıcı, denenmiş yöntemlerden farklı anlayışı temsil etmelidir. Bu beklentimiz karşılanmalıdır. TBMM çatısı altında bu sorunlar çözülmelidir."

YAKUT: GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI
Van Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (VASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Yakut da çatışmalı süreç nedeniyle Van'ın ve bölgenin ciddi anlamda zarar gördüğünü söyleyerek şunları kaydetti:
"Çözüm Süreci'nin sona ermesi hem Van'ın hem de bölgenin ekonomisine ciddi derecede zarar veriyor. Halihazırda zaten iyi olmayan ekonomik durum, yaşanan olaylar ile birlikte daha da geriye gidiyor. İlimizin ve bölgemizin ekonomisi tam da ayağa kalkmışken tekrar düşüşe geçti. Yapılmaya başlanan yatırımlar durma noktasına geldi. Esnaf her ne kadar gayret etse de istenilen seviyeye gelemiyor. Onun için her anlamda çözüm sürecine ihtiyacımız var, insani anlamda, ekonomik anlamda. Yaşanan çatışmasızlık döneminde gördük ki, bizim bölgemizin barışın yanında ekonomik kalkınmaya da ihtiyacı vardı ve olumlu gelişmeler yaşandı. İlimize daha çok turist geldi, daha çok yatırım oldu ve ekonomide olumlu gelişmeler yaşandı. Bunun ülkemize getirisi de çok oldu, rakamlara baktığımızda bunu rahatlıkla görebiliriz. Yaşanan bunca olumlu gelişmenin yanında çözüm süreci her anlamda bizi hayal kırıklığına uğrattı. Hükümetin ve siyasi partilerin ülkenin ekonomisini de hesaba katarak gerekli adımları atmaları gerekiyor."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş