BARDAKÇI TOKİ’DE YAŞAM MÜCADELESİ!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile TOKİ arasında imzalanan sözleşme gereği yapılan ve deprem sonrası büyük bir kısmı teslim edilen Bardakçı TOKİ konutlarında yaşanan çok sayıda sıkıntılar site sakinlerini bıktırdı.

VAN 10.09.2015 21:44:04 0
BARDAKÇI TOKİ’DE YAŞAM MÜCADELESİ!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Van-Erciş karayolu üzerinde yaptırılan konutların zamanından önce 2011 depreminden hemen sonra teslim edilmesi, birçok eksikliği de beraberinde getirdi. 


Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA)’na konuşan Bardakçı TOKİ site sakinleri, TOKİ’de sağlık hizmetleri, okul, ulaşım ve cami sorununun olduğunu bildirerek, köy hayatından daha kötü şartlarda yaşadıklarını belirttiler.

“BU TOKİ’DE EKSİKLER SAYMAKLA BİTMEZ”

Bardakçı TOKİ’lerinde sorunların bitmediğini ve bu sorunların çoğunu yetkililere bildirdiklerini söyleyen site sakinlerinden Mustafa Baytı isimli vatandaş, “Bardakçı TOKİ’leri deprem öncesi yapımına başlanan ve depremden kısa bir süre sonra devredilen konutlardır. İster istemez depremden sonra yaşadığımız sorunlardan dolayı eksiklikler olmuştur. Bu eksiklikler telafi edilme yoluna gitti. Tam anlamıyla eksikliklerin bitmesi mümkün değil, ama zaruri olarak şuan eksikliklerimizin en başında okul var. Sağlık yönünden buraya haftanın belli günlerinde doktor isteniliyor. Acil durumlar için ise araçları olmayan komşularımız sıkıntı yaşamaktadır. İbadetlerimiz içinde bakarsak, diğer TOKİ’ler de her sokağın başında bir cami varken buraya bir cami bile yaptırılmadı.” dedi.

“ULAŞIM SORUNU YAŞIYORUZ”

Sürekli ulaşım sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Baytı, “Çocuklarımız üniversitenin yerleşkesi içindeki okula servislerle götürülüp getiriliyor. Bazı orta öğretimler için para alınmazken, üniversitenin yerleşkesinde bulunan okul için ücret alınıyor. Özellikle ulaşım noktasında fazlasıyla aksaklıklar yaşamaktayız. Şuan minibüs kooperatifi bize bu konuda yardımcı oldu ama o da şuan için çok yetersiz. İbadetlerimizi şuan geçici olarak, kendi imkanlarımızla yaptığımız prefabrik içinde yapmaya çalışıyoruz. Cuma günleri ve normal vakitlerde de olmak üzere yer sıkıntısı yaşamaktayız.” şeklinde konuştu.

“ÇÖP POŞETİ DIŞINDA HİÇBİR HİZMET YAPILMIYOR”

Aynı durumdan yakınan İsa Taşdemir isimli başka bir site sakini de TOKİ’de sosyal tesisin ve çocuklarını gönderebilecekleri bir okulun olmadığını belirterek, ortak gider diye ödedikleri paralarla yalnız çöp torbası aldıklarını bildirerek şu ifadeleri kullandı;

“Bu TOKİ’de herhangi bir sosyal tesis yoktur. Dinlenmek veya yürüyüş yapmak için bir park yok. Sosyal tesisin olmamasını sebebini de bilmiyoruz. Çocuklarımızı göndereceğimiz bir okul dahi yok. Daha önce çocuklarımızı YYÜ yerleşkesi içinde bulunan Zeve İlkokulu’na gönderiyorduk. Şimdi onlarda çocuklarımızı o okula almıyor. Şuan aylık gider ve kira noktasında en fazla gider alınan TOKİ Bardakçı TOKİ’dir. Bununla kalmayıp her 6 ayda bir anapara üstüne ek giderler eklenerek taksitlere yansıtılıyor. Biz burada ortak gider ödediğimiz halde, sadece çöp poşeti alınıyor. Çöp poşeti dışında hiçbir hizmet yapılmıyor.” diye konuştu.

“EK GİDERLER ALINIYOR AMA HİZMET YOK”

TOKİ’den dairelerini teslim almadan yaklaşık bin TL ek ortak gider aldıklarını, fakat o alınan paralarla yapacaklarını söyledikleri hizmetleri yapmadıklarını iddia eden Taşdemir, “Biz burayı teslim almadan önce her daire başı ek olarak bizden, yaklaşık bin lira alındı. Aldıkları paralarla elektrik, doğal gaz, su aboneleri yapılacaktı ve sayaçları onlar alacaktı. Fakat bu saydıklarımın hiç biri alınmadı. Bende bu konuda yönetici ile görüştüm; ‘bu parayı ne için aldıklar. Ortak giderse siz personeller içindir tamam da bu ek olarak aldıkları para ne içindir’ dedim. Site yönetimi de aynı şekilde alınan paraların; doğal gaz aboneliği, su aboneliği, elektrik aboneliği ve sayaçların çıkarılması için oluğunu söyledi. Sonrasında tabi hiçbir şey yapılmadı. Sadece merkezi sistem yapıldı, ancak ondanda hiç bir şey anlayamadık. Üniversiteden şuan bize kuyu suyu geliyor ve gelen suyun metreküpünü 3 liradan veriyor. Su sayaçlarımıza bakmadan metreküp hesabı para alınıyor.” şeklinde konuştu.

“AKŞAM ARABA BULAMIYORUZ”

Toplu taşıma araçların saat 18.00’den sonra gelmediklerini ve akşam işten dönen çocuklarının araba bulamayıp 3 kilometre yürüdüklerini dile getiren Taşdemir, “Sağlık hizmetlerine yönelik hiç bir şey yok. Acil bir durumda aracı olmayan vatandaşlar burada perişan oluyor. Biz merkeze gitmek için yolda araç bekliyoruz. 2 saatte bir belediye bir otobüs tahsis etmiş, minibüslerde keyifleri nasıl isterlerse o saatte gelip gidiyorlar. Akşam olduğu gibi zaten hiçbir araba buraya gelmiyor. Benim çocuklarım akşam işten eve gelirken hiçbir toplu taşıma aracı bulamıyorlar. Çocuklar zaten akşama kadar ayakta çalışıyorlar bir de sanayiden eve 3 kilometre yürüyorlar.” diyerek, yaşadıkları sıkıntıları ifade etti. 

“ARTIK BURADA PERİŞAN OLDUK”

Taşdemir son olarak şunları kaydetti; “Kısacası Bardakçı TOKİ terk edilmiş bir köy gibidir. Biz bu sitede şehrin merkezinde köy hayatı yaşıyoruz, hatta köyler bile bu durumda değil.  Artık çoğu köyle de okul, cami ve sağlık ocakları oluyor ama bu TOKİ’de o da yok. Şimdiki camimizi de kendi imkânlarımızla yaptığımız barakadan bozma bir şekilde yaptık. Camimizin lavabosu da maalesef yok. Yetkililer biran önce sesimizi duysun, gerçekten artık burada perişan olduk.” şeklinde konuştu.

Haber: Yılmaz Sönmez